Filipinuose prieš popiežiaus vizitą – 5,5 mln. žmonių procesija

Planuojama, kad procesija užtruks iki vėlumos.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2015, 12:23 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:52 PM

Didžiulės vyrų, moterų ir vaikų minios skandavo „Viva!“ („Tegyvuoja!“) ir mojavo baltomis nosinaitėmis „Juodajam Nazariečiui“. Kai kas puldavo prie tos stebuklinga laikomos statulos taip tikėdamiesi prisišaukti sėkmę.

„Viešpats yra mano gydytojas“, – sakė 58 metų Lina Javal, kuri kelias valandas laukė eilėje, kad pabučiuotų tą juodmedžio statulą, ir kuri AFP reporteriui parodė užgijusį pjūvį nuo praėjusį mėnesį jai atliktos gerklės operacijos.

„Tai nepaprastas jausmas, tarsi Šventoji Dvasia įeina į mano kūną“, – sakė klerkas iš netoliese esančios Lagunos provincijos.

Didžiulė procesija, kurioje, kaip apskaičiavo Filipinų Raudonasis Kryžius, dalyvavo 5,5 mln. žmonių, lynojant vėžlio greičiu slinko per Manilos senamiestį, o tikintieji varžėsi dėl privilegijos tempti stora virve pririštą platformą.

Miesto pareigūnai ir Filipinų Raudonasis Kryžius pranešė, kad vienas vyras mirė nuo širdies smūgio, o dar daugiau kaip 600-ams buvo suteikta pagalba dėl įvairių sužeidimų.

Planuojama, kad procesija užtruks iki vėlumos.

„Meldžiuosi, kad Nazarietis ir toliau saugotų mano vaikaitį, kad jis būtų sveikas“, – sakė 62 metų skalbėja iš Manilos Imelda Santiago.

Ji atsinešė dvejų metų berniuką, kuris nemato dešine akimi ir kurį ji nuo lietaus dangstė antklode.

Daugelis filipiniečių tiki, kad minima statula turi stebuklingų gydomųjų galių, ir duoda įžadą visą gyvenimą dalyvauti šiame metiniame parade. Žmonės į jį dažnai ateina vilkėdami marškinėlius su erškėčių karūna vainikuoto Kristaus atvaizdu.

Manilos vicemeras Isko Moreno televizijai ABS-CBN sakė, kad maždaug milijonas žmonių dalyvavo procesijai prasidedant ir kad daug daugiau tikinčiųjų laukė galimybės prisijungti pakeliui.

80 proc. Filipinų gyventojų, kurių iš viso yra 100 mln., išpažįsta katalikų tikėjimą, o „Juodojo Nazariečio“ festivalis prieš sausio 15 dieną prasidėsiantį popiežiaus vizitą pademonstruoja šios religijos gyvumą.

Sausio 15-19 dienomis lankydamasis Filipinuose popiežius Pranciškus guos nuo supertaifūno „Haiyan“ centrinėje Leitės saloje nukentėjusius žmones ir aukos mišias didžiausiame sostinės parke, kuriose dalyvaus milijonai.

Minima žmogaus dydžio Nazariečio statula, kurią į Manilą 1607 metais – keli dešimtmečiai po to, kai Filipinų salyną kolonizavo Ispanija, – iš Meksikos atvežė augustiniečių kunigai, savo spalvą, kaip tikima, įgijo apdegusi per gaisrą ją gabenusiame buriniame laive.

48 metų Aileen Amandy prie procesijos prisidėjo su savo paaugle dukra, siekdama dieviško įsikišimo, kad jos vaikai baigtų mokslus.

„Jis visuomet išklauso mano maldas“, – sakė A.Amandy, kuri „Juodajam Nazariečiui“ priskiria sūnaus išgijimą nuo didelio karščiavimo ir konvulsijų, ir kito sūnaus, policininko, apsaugojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.