Prancūzija turi naują didvyrį, o „al Qaeda“ siunčia žinią

Iš spaustuvės pastato specialiųjų pajėgų išvestas darbuotojas, kuris, slėpdamasis nuo teroristų, policijai teikė vertingą informaciją, dabar vadinamas herojumi<br>YuouTube nuotr.
Iš spaustuvės pastato specialiųjų pajėgų išvestas darbuotojas, kuris, slėpdamasis nuo teroristų, policijai teikė vertingą informaciją, dabar vadinamas herojumi<br>YuouTube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2015, 7:07 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:43 PM

Įtampos kaustoma Prancūzija bent trumpam atsikvėpė. Policijos pareigūnai penktadienį šturmavo abu pastatus, kuriuose su įkaitais buvo užsibarikadavę broliai Kouachi ir jų draugas Amedy Coulibaly. Pastate, kur buvo redakcijos „Charlie Hebdo“ užpuolikai iš pradžių pasigirdo sprogimai ir šūviai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad broliai Kouachi buvo nukauti.

Tuo pat metu pareigūnai pradėjo operaciją Paryžiuje, kur Kouachi bendražygis A.Coulibaly košerinio maisto parduotuvėje įkaitais paėmė klientus. Iš užgrobtos parduotuvės buvo išlaisvinti įkaitai, o baimę pasėjęs užpuolikas nukautas.

Pairodo, brolių Kouachi užimtame spaustuvės pastate Damarten an Goelio mieste buvo darbuotojas, kuriam pavyko pasislėpti ir apie viską informuoti policiją. Jis, kaip ir policininkai, sulaukė daugybės pagyrų.

23.30 min. „al Qaeda“ atstovas Jemene paskelbė, kad ši teroristinė organizacija prisiima atsakomybę už išpuolius. AP agentūra gavo teroristų raštą anglų kalba, kuriame rašoma, jog būtent „al Qaeda“ organizavo išpuolius Prancūzijoje.

21.27 val. Prancūzijos vidaus reikalų ministras įspėjo tautą išlikti itin budriais. Tuo tarpu, spaudos konferenciją surengęs Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as gyrė visus policijos pareigūnus, dalyvavusius abejose operacijose, už drąsą.

„Noriu pasakyti jiems, kad mes jais didžiuojamės. Jie išgelbėjo gyvybes ir neutralizavo teroristus“, - kalbėjo F.Hollande'as.

Prezidentas patvirtino, kad keturi žmonės žuvo per šturmą prekybos centre ir taip pat paragino būti labai atsargiais. Prezidentas pasmerkė ataką prieš žydų krautuvėlę ir pavadino tai „siaubingu antisemitiniu aktu“.

21 val. Paaiškėjo, kad iš parduotuvės buvo išlaisvinta 15 įkaitų.

20.09 val. Brolių Kouachi užimtame spaustuvės pastate Damarten an Goelio mieste buvo darbuotojas, kuriam pavyko pasislėpti ir apie viską informuoti policiją.

Tai penktadienį pranešė televizijos kanalas BFM.

„Spaustuvės darbuotojui pavyko pasislėpti didelėje pakavimo dėžėje. Jis iš jos stebėjo teroristų judėjimą ceche ir mobiliuoju telefonu informavo policiją iki pat šturmo pradžios“, – cituoja televizijos kanalas šaltinius Prancūzijos vidaus reikalų ministerijoje.

Televizijos žurnalistas teigia, kad įkaitų spaustuvės pastate nebuvo, „ir broliai Kouachi neturėjo galimybės grasinti pareigūnams, kad nužudys pagrobtą žmogų“. „Kaip tik todėl, prasidėjus šturmui, jie išėjo pasitikti žandarų, šaudydami iš automatų, ir netrukus buvo nukauti atsakomąja ugnimi“, – pažymima televizijos reportaže.

19.08 val. Pranešama, kad broliai įkaitą buvo palikę viduje, o patys išėjo susiremti su policija, įvyko susišaudymas. Vėliau buvo informuota, kad jokio įkaito nebuvo.

18.53 val. BBC policija patvirtino, kad broliai Kouachi - negyvi.

18.32  val. AFP šaltinių teigimu, broliai Kouachi buvo nušauti, kai patys šaudydami išbėgo iš pastato, kuriame buvo užsibarikadavę.

18. 21 val. AFP informuoja, kad broliai Kouachi nukauti. Jų laikyta įkaitė išlaisvinta. Moteris nenukentėjo ir buvo išvesta iš pastato.

18.17 val. Į įvykio vietą atvyko greitosios pagalbos automobiliai, pranešama apie šturmą ir parduotuvėje, kur įkaitus laiko Kouachi draugas.

18.13 val.  Pranešama, kad abu vyrai savo rankose laiko mažiausiai po vieną įkaitą. „Sky News“ informuoja, kad pastate nugriaudėjo bent keli sprogimai. Taip pat girdisi šūviai.

AFP praneša, kad iš pradžių įvyko sprogimas, tada pasipylė šūvių tirada, vėliau viskas nutilo. Kol kas nepranešama, ar yra nukentėjusiųjų.

18 val. Dammartin-en-Goële miestelyje, kur įkaitę laiko broliai Kouachi, pasigirdo sprogimai, matosi, kaip iš pastato veržiasi dūmai. Kol kas daugiau detalių nepateikiama. Nežinoma, ar prasidėjo policijos šturmas, ar viduje įvyko koks nors incidentas.

16.54 val. Ispanijos Vidaus reikalų ministerija praneša, jog iš Irako ir Sirijos į Europą grįžo apie 600 islamistų.

15.27 val.  Libano žvalgyba iš anksto buvo pranešusi kolegoms Europoje, kad kai kurios islamistų grupuotės rengia didelius teroro aktus Prancūzijoje, praneša Beiruto laikraštis „Al Safir“.

Libano specialiųjų tarnybų atstovai taip pat įspėjo, kad galimi nauji išpuoliai.

14.28 val. Paryžiaus rytiniame rajone, košerinių maisto prekių parduotuvėje, įvyko dar vienas susišaudymas. Užpuolikas paėmė įkaitų, praneša naujienų agentūra AFP.

14.14 val. Vyras, iš kurio šįryt Kouachi broliai atėmė automobilį papasakojo pareigūnams, kaip viskas įvyko.

„Vyras, ginkluotas Kalašnikovo automatu, prisiartino prie manęs ir  pasakė: „Lipk iš automobilio, mums jo reikia“. Aš išlipau. Tuomet priėjo antrasis vyras, jis įsėdo į keleivio vietą. Jis taip pat turėjo ginklą su kažkokia granata prie jo. Aš tik dar spėjau atidaryti galines dureles ir pasakiau: „Pasiimsiu savo šunį “, – pasakojo vyras.

Ginklas su granata, apie kurį kalba įvykio liudininkas, yra "Kalašnikov" automatas su povamzdiniu granatsvaidžiu, šaudančiu 40mm granatomis. Vyrui pavyko pabėgti sveikam, mašiną pagrobę broliai jo nesužeidė.

13.47 val. Didelės pajėgos pareigūnų prie pat spaustuvės. Virš pastato skraido sraigtasparnis. Pranešama, kad su teroristais kalbamasi telefonu.

13.20 val. Policija praneša, kad išpuolis „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir vakarykštis  incidentas, per kurį buvo nušauta policininkė, yra susiję. Ir redakcijos užpuolikai, ir ketvirtadienį pietiniame Paryžiaus priemiestyje siautėjęs vyras, kaip manoma, priklauso tai pačiai džihadistų atšakai.

13.13 val. Kariuomenės sraigtasparniai į įvykio vietą gabena dar daugiau specialiųjų pajėgų pareigūnų.

13.00 val. Operacijai vadovauja sukarintas specialiųjų operacijų dalinys (GIGN). Jie praneša, kad teroristai gerai apsiginklavę ir pasiryžę kovoti iki galo. Taikaus pasidavimo tikimybė labai menka.

12.46 val.  Per užpuolimą „Charlie Hebdo“ redakcijoje užpuolikai šūkavo, jog nežudo moterų. Vieną sutiktą koridoriuje jie tada paliko gyvą. Todėl dabar tikimasi, kad jie nenužudys ir pastate laikomos įkaitės.

12.33 val. Vienas spausdinimo įmonės darbuotojas pasakojo, kad buvo darbe, kai broliai atvyko. Iš pradžių vyras paspaudė vienam iš teroristų ranką pamanęs, jog tai ginkluoti specialiųjų pajėgų policininkai, nes šie dėvėjo juodai ir buvo gerai ginkluoti.

„Jie man pasakė, kad nešaudo civilių, žudo tik policiją ir liepė man išeiti iš pastato", - pasakoja sukrėstas liudininkas.

12.23 val. Policijos pajėgos supa pastatą, kuriame slepiasi įtariamieji. Socialiniuose tinkluose skelbtos nuotraukos, kuriose matyti, jog policijos užima pozicijas ant įmonės pastato stogo, ant kitų pastatų stogų budi pasirengę snaiperiai. Policija tvirtina dėsianti visas pastangas, kad būtų išvengta daugiau aukų.

12.18 val. Teroristai policijai pranešė, kad nori mirti kaip kankiniai ir nesirengia pasiduoti gražiuoju. Pranešama, kad jie laiko pagrobę įkaitą, kaip manoma - moterį.

12.16 val. Paneigta, kad rytinio susišaudymo metu buvo aukų, tačiau pranešama apie sužeistuosius.

12.10 val. Žiniasklaidai liepta palikti įvykio vietą, pasitraukti atokiau. Policija nenori atskleisti slaptos operacijos detalių beislapstantiems teroristams, operatorių prašoma nefilmuoti pareigūnų. Mieste yra nepaprastoji parengtis, visi keliai į miestą blokuojami.

12.06 val. Miesto žmonėms liepta likti namuose ir darbo pastatuose, pasitraukti nuo langų ir išjungti šviesas. Miesto mokyklose taip pat nedega šviesa, mokiniams draudžiama palikti pastatus. Policiją liepia visiems, kurie yra gatvėse kuo greičiau grįžti namo.

11.59 val. Damarten an Goelio miesto meras patvirtino, kad įkaitai laikomi nedidelėje, spausdinimo paslaugas teikiančioje įmonėje. Čia dirba apie penki žmonės.

11.47 val.  Orlaiviai besileidžiantys netoliese esančiame Charles'o de Gaule'io oro uoste turi pakeisti trajektoriją. Skrydžiai iš oro uosto nėra atšaukiami, tačiau orlaiviams draudžiama skristi virš Damarten an Goelio, kur sutelkti policijos sraigtasparniai.

11.40 val. Į Damarten an Goelio miestą pasiųstos gausios pajėgos.  Danguje penki sraigtasparniai, gausūs specialiųjų pajėgų būriai apsupę pastatą, kuriame slepiasi du nusikaltėliai. Pranešama, kad su bėgliais specialioji policija pradėjo derybas.

11.25 val. Skelbiama, kad pagrobėjų įkaitas sužeistas, tačiau jis gali būti ne vienintelis, kurį bėgliai laiko savo prieglobstyje. Nusikaltėliai slepiasi įmonės, kuri verčiasi reklama ir spausdinimu, pastate.

11.15 val.  Didžiulės policijos pajėgos jau sutelktos Damarten an Goelio mieste, nuo Paryžiaus nutolusiame per 35 km. Jame vyksta įtariamųjų teroristų sulaikymo operacija.

11.05 val. Pranešama, kad nusikaltėliai, kurie turi bent vieną įkaitą, slepiasi vienos Damarten an Goelio įmonės pastate.

11.00 val. Damarten an Goelio mieste paskelbta specialioji parengtis, virš jo neskris keleiviniai lėktuvai, draudžiamas bet koks eismas, gyventojams liepta likti namuose.

10.40 val. Pranešta apie didelį susišaudymą, kai  ieškomi broliai pagrobė automobilį. „Le Parisien" skelbia, kad per susišaudymą žuvo du žmonės, dar apie dvidešimt žmonių sužeisti.

10.23 val. (Lietuvos laiku) Užpuolikai stipriai ginkluoti. Prieš tai buvo pranešta apie didelį susišaudymą, kuris, kaip manoma įvyko, tarp dviejų sprunkančių brolių ir policijos pajėgų.

Gyventojai įbauginti

Kaimiškame Eno regione į šiaurės rytus nuo Paryžiaus ginkluoti policininkai ir sukarintų pajėgų nariai, pasitelkę ir sraigtasparnius, naršė miškingą vietovę. Netoli jos, kaip manoma, bėgliai apiplėšė vieną degalinę ir paliko automobilį, kuriuo pabėgo po trečiadienį sostinėje surengtų šaudynių.

 „Mes visi labai bijome. Šiąnakt aš visiškai nemiegojau, - kalbėjo paieškos vietoje gyvenanti prancūzė Veronique La Mer.- Namuose turime su vaikus. Policija mums visiems paliepė likti savo namuose. Mes matėme, kaip visą ketvirtadienį policija naršė miestelius, virš galvų skraidė sraigtasparniai".

Dabar didžiulės policijos pajėgos naršo didelę miškingą vietovę. Manoma, kad būtent miškuose ir slepiasi įtariamieji.

„Šie miškai milžiniški. Juose lengvai galima slėptis ištisas savaites. Čia pilna urvų", - pasakojo V.La Mer.

Didžiulius miškingus plotus, kur netrūksta vietos pasislėpti dabar naršo jau ne tik specialiosios pajėgos - prie operacijos prisijungė ir dešimtys tūkstančių Prancūzijos karių, į pagalbą pasitelkiami šunys - pėdsekiai, termovizinės kameros,  miškus iš viršaus stebi sraigtasparniai.

Buvo teroristų sąraše

Išpuolį „Charlie Hebdo“ įvykdę nusikaltėliai jau daug metų buvo įtraukti į JAV pavojingų asmenų, kuriems draudžiama skristi lėktuvais, sąrašą. Tokią informaciją suteikė JAV žvalgybos pareigūnas, tačiau atsisakė išduoti, kodėl užpuolikai buvo šiame sąraše, praneša TASS.

Už išpuolį „Charlie Hebdo“ redakcijoje ieškomi broliai Saidas  ir Sherifas Kouachi buvo taip pat įtraukti ir į JAV duomenų bazę (TIDE), į kurią patenka žinomi arba įtariami tarptautiniai teroristai. Šioje bazėje daugiau nei 1 milijono asmenų, įtariamų teroristine veikla, asmeniniai duomenys. Asmenų, kuriems draudžiama skristi lėktuvais, sąraše apie 47 tūkst. pavardžių.

Trečiadienio rytą kaukėti vyrai su šautuvais užpuolė satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje. Manoma, kad tai galėjo įvykti dėl žurnale išspausdintos pranašo Mahometo karikatūros. Išpuolio metu žuvo 12 žmonių: 10 žurnalistų ir 2 policininkai. Dar 11 žmonių sužeista. Tai yra viena kruviniausių nelaimių Prancūzijoje per pastarąjį penkiasdešimtmetį.

Policijos teigimu, 2008 metais jaunesnis brolis Šerifas buvo įkalintas už islamistų verbavimą ir jų siuntimą į Iraką. Tikėtina, kad jis taip pat gali būti prisidėjęs prie Alžyro ekstremistų grupės. Jo brolis Saidas 2011 m. buvo išvykęs į „Al Qaeda“ organizuotus apmokymus Jemene.

Apiplėšė degalinę

Iš pradžių buvo informuota, kad broliai Cherifas ir Saidas Kouachi gali slapstytis Valua Krepi mieste netoli Paryžiaus.

Į visą Pikardijos regioną, kur gali būti bėgliai, pasiųstos didžiulės ginkluotos specialiosios policijos pajėgos. Teroristų taip pat ieškoma Lonpono miškuose. Paieškos vyko labai dideliame plote – Pikardijos regiono miškas didesnis nei Paryžius.

Ginkluoti užpuolikai ketvirtadienį apiplėšė degalinę – pagrobė maisto ir degalų. Policija suskubo užtverti kelius, pasklido gandai, kad žudikai gali bandyti grįžti į Paryžių ir surengti naują išpuolį.

Galiausiai buvo paskelbta, kad žinoma užpuolikų slėpimosi vieta – Lonpono miestelis šalies šiaurėje.

Dešimtis tūkstančių pareigūnų ginkluotų bėglių ieškojo pasitelkę sraigtasparnius, naktinio matymo įrenginius.

Pareigūnai šukuoja teritorijas netoli Viler Kotrė miestelio, kur du vyrai apiplėšė degalinę. Taip pat buvo apieškomos Lonpono kaimo vietovės, brolių buvo ieškoma kiekviename name.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as nurodė, kad iš viso visoje Prancūzijoje dislokuota 88 tūkst. pareigūnų ir karių.

B.Obama pareiškė užuojautą

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį aplankė Prancūzijos ambasadą Vašingtone ir pagerbė 12 žmonių, žuvusių per islamistų ataką.

B.Obama, parskridęs po kelionės Arizonos mieste Finikse, pasirašė ambasados užuojautų knygoje dėl trečiadienį įvykdytos atakos Prancūzijos sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.