Vienas iš žudynių Paryžiuje dalyvių pasidavė, dviejų ieško

Prancūzijos pareigūnai nustatė visų trijų išpuolio dalyvių tapatybes. Žiniasklaida paskelbė, kad du teroro aktą įvykdę vyrai yra broliai Saidas ir Cherifas Kouachi. Naktį didelės policijos pareigūnų pajėgos šių vyrų, kuriems 32 ir 34 metai, ieškojo per operaciją Reimso mieste. Broliai Kouachi yra Prancūzijos piliečiai. Trečiasis išpuolio dalyvis, 18 metų Hamydas Mouradas, trečiadienio vakarą pats pasidavė policijai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 10:03 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:42 PM

Trečiadienį vakare patvirtinta, kad per išpuolį prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ žuvo 12 žmonių, sužeista 11, keturi iš jų sužeisti sunkiai.

Prancūzijos televizijos žinių reportažuose matyti vaizdai iš Reimso. Operatoriai pro langą nufilmavo veiksmą viename iš butų: baltais drabužiais apsirengę policijos ekspertai rinko įvairius mėginius ir galimus įkalčius.

Savo tapatybės neatskleidęs pareigūnas teigia, kad užpuolikai turi sąsajų su Jemeno teroristų tinklu. Liudininkas Cedricas Le Bechecas tvirtina, kad po išpuolio vienas iš ginkluotų smogikų pareiškė: „Pasakykit žiniasklaidai, kad tai yra „al-Qaida“ iš Jemeno.“ 

32 metų Cherifas Kouachi anksčiau buvo nuteistas 1,5 metų kalėjimo už pagalbą teroristams Irake. Per teismą 2008 metais vyras tikino, kad jį įsiutino vaizdai iš Abu Graibo kalėjimo – žiaurus JAV pajėgų elgesys su įkalintais irakiečiais.

Pasidavė jauniausias

Užpuolikai šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“) ir sakė norėję „atkeršyti už pranašą“, šturmuodami savaitraščio redakciją, patvirtino prokuroras Francois Molinsas.

Viena liudininkė, kuri išsaugojo gyvybę, nes pasislėpė po stalu, teigė, kad žudynės truko apie penkias minutes.

Tarp žuvusiųjų yra leidinio redaktorius Stephane'as Charbonnier ir trys karikatūristai – Jeanas Cabut, Georgesas Wolinskis ir Bernard'as Verlhacas, slapyvardžiu Tignous.

Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad jau nustatytos trijų užpuolikų tapatybės. Portalas metronews.fr paskelbė, kad du teroro aktą įvykdę vyrai – broliai Saidas ir Cherifas Kouachi. Jiems 32 ir 34 metai. Jie turi Prancūzijos pilietybę ir gyvena Paryžiuje. Policija jų per naktį ieškojo Reimso mieste, tačiau ryte jiedu dar nebuvo sučiupti.

Trečiasis užpuolikas – 18 metų benamis Hamydas Mouradas. Pranešama, kad vaikinas, kuris yra brolių Kouachi giminaitis, pasidavė policijai vėlų trečiadienio vakarą, 23 valandą Paryžiaus laiku. Teisėsaugos atstovų teigimu, vaikinas pats atėjo į policijos nuovadą viename nedideliame miestelyje Šampanės regione.

Įtariamasis teigia nusprendęs atvykti į policiją, kai išgirdo savo pavardę per žinias ir suprato, kad yra siejamas su kraupiomis žudynėmis Paryžiuje.

Demonstrantų ginklas - rašiklis

Po kruvino išpuolio Paryžiuje prieš satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakciją Prancūzijos miestai trečiadienio vakarą skendėjo gedule. Dešimtys tūkstančių žmonių Paryžiuje ir kituose šalies miestuose susirinko į taikias ir ramias demonstracijas.

Je suis Charlie (liet. Aš esu Charlie)“ – tokiu demonstrantų šūkiu siekiama palaikyti 12 per išpuolį žuvusių žmonių artimuosius ir drauge pasisakyti už žodžio laisvę.

Žmonės taip pat rankose laikė įvairias „Charlie Hebdo“ sukurtas karikatūras, kuriose vaizduojama rašiklio kova su ginklais. Dauguma susirinkusiųjų rankose laikė rašiklius, taip demonstruodami, kad pagrindinis žodžio laisvės ginklas – ne šautuvas.

„Tie žmonės nėra religingi, jie – monstrai“, – tokiais užrašais teroristams žinutę siuntė demonstrantai.

„Turime parodyti, kad mes nebijome. Turime ginti žodžio laisvę. Reikia sakyti tai, ką norime pasakyti", – kalbėjo demonstracijoje dalyvaujantys žmonės.

Gedinčią Prancūziją palaikė ir kitos Europos šalys. Į taikias demonstracijas žmonės rinkosi ir kitose valstybėse – Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Belgijoje.

Išpuolį Paryžiuje pasmerkė daugumos pasaulio valstybių vadovai ir didžiausios tarptautinės organizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.