EP pripažino Palestinos valstybę – bet tik „iš principo“

Europos Parlamentas trečiadienį triuškinama balsų dauguma pritarė tam, kad „iš principo“ būtų pripažinta Palestinos valstybė. Tiesa, toks balsavimas iš esmės reiškia tik tai, kad europarlamentarai ragina tęsti taikos derybas, skelbia AP.

Europarlamentarų dauguma trečiadienį patvirtino norinti Palestinos valstybingumo, bet nuo besąlygiško šalies pripažinimo susilaikė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Europarlamentarų dauguma trečiadienį patvirtino norinti Palestinos valstybingumo, bet nuo besąlygiško šalies pripažinimo susilaikė.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:33 PM

Atitinkamam pasiūlymui „iš principo pripažinti Palestinos valstybingumą“, bet tik palestiniečiams susitarus dėl „dviejų valstybių“ sprendinio su Izraeliu, trečiadienį pritarė 498 europarlamentarai, 88 balsavo prieš, 111 susilaikė.

Priimtas pasiūlymo variantas skiriasi nuo pradinio dokumento projekto, kuriame ES narės buvo raginamos besąlygiškai pripažinti Palestinos valstybę.

Rezoliucija remia „dviejų valstybių“ sprendinį remiantis 1967 metų sienomis. Jeruzalė būtų Izraelio ir Palestinos sostinė.

Artimųjų Rytų taikos derybos stringa jau ilgai, o pastaruoju metu vis daugiau Europos šalių lyderių ir įstatymų leidėjų siekia vienašališkai pripažinti Palestinos valstybė. Esą būtent tai atgaivintų derybas. Palestiną jau pripažino Švedija.

Savo ruožtu Izraelio vyriausybė tvirtina, kad Palestinos pripažinimas lemtų, jog palestiniečiai atsitrauktų nuo derybų stalo, todėl pasiekti taiką būtų sunkiau.

Problema tokia aštri, kad net paprastai gana ramiame Europos Parlamente prieš trečiadienio balsavimą netrūko emocingų pasisakymų ir garsių šūksnių.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.