Belgų policija smogė naujus išpuolius planavusiems teroristams

Po visą pasaulį sukrėtusių Prancūzijos įvykių žvilgsnis nukrypo į Belgiją. Belgijos policija ketvirtadienį vykdė antiteroristinę operaciją Vervjė mieste šalies rytuose. Buvo surengtas reidas prieš teroristus, kurie siejami su džihadistais. Manoma, kad nukautieji - neseniai grįžę džihadistai iš Sirijos.

Belgijos policija ketvirtadienį vykdė antiteroristinę operaciją Vervjė mieste.<br>AFP/Sanpix nuotr.
Belgijos policija ketvirtadienį vykdė antiteroristinę operaciją Vervjė mieste.<br>AFP/Sanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 8:08 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:33 PM

Kai kuriose pranešimuose minimos trys žūtys, kituose informuoja, kad per operaciją žuvo du žmonės, o vienas buvo sužeistas. Galiausiai Belgijos policija patvirtino, kad du teroristai buvo nukauti, o vienas, sunkiai sužeistas, sulaikytas.

„Fox News“ informuoja, kad reidai surengti dėl ginklų pardavimo. Įtariama, kad vienas iš teroristų susijęs su ginklais, kurie buvo naudojami per praėjusios savaitės išpuolius Prancūzijoje.

Teigiama, kad teroristai planavo pulti policijos nuovadą.

Per specialiai Belgijos surengtą spaudos konferenciją buvo pranešta, kad panaši operacija vyksta ir Briuselyje.

Teigiama, kad policijai pradėjus operaciją įtariami teroristai irgi ėmė šaudyti, bet pareigūnų nesužeidė.

Briuselyje šiandienos popietę ginkluotas vyras metro stotyje ėmė šaukti „Allahu Akbar!“ (arabų k. „Dievas yra didis“). Policijos pareigūnai jį operatyviai sulaikė.

Nušovė du teroristus

Belgijos žiniasklaida informuoja, kad policija nušovė du teroristus, o dar vieną sužeidė. Sužeistas įtariamasis buvo suimtas. Policija reidą surengė viename iš Vervjė miesto namų. Vaizdo siužetuose matosi, kaip prie namo, kuriame slėpėsi teroristai girdisi šūviai, matosi liepsnos.

Reidas buvo pradėtas maždaug 17 val. 45 min. vietos laiku. Atvykę pareigūnai įsiveržė į namo vidų, o snaiperiai laukė signalo ant stogo. Buvo girdėti bent trys sprogimai, vėliau pasirodė liepsnos.

Aplinkinių namų gyventojai nebuvo evakuoti, tačiau jų pareigūnai paprašė likti namuose.

Pareigūnai tikina, kad asmenys, prieš kurios buvo nukreipti jų veiksmai, buvo įtariami naujų išpuolių rengimu arba prisidėjimu prie jų, todėl jų „pašalinimas buvo būtinas“.

Sieja su išpuoliais Prancūzijoje

Belgijos žiniasklaida rašo, kad ginklų prekyba įtariami džihadistai galėjo keršyti už įvykius Prancūzijoje ir planuoti naujus išpuolius.

Nacionalinio kovos su terorizmu koordinatorius informavo, kad operacijoje dalyvauja tik Belgijos pareigūnai, tiesa, ji yra tarptautinio plano dalis. Antiteroristiniai veiksmai yra didelio plano, į kurį įsitraukusios septynios šalys (įskaitant Jemeną) dalis.

Liudininkai, buvę įvykio vietoje pranešė, kad girdėjo mažiausiai tris sprogimus ir šūvių.

Miestelio centre - daugybė policijos pareigūnų, buvo uždarytos pagrindinės gatvės, dirbo medikai. Galiausiai buvo uždarytos visos miesto gatvės, autobusų stotys nepriėmė atvykstančių autobusų.

Kiek anksčiau „Reuters“ pranešė, kad Belgijos policija sulaikė vyrą, kuris įtariamas ginklų prekyba. Pareigūnai tiria, ar vyriškis netiekė ginklų islamistams, kurie praėjusią savaitę surengė išpuolius Prancūzijoje.

Pareigūnai nebuvo sužeisti per šią operaciją.

Vykdo didelę operaciją

CNN terorizmo analitikas Paulas Cruickshankas tikina, kad greičiausiai ISIS jau planuoja naujus išpuolius Belgijoje, o ši operacija - tik viena iš priemonių, kurių buvo nuspręsta imtis po įvykio Prancūzijoje.

Belgijos policija prie traukinių stoties šiandien jau sulaikė vieną įtariamąjį, tiesa, jo kėslai nebuvo atskleisti.

Kovos su terorizmu operacijos šiandieną buvo vykdomos ir kituose Belgijos miestuose.

Pasak pareigūnų, reidai buvo surengti prieš asmenis, kurie keliavo į Siriją, jiems buvo pavesta surengti išpuolius Belgijoje ir kitose Europos šalyse.

Grupė islamistų, prieš kuriuos buvo surengti reidai buvo prižiūrima Belgijos institucijų. Pareigūnai ketvirtadienį nusprendė, kad laikas atlikti žygį prieš juos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.