Politikas iš Teksaso B. Obamą palygino su A. Hitleriu

Baltieji rūmai ir taip sulaukia daug kritikos dėl to, kad į sekmadienio demonstraciją už laisvę ir demokratiją Paryžiuje neatvyko aukščiausi JAV vadovai. Tačiau Atstovų Rūmų narys iš Teksaso Randy Weberis žengė dar toliau – jis „Twitter“ šalies prezidentą Baracką Obamą palygino su nacių Vokietijos diktatoriumi Adolfu Hitleriu, rašo „Politico“.

R.Weberis palygino B.Obamą su nacių diktatoriumi A.Hitleriu.<br>AP nuotr.
R.Weberis palygino B.Obamą su nacių diktatoriumi A.Hitleriu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 9:42 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:36 AM

B.Obama R.Weberio nemalonę užsitraukė dėl to, kad sekmadienį neatvyko į Paryžių ir neprisijungė prie didžiulių eitynių prieš terorizmą, kuriose dalyvavo daugelis laisvojo pasaulio lyderių.

„Net Adolfui Hitleriui labiau nei Obamai atrodė svarbu atvykti į Paryžių. (Dėl netinkamų priežasčių). Obama to negalėjo padaryti dėl tinkamų priežasčių“, – paskelbė R.Weberis.

A.Hitleris buvo trumpam atvykęs į Paryžių po to, kai 1940 metais miestą užėmė nacių Vokietijos kariai.

Toks JAV kongresmeno pačiulbėjimas „Twitter“ sulaukė daug kritikos ir komentarų, bet antradienį ryte Lietuvos laiku vis dar nebuvo pašalintas iš viešosios erdvės. Pats R.Weberis savo minties paaiškinti kol kas nesiteikė.

Teksasietis savo „Twitter“ paskyroje dažnai siautėja užpildamas eterį pasisakymais apie „imperatorių Obamą“, bet JAV prezidento su nacių diktatoriumi palyginęs dar nebuvo.

„Sunkiai dirbantys mokesčių mokėtojai nusipelno prezidento, kuris gerbia Konstituciją, o ne atstovo, kuris kada tik užsimano veikia vienašališkai“, – R.Weberis skelbė pernai gruodžio 9-ąją.

Lapkritį jis aiškino, kad B.Obama visada meluoja, o dar birželį pasiūlė prisijungti prie rezoliucijos, kuri „smerkia prezidentą ir vykdomąją valdžią dėl nuolatinių Konstitucijos ir įstatymų pažeidimų“.

Baltieji rūmai pripažino klaidą

Baltieji rūmai pirmadienį pripažino, kad jiems derėjo pasiųsti aukšto rango pareigūną į Paryžiuje savaitgalį vykusias didžiules eitynes prieš terorizmą. Tai padaryta po to, kai JAV prezidentas B.Obama sulaukė griežtos kritikos už tai, kad nevyko į Prancūziją.

„Mums derėjo nusiųsti ten aukštesnio statuso asmenį“, – pripažino Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

Vašingtonui renginyje atstovavo JAV ambasadorė Prancūzijoje Jane Hartley.

J.Earnestas leido suprasti, kad B.Obama būtų norėjęs pats vykti į Prancūziją, tačiau tam užkirto kelią saugumo reikalavimai ir per trumpas laikas vizitui suplanuoti.

„Saugumo reikalavimai prezidento ar netgi viceprezidento vizitui yra varginantys ir didžiuliai, – sakė J.Earnestas. – Tokioje situacijoje, kaip ši, jie turi gana didžiulį poveikį kitiems piliečiams, kurie nori dalyvauti tokiame didesnio masto viešame renginyje“.

Maždaug pusantro milijono žmonių sekmadienį užtvindė Prancūzijos sostinės gatves, kad pagerbtų 17 žmonių, nužudytų per praėjusios savaitės kruvinas islamistų atakas, kurios prasidėjo skerdynėmis satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“ ir baigėsi įkaitų drama košerinio maisto parduotuvėje.

Precedento neturinčioje demonstracijoje prieš ekstremizmą sekmadienį kartu su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u dalyvavo 50 šalių lyderiai, tarp jų Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu ir palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas.

Tai, kad šiame istoriniame renginyje nebuvo B.Obamos, viceprezidento Joe Bideno ar kurio kito aukšto JAV administracijos pareigūno, sulaukė griežtos kritikos Jungtinėse Valstijose. Daugelis apžvalgininkų kaltino B.Obamą nuvylus sąjungininkę Prancūziją.

Valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė, kad baigęs kelionę Pietų Azijoje jis nuvyks į Paryžių.

Amerikos politologų ir kai kurių įstatymų leidėjų nusivylimą dar sustiprino faktas, kad JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis tuo metu buvo Paryžiuje, į kurį atvyko dalyvauti susitikime terorizmo klausimais, tačiau netgi jis nepasirodė eitynėse.

CNN žurnalistas Jake'as Tapperis, vienas pagrindinių šio naujienų kanalo žinių pranešėjų, nušvietęs atakas Paryžiuje, sakė, kad jam „gėda“, jog eitynėse Paryžiuje nebuvo JAV aukščiausio rango pareigūnų.

„Sakau tai kaip amerikietis, ne kaip žurnalistas ar CNN atstovas, bet kaip eilinis amerikietis: man buvo gėda“, - rašė J.Tapperis tinklaraštyje CNN interneto svetainėje.

Niujorke leidžiamas dienraštis „Daily News“ savo pirmajame puslapyje taip įvertino Amerikos pareigūnus: „Jūs nuvylėte pasaulį“.

Privačiuose pokalbiuose prancūzų pareigūnai neteikė didelės reikšmės faktui, kad aukščiausi amerikiečių pareigūnai nedalyvavo solidarumo demonstracijoje Paryžiuje, o Prancūzijos ambasada Vašingtone tvirtino, kad Paryžių visiškai tenkina jo sąjungininkės reakcija.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.