Rusai trypia sutartis, Vakarai prašo laiko

Rusija ir toliau nesirengia vykdyti Minsko paliaubų susitarimų ir didina paramą savo kontroliuojamiems Ukrainos separatistams, siųsdama tenai ginklus ir žmones. Gal Vakarai imsis kokių nors naujų ir griežtesnių priemonių bausti Rusiją už tai, nei dabartinės sankcijos? Ir ką? Ir nieko. To negali pasakyti net Amerika.

J.Kerry.<br>AP nuotr.
J.Kerry.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, specialiai lrytas.lt, Briuselis

2014-12-02 20:31, atnaujinta 2018-01-20 02:46

Šiomis dienomis Briuselyje vykstančiame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime iš aljanso pusės ne kartą skambėjo kaltinimai Rusijai, kad ji ne tik nesitraukia iš Rytų Ukrainos, bet priešingai – tik dar labiau tenai apsikasa. Politikai ir diplomatai svarsto, ką tai reiškia.

Ar rusai tik siekia kuo labiau atgrasyti Kijevą nuo galimo naujo plataus mąsto šturmo, o Vakarus – nuo tylios arba atviros paramos tokiems jo planams? Galbūt priešingai – patys rusai rengiasi naujam puolimui? Tačiau bet kokiu atveju, „liaudies respublikos“ be vienokio ar kitokio mąsto karo neišgyvens, be to, tam jos ir sukurtos – taip užkulisiuose kalba kai kurie politikai, apskritai netikintys jokiomis „paliaubomis“ Ukrainoje.

Tačiau ką naujo gali sugalvoti Vakarai, kol kas negali pasakyti net aukščiausi Jungtinių Valstijų pareigūnai – pavyzdžiui, valstybės sekretorius Johnas Kerry, kuris dalyvauja Briuselio susitikime. Pats J.Kery dar rytą vykusios visų aljanso užsienio reikalų ministrų vaizdo konferencijos su jų Ukrainos kolega Pavlo Klimkinu metu žėrė kaltinimus rusams, kad jie į Rytų Ukrainą pastaruoju metu pasiuntė per šimtą naujų tankų, dešimtis artilerijos pabūklų, įvairios kitos ginkluotės, taip pat, aišku, naujų karių.

Tą patį jis kartojo ir vakare vykusios savo spaudos konferencijos metu. „Nuo paliaubų pradžios Rusija pasiuntė kelis šimtus įvairios ginkluotės vienetų. Jos karinės pajėgos vadovauja separatistų pajėgoms bei jas kontroliuoja“, - sakė J.Kerry, kuris paskelbė, kad Rusija apskritai daro viską priešingai, nei numatyta Minsko paliaubų susitarimuose.

Tačiau čia aukštas JAV pareigūnas ir sustoja bei nepratęsia logiškai lyg ir išplaukiančios minties – tad ką daryti?

To, žinoma, jo klausė žurnalistai, kurie pareiškė, jog dabartinės sankcijos nesugebėjo atgrasyti Rusijos nuo agresijos Ukrainoje – galbūt sustabdė nuo atviros ir plataus mąsto, tačiau neatmušė noro ją vykdyti kitokiais būdais.

Galbūt JAV, kaip pagrindinė NATO valstybė, galėtų pralaužti ledus ir parodyti pavyzdį, pradėdama teikti Ukrainai ginkluotę?

J.Kerry pirmiausia pareiškė „visiškai nesutinkantis“ su mintimi, kad sankcijos, kurių jau ėmėsi Vakarai, neveikia Rusijos, kaip derėtų.

„Sankcijų poveikiui pajusti paprastai prireikia laiko. Ir Rusija jau pradėjo jas justi. Ji jau oficialiai paskelbė, kad kitąmet jos ekonomiką apskritai ištiks recesija. Rublis euro atžvilgiu pasiekė istorines žemumas“, - šypteldamas dėstė JAV valstybės sekretorius.

Tačiau čia pat jis pareiškė, kad „niekas nenori“, jog situacija vystytųsi ta linkme, jog į Rusijos veiksmus beliktų atsakyti tik naujomis ir dar griežtesnėmis sankcijomis. Kita vertus, J.Kerry skelbė, kad Vakarai ir nesitraukia: „Niekas neketina stovėti nuošalyje ir stebėti, kaip didesnė ir stipri šalis pažeidžia mažesnės šalies suverenumą“.

Apie ginklų tiekimą J.Kerry apskritai nieko neatsakė, tik priminęs, kad JAV skyrė kelių šimtų milijonų dolerių paramą Ukrainos saugumui stiprinti ir pažėręs sąrašą naudingų daiktų, kuriuos JAV jau teikia ukrainiečiams – nuo šalmų ir neperšaunamų liemenių, iki automobilių.

„Tęsiame savo paramą ir ją plėsime“, - abstrakčiai žadėjo J.Kerry. Tačiau jis čia pat pabrėžė, kad „karinio sprendimo“ nėra ir ieškoti išeities bei „racionalių sprendimų“ reikia tik prie politinių derybų stalo, ką Vakarai pasirengę daryti.

„Bet kokios išeitys – tik ant stalo. Ne ant stalo jų nėra“, - dėstė J.Kerry.

Nieko naujo jis negalėjo pasakyti ir kitu svarbiu klausimu – dėl to, ar JAV didins savo pajėgas Baltijos šalyse. Jis pareiškė, kad lieka tokios, kokios yra, o tai, ar jos didės, ar ne, šiuo metu net apskritai nesvarstoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.