Perspėja – separatistai gali suduoti skaudų smūgį

Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Oleksandras Turčynovas perspėja apie tolimesnius separatistų veiksmus. Pasak jo, separatistai artimiausiu metu gali surengti galingą puolimą. Apie tokius nuogąstavimus unian.net pranešė Nacionalinio saugumo taryba.

Separatistai perėmė Donecko oro uosto kontrolę.<br>AP nuotr.
Separatistai perėmė Donecko oro uosto kontrolę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-22 18:36, atnaujinta 2018-01-15 07:28

Pasak O.Turčyvovo situacija aplink Donecko oro uostą išlieka sudėtingiausia.

„Tiesą sakant, naujasis terminalas yra visiškai sunaikintas. Tačiau mūsų ginkluotosios pajėgos sustiprino savo pozicijas prie Peskų kaimo ir sudavė priešui rimtą smūgį“, – sakė O.Turčynovas.

Anot sekretoriaus, buvo sunaikintos komunikacijos ir transporto infrastruktūros, kurios leisdavo šarvuotą techniką priveržti prie oro uosto.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad vyriausybės kariuomenė Donbase laiko pozicijas, nepaisydamos įnirtingo apšaudymo.

„Mes sukoordinavome, pritraukėme rezervus, – sakė jis ketvirtadienį per susitikimą su jėgos struktūrų atstovais ir pridūrė: – Palei visą fronto liniją mes tvirtai laikome pozicijas, nepaisant to, kad apšaudymo intensyvumas dešimtimis kartų viršija tai, kas buvo iki intensyvios kovų fazės pradžios“.

P.Porošenka pažymėjo, kad Ukrainos kariams teko atremti atakas visu frontu.

„Vyko tikri tankų mūšiai“, – nurodė jis ir pasidžiaugė, kad „Ukrainos ginkluotosios pajėgos laimėjo šiuos mūšius“.

Tariasi, ką daryti

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį sušaukė aukščiausius šalies kariuomenės generolus ir gynybos vadovus į neeilinį susitikimą dėl atsako į augančią Rusijos „agresiją“ plano, pranešė prezidentūra.

Posėdyje „bus tvirtinamas planas, kaip sustabdyti teroristų operaciją su Rusijos reguliariųjų pajėgų dalyvavimu; planas, kaip pergrupuoti jėgas ir sustabdyti agresiją“, sakė P.Porošenka, Kijevui paskelbus apie sprendimą po daug mėnesių nesiliovusių kovų pasitraukti iš Donecko oro uosto.

P.Porošenka dar pareiškė, kad pasaulio bendruomenė palaiko Ukrainą kovoje už teritorinį vientisumą ir suverenumą, kaip buvo pademonstruota Pasauliniame ekonomikos forume Davose.

„Visas pasaulis šiandien su Ukraina... mato mūsų vienybę.. Visas pasaulis yra už tai, kad mes išsaugotume, teritorinį vientisumą ir suverenumą“, – sakė P.Porošenka.

Pasak prezidento atstovo, toks prezidento susitikimas yra jau antras per šią dieną.

Šaukia karius

Nors Vakarų šalys ir Kijevas sako turintys nepaneigiamų įrodymų, Maskva neigia, kad kokios nors jos pajėgos veikia rytų Ukrainoje, kur prorusiški separatistai kaunasi su Kijevo vyriausybės pajėgomis konflikte, nusinešusiame per 4,7 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukrainos parlamentas patvirtino prezidento Petro Porošenkos įsaką atšaukti iš fronto karius, kurie buvo ilgai ten laikomi ir vietoje jų pasiųsti atsargos veteranus bei atnaujinti dalinę šauktinių mobilizaciją.

Ukraina atsisakė privalomosios karinės tarnybos 2013 metais.

„Būtina skubiai sustiprinti mūsų pajėgų ir kitų karinių struktūrų kovinę bei mobilizacinę parengtį iki tokio lygio, kuris užtikrintų tinkamą reagavimą į grėsmes nacionaliniam saugumui dėl besitęsiančios Rusijos agresijos“, – sakė O.Turčynovas.

Ženklai – akivaizdūs

NATO aptiko Rusijos dalyvavimo kai kuriose Ukrainos rytų teritorijose ženklų, pareiškė ketvirtadienį NATO pajėgų vyriausiasis vadas JAV generolas Philipas Breedlove'as.

Pasak jo, kovos prorusiškų separatistų sukilimo regione dabar kai kuriose vietose yra intensyvesnės negu jos buvo prieš Minsko paliaubų susitarimo pasirašymą rugsėjį.

Ph.Breedlove'as spaudos konferencijoje po NATO šalių gynybos ministrų susitikimo sakė, kad NATO kariniai vadovai ketina atkurti kontaktą su kolegomis Rusijoje po daugelio mėnesių tebetvyrančios įtampos dėl krizės Ukrainoje.

Rusija neigia dislokavusi savo pajėgų Ukrainos rytuose, kur netrukus po praėjusių metų kovo, Rusijai aneksavus Krymą, kilo prorusiškas maištas, žuvo daugiau kaip 4800 žmonių. Maskva neigia ir kaltinimus, esą ji tiekia ginklus separatistams.

„Padėtis palei kontakto liniją Ukrainoje nėra gera. Kovos suintensyvėjo iki lygmens, buvusio iki susitarimo, o kai kuriais atvejais net viršijo jį“, – sakė Ph.Breedlove'as.

Po Minsko susitarimų pasirašymo, pažymi NATO, Rusija atitraukė dalį savo pajėgų, buvusių Ukrainoje ir palaikiusių separatistus; tačiau pastarosiomis dienomis, kaip tvirtina Kijevas, vėl Rusijos pajėgų daugėja šalyje.

Ph.Breedlove'as sakė, negalįs patvirtinti Ukrainos prezidento Petro Porošenkos vertinimo apie 9 tūkst. rusų karių Ukrainos rytuose.

„Mes matome, kad Rusijos palaikomos pajėgos atnaujino savo pajėgumą tiek, kad gali spausti Ukrainos pajėgas ir pastūmėjo kontakto liniją į vakarus; tai kelia nerimą“, – nurodė jis.

„Mes jau įžvelgiame oro gynybos sistemų ir elektroninių kovos sistemų (šilumos) žymes, kurios lydi Rusijos pajėgų judėjimą į Ukrainą“, – sakė Ph.Breedlove'as.

Iki Rusijos intervencijos į Ukrainą kariniai kontaktai tarp Rusijos ir NATO aukštu lygiu buvo reguliarūs.

Pastarąjį kartą toks kontaktas buvo pernai gegužę, kai NATO karinio komiteto vadovas generolas Knudas Bartelsas susitiko su Rusijos generalinio štabo vadu Valerijumi Gerasimovu.

„Mes ruošiamės tai atkurti, kalbėjomės su keliais aukšto rango kariniais lyderiais, kaip tai darysime..., bet, taip, mes ruošiamės atkurti komunikaciją su Valerijumi (Gerasimovu)“, – pareiškė Ph.Breedlove'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.