Pašlijus tvarkai Jungtinėje Karalystėje teko priminti rangą

Kariuomenėje turi būti tvarka. O tvarka paremta hierarchija, kurios turi laikytis visi – nuo eilinių iki generolų. Tačiau kai kurie britų kariai tokią taisyklę, regis, pamiršo ir vieni į kitus kreipiasi „drauguži“, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Daily Telegraph“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 6, 2015, 7:23 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 10:34 PM

Padėtis, regis, tokia rimta, jog įsikišti turėjo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija, kuri išleido specialų potvarkį. Jame primenama, jog aukštesnio rango kariams privaloma atiduoti pagarbą, o į karininkus kreiptis „sere“. Tai taikoma tiek armijos, tiek Karališkojo laivyno ir Karališkųjų oro pajėgų nariams.

Priminimo prireikė todėl, kad kariai, jūreiviai ar oreiviai į aukštesnio rango kolegas pernelyg pamėgo kreiptis neformaliai: „bose“ arba tiesiog „drauguži“. Karuose užgrūdintų ir puikų tarpusavio ryšį palaikančių karių tai nestebina, kai jie yra kovos lauke, o formalių ceremonijų metu tokia netvarka laikoma pažeidimu. Nors ir menkas, šis pažeidimas, anot priekabių karininkų, kenkia disciplinai ir moralei.

Taip pat neretai užkliūva ir tai, kad britų kariai vis rečiau atiduoda pagarbą aukštesnio rango kariams – puskarininkiams ir karininkams. Jungtinėje Karalystėje saliutavimas yra viena svarbiausių tradicijų, o britai tai daro išskirtinai – į išorę atsuktu delnu. Tad pastaruoju metu pastebėta, kad kariai tai daro atsainiai ir bet kaip.

Tiesa, patys kariai teisinasi, kad tokia problema kyla ir dėl nesusipratimų.

Kadangi šiais laikais armijos, laivyno ir oro pajėgų kariai dalyvauja vis daugiau bendrų operacijų kartu su civiliais, neretai nepaisoma formalumų, nežinant, ar iš viso reikia atiduoti pagarbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.