Atėnuose - guminių pirštinių sukilimas

Šimtai valytojų graikų akyse tapo didvyrėmis. Jos atsisakė tylėti, kai buvo atimtas darbas, ir nuo praėjusių metų gegužės nepalieka Atėnų centre įkurtos stovyklos. Dabar jų akys krypsta į naują politinę jėgą, kuri žada palengvinti visas bėdas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-01-16 07:34, atnaujinta 2018-01-15 23:13

Dešimtmečiai, praleisti dirbant prastai mokamą darbą, ir sunkus jų – motinų, žmonų, našlių bei išsiskyrusiųjų – gyvenimas kursto ryžtą ir užsispyrimą.

Moterų kova dabartinei Graikijos valdžiai kelia tikrą galvos skausmą.

Tapo stipriu judėjimu

Prieš 16 mėnesių beveik 600 moterų, kurios dirbo Finansų ministerijos valytojomis, buvo atleistos iš darbo. To reikalavo valstybės biudžeto apkarpymo reformos krizės paveiktoje šalyje.

Šios moterys – vidutinio amžiaus motinos ir močiutės neturi politinio aktyvumo patirties, bet jų atkaklumas uždegė ir tūkstančius kitų graikų, kurių gyvenimą paveikė ekonominė krizė.

Miesto centre valytojos protestuoja nuo praėjusių metų pavasario. Joms netgi teko susiremti su riaušių policija.

Moterys teigia, kad dirbti valytojomis nė viena jų nesvajojo. Jos patyrė daug sunkumų: niekas negalėjo pasirūpinti jų vaikais, kai kurios tapo našlėmis, kai kurios – vyrų smurto aukomis.

Palaikymu naudojasi partija

Raudonos guminės pirštinės, kurias šios moterys mūvi ant rankų, ir violetinės vėliavos Graikijoje jau tapo gerai pažįstamu simboliu.

Jos taip pat yra darbo netekusių graikų interesus ginančios radikalių kairiųjų partijos „Syriza“ emblema.

Pastarajam judėjimui prognozuojama sėkmė po kelių savaičių vyksiančiuose pirmalaikiuose Parlamento rinkimuose.

Apklausos rodo, kad „Syriza“ turėtų laimėti rinkimus. Jauni partijos lyderiai žada apsvarstyti Graikijos skolų išpirkimo susitarimus ir suteikti daugiau teisių darbininkams.

„Syriza“ palaiko stiprų ryšį su valytojomis, padeda joms finansiškai ir maisto produktais, viešina jų protestus.

Viena buvusių valytojų buvo priimta į partijos gretas ir išrinkta į Atėnų vietos valdžią, o „Syriza“ atstovai Briuselyje pakvietė protestuojančias moteris savo raudonąsias pirštines iškelti ir Europos Parlamente.

Graikijoje tvirta tradicija partijoms apsiimti globoti aktyvistų judėjimus – tai ir padarė „Syriza“. Bet politikai neigia, kad naudojasi moterimis kaip marionetėmis savo tikslams pasiekti.

„Taip nėra, – sako partijos atstovas Dikaios Psikakkos. – Jos – ne maži vaikai. Jos dirbo daug metų.

Jos klauso, ką sako kiekvienas rėmėjas, tačiau sprendimus priima pačios.“

Darbdaviams – daugiau galių

Moterų teises ginantis konservatyvus teisininkas Yannis Karouzos teigia, kad nuo krizės pradžios šalyje viskas labai greitai pasikeitė, o darbdaviai Graikijoje tapo karaliais.

Teisininkas dabar atstovauja valytojoms teisiniame mūšyje su valstybe – jos kaltina Finansų ministeriją pažeidus darbo sutarties sąlygas.

Bylos baigtis turi paaiškėti šių metų vasario pabaigoje ir, anot teisininko, priklausys nuo to, kas po rinkimų, numatytų jau sausio 25-ąją, atsidurs valdžioje.

Valytojos tikina, kad valstybė nusprendė atsikratyti pažeidžiamiausių ir vargingiausių visuomenės narių, nes tikėjosi tylaus jų pasitraukimo – be jokių protestų.

Dabar visiems šiems žmonėms vienintelė viltis atrodo juos palaikanti „Syriza“.

Partija naudojasi padidėjusiu populiarumu ir nepraleidžia progos švelniai paguosti tų visuomenės narių, kurie dabar jaučiasi nuskriausti.

„Mes keliame raudoną kumštį! Jūsų kova buvo už garbę, už visų Graikijos žmonių garbę.

Mes seksime paskui jus ir mes laimėsime!“ – pradėdamas rinkimų kampaniją rėžė partijos lyderis Alexis Tsipras. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.