Ukrainiečiai sudarė 13 didžiausių Rusijos melų sąrašą

Ukrainos „Facebook“ vartotojai užsibrėžė tikslą surinkti kuo daugiau 2014 metais Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusių melų. Sąraše dominuoja išgalvoti išprievartavimų, netikrų rinkimų rezultatų, kankinimų atvejai, taip pat nemažai gandų apie tariamų nacių, banderininkų rengtas žudynes.

Rusijos televizija dažnai rodė išgalvotas istorijas ir Kremliui palankius reportažus.<br>RIA Novosti nuotr.
Rusijos televizija dažnai rodė išgalvotas istorijas ir Kremliui palankius reportažus.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:44 PM

Štai 13 pačių įspūdingiausių Kremliui palankios Rusijos žiniasklaidos paskleistų gandų, vėliau žlugusių prieš konkrečius faktus, kurie skelbiami portale kyivpost.com:

1. Liepos mėnesį Pirmasis Rusijos televizijos kanalas pranešė apie berniuko nukryžiavimą Ukrainoje. Pasak tariamų liudininkų, vaiko motina buvo pririšta prie Ukrainos karinių pajėgų tanko ir valkiojama po miestelį.

2. Ukrainos kariams žadami vergai. Tokią tariamą naujieną lapkričio mėnesį Pirmojo kanalo žurnalistams pranešė neįvardintas Donecko regiono gyventojas. Tai jam esą kalbėjo Ukrainos nacionalinės gvardijos kariai, pripažinę, kad jiems žadama po porą vergų ir žemės atkariautuose regionuose.

3. NATO povandeniniai laivai Rusijos upėse. Gruodžio mėnesį socialiniuose tinkluose imta dalintis žinia, vėliau patekusia ir į Rusijos žiniasklaidą, kurioje aiškinama, kad vandens lygis Lopanės ir Charkovo upėse, tekančiose ir Rusijoje, ir Ukrainoje, yra pakilęs dėl juose plaukiojančių NATO povandeninių laivų.

4. Nacionalistas Dmytro Jarošas laimėjo rinkimus. Tokią naujieną gegužės 25-ąją su išgalvotais grafikais skelbė Pirmasis kanalas, tvirtindamas, kad išties tik 0,7 procento balsų surinkęs nacionalistas pirmauja Ukrainos prezidento rinkimuose.

5. Balandžio 20 dieną du automobiliai rėžėsi į sukilėlių postą Slovjanske. Nepaisant to, kad abu automobiliai visiškai sudegė, Kremliui palanki naujienų tarnyba „LifeNews“ sugebėjo viename automobilių rasti Dmytro Jarošo vizitinę kortelę.

6. Protestuotojai vasarį prikalė prezidento Viktoro Janukovyčiaus rezidencijoje rastus auksinius erelius prie sienos. Tokias žinias skleidė Rusijos žiniasklaida, teigdama, kad taip protestuotojai tariamai keršijo „Berkut“ pajėgoms, vykdžiusioms išpuolius prieš Maidano judėjimą.

7. Ukrainiečiai uždraudė Senelį Šaltį. Tokią naujieną lapkričio mėnesį buvęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys Ihoris Markovas skelbė Rusijos pokalbių šou laidoje, teigdamas, kad Ukrainoje jis bus uždraustas, nes „yra rusas“.

8. Zoofilija ir 58 homoseksualumo tipai Europoje. Aneksuotame Kryme Kremliui palanki vietinė politikė viešoje kalboje spalio mėnesį aiškino, jog Vokietijoje, Danijoje ir Norvegijoje šimtai tūkstančių žmonių eina į gatves, kad apgintų savo teisę į zoofiliją. Be to, jos kalboje, rodytoje per Rusijos televizijas ir naujienų kanalus, buvo aiškinama, kad Europoje egzistuoja šimtai viešnamių, kur galima užsiimti seksu su gyvūnais, o vaikams mokyklose liepiama rinktis iš 58 homoseksualumo tipų.

9. Išgalvoti herojai separatistų gretose. Polina Turčinova iš Krasnodaro nustebo pamačiusi, kad separatistų socialinių tinklų puslapiuose sklinda jos nuotrauka iliustruota žinia, jog ji yra 16-metė mergina, kuri paaukojo gyvybę, kad sustabdytų Ukrainos pajėgų tanką.

10. Masinės išprievartautų moterų kapavietės. Rusijos TVC televizija spalio mėnesį paskelbė apie Donecko regione rastą masinę kapavietę, kurioje – 300 aukų kūnų. Reportažą iliustravo ir vieno separatistų lyderių Aleksandro Zacharčenkos aiškinimas, kad šios moterys buvo nužudytos ir išprievartautos tariamai netoliese buvusių Ukrainos pajėgų savanorių.

11. Slovjansko gyventojai po jo išvadavimo buvo pakeisti aktoriais. Tokią žinią savo socialinių tinklų paskyrose platino Kremliaus ideologas Aleksandras Duginas, tikindamas, jog aktoriams buvo sumokėta, kad jie pasitiktų Ukrainos pajėgų karius ir džiaugtųsi.

12. Rusakalbiams neleidžiama nusipirkti duonos Kijeve. Vesti.ru šią naujieną išplatino balandžio mėnesį. Daugelis tai laikė balandžio 1-osios pokštu, tačiau rusų žurnalistai tikino, jog tai – tikrų tikriausias faktas.

13. Pensininkė buvo apvogta ir išprievartauta, kai ją ištiko epilepsijos priepuolis. Ši istorija buvo paskleista vienos Pirmojo kanalo pokalbių laidos metu, stebint daugiamilijoninei Rusijos televizijos žiūrovų auditorijai.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.