Žodžio laisvę ėmėsi ginti ir S. Rushdie

Pasaulyje jau pasigirstant kalbų, kad „Charlie Hebdo“ galbūt peržengė žodžio laisvės ribas, satyrinio savaitraščio redakcijos politiką nedviprasmiškai parėmė pats Salmanas Rushdie, kuriam Iranas yra paskelbęs fatvą – mirties nuosprendį.

Irano nemalonę užsitraukęs žymus rašytojas S.Rushdie laikosi tvirto įsitikinimo: „Laisvė yra nedaloma.“<br>AP nuotr.
Irano nemalonę užsitraukęs žymus rašytojas S.Rushdie laikosi tvirto įsitikinimo: „Laisvė yra nedaloma.“<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 16, 2015, 7:31 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:13 PM

Sakydamas kalbą JAV Vermonto universitete S.Rushdie pareiškė, kad žodis turi būti „arba absoliučiai laisvas, arba tiesiog nelaisvas“.

Indijoje gimęs Jungtinės Karalystės pilietis pabrėžė, kad jį piktina apžvalgininkai ir politikai, kurie po žudynių Paryžiuje pradėjo svarstyti apie neva pražūtingą „Charlie Hebdo“ redakcijos politiką.

„Prancūziškos satyros tradicija visuomet buvo labai aštri ir žiauri. Ji tokia ir lieka, – atvykęs į Ameriką aiškino S.Rushdie. – Tiesiog aš negaliu pakęsti, kad mūsų bendražygius, kurie žuvo naudodami pieštuką, jau pradėjo smerkti ir vadinti rasistais.“

Rašytoją taip pat piktina tie, kurie aiškina, kad laisvas žodis vis dėlto neturėtų peržengti ribų, įžeidinėti.

„Ir Johnas F.Kennedy, ir Nelsonas Mandela vis vartojo, mano manymu, viską pasakančią trijų žodžių frazę: „Laisvė yra nedaloma.“ Negali laisvės dalinti, nes tada tai nebebus laisvė.

Gali nemėgti „Charlie Hebdo“, bet faktas, kad nemėgsti „Charlie Hebdo“, niekuo nesusijęs su šio leidinio teise į laisvą žodį“, – samprotavo S.Rushdie.

Jo teigimu, kūriniai, kurie įžeidžia galinguosius, dažniausiai gyvena ilgiau nei jų kritika – net jei, kaip „Charlie Hebdo“ atveju, eliminuojami jų autoriai.

„Meno vaidmuo – atsistoti ant skardžio krašto ir plėsti žmonių akiratį. Vidurinio kelio nėra. Ant skardžio krašto atsistoję menininkai netrukus suvokia, kad tylos ir cenzūros jėgos bando nutildyti saviraiškos jėgas. Tai labai pavojinga“, – tvirtino S.Rushdie.

1989 metais S.Rushdie romanas „Šėtoniškos eilės“, kuriame musulmonų pranašas Mahometas vaizduojamas gana ironiškai ir klausiama, ar tik jis šventuosius įstatymus išgirdo ne iš Alacho, o iš šėtono, sukėlė didžiulę protestų bangą.

Už islamo išniekinimą Irano dvasiniai lyderiai rašytojui paskelbė mirties nuosprendį – nuo to laiko jis gyvena Vakaruose ir yra akylai saugomas.

1998 metais Iranas atšaukė fatvą, bet griežtosios linijos šalininkai toliau ragina jį nužudyti.

S.Rushdie, šiuo metu gyvenančio Niujorke, vizitas į Vermonto universitetą buvo suplanuotas prieš kelis mėnesius. Tačiau po išpuolių Paryžiuje jo viešnagė buvo itin aktuali. Universitete buvo sustiprintas saugumas. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.