Maskvoje – B. Nemcovui skirtos eitynės ir šūkiai prieš V. Putiną

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį dalyvavo eitynėse Maskvos centre, pagerbdami opozicijos lyderį Borisą Nemcovą, kurio nužudymas netoli Kremliaus sienų sulaukė didžiulio atgarsio šalyje ir užsienyje.

Eitynės B.Nemcovui atminti.<br>AP nuotr.
Eitynės B.Nemcovui atminti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-01 11:17, atnaujinta 2018-01-11 23:50

Daugybė B.Nemcovo šalininkų, kurių daugelis nešė Rusijos vėliavas ir transparantus, susirinko Maskvos centre apsiniaukusią dieną, o vėliau patraukė link tilto, ant kurio penktadienį prieš vidurnaktį buvo nušautas 55 metų opozicijos veikėjas, atkakliai kritikuodavęs prezidentą Vladimirą Putiną.

18 val. 50 min. Maskvoje vykstančių gedulingų eitynių žuvusiam politikui Borisui Nemcovui atminti metu sulaikytas Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas Aleksejus Gončarenka. Tokią informaciją pateikė šaltinis teisėsaugos organuose.

Apie suėmimą patvirtino ir Rusijos vidaus reikalų ministerijos Maskvos padalinys. Pareigūnai nurodo, kad suimtasis perduotas Rusijos tyrimų komiteto atstovams. „Jis bus perduotas tyrimų komiteto atstovams – šie atliks tolesnes procedūras“, – teigiama ministerijoje.

Nurodoma, kad A. Gončarenka kaltinamas nepaklusęs policijos pareigūno reikalavimams. Anot ginsiančio deputatą advokato Marko Feigino, šiuo metu į policijos komisariatą išvyko ir Ukrainos konsulas. „Nesuprantu, kaip jį galėjo suimti, juk jis ne tik Aukščiausiosios Rados deputatas, bet ir Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) narys, turi tarptautinį imunitetą“, – teigia advokatas.

16.30 val. Policijos aptvertoje B.Nemcovo nužudymo vietoje eitynių dalyviai dėjo gėles, politiko atminimas pagerbtas tylos minute. 

Per eitynes neapsieita ir be incidentų. Jų metu sulaikytas Ukrainos parlamentaras Aleksejus Gončarenka. Teigiama, kad jo suėmimas susijęs su praėjusių metų gegužės 2 dienos įvykiais Odesoje, kai žuvo 32 žmonės, buvę degančiuose profsąjungų rūmuose. 

15.20 val. Kolonos pradžia jau pasiekė Kremliaus prieigas. Pranešama, kad girdėti skanduotės „Rusija – be Putino“, „Ukrainiečiai – mūsų broliai“, „Karui – ne“. 

Minioje – tūkstančiai Rusijos vėliavų. 

Vieta, kurioje buvo nušautas B.Nemcovas, yra atitverta policijos. Pareigūnų automobiliai taip pat sustatyti ir po tiltu. 

„Interfax" tuo metu praneša, kad Tyrimų komitetas už vertingą informaciją apie politiko nužudymą siūlo 3 mln. rublių (43,5 tūkst. eurų) atlygį. 

14.52 val. Rusijos vidaus reikalų ministerija praneša, kad eitynėse oficialiai dalyvauja apie 7 tūkst. žmonių. Tačiau patys žygio dalyviai savo gretas įvertina solidžiau.

„Čia 50–60 tūkstančių. Ne mažiau“, – rašė verslininkas Olegas Tinkovas socialiniame tinkle „Twitter“. Kiti demonstrantai praneša apie 20-30 tūkst. žmonių minią. 

Aplink Didįjį Moskvorečės tiltą, ant kurio buvo nužudytas B.Nemcovas, būriuojasi didžiulės policijos pajėgos. 

13.50 val. Maskvos centre žygiuoja žmonės, nešini B.Nemcovo nuotraukomis, Rusijos Federacijos trispalvėmis ir oranžinėmis opozicinio judėjimo „Solidarumas“ vėliavomis. 

Pranešama, kad pastebima ir Ukrainos vėliavomis mojuojančių žmonių. 

Susirinkusieji iškėlė plakatus su užrašais „Tos kulkos – kiekvienam iš mūsų“, „Herojai nemiršta“ ir „Jis mirė už būsimąją Rusiją“.

Eitynės vyksta ir Sankt Peterburgo centre. Organizatoriai į demonstracijas, pavadintas „Pavasariu“, kviečia ir kituose miestuose – Kazanėje, Voroneže, Čeliabinske, Irkutske.

Žygis Maskvoje, į kurį vos kelios valandos prieš mirtį maskviečius kvietė pats B.Nemcovas, turėjo būti nukreiptas prieš Vladimiro Putino ekonominę politiką, krizę šalyje ir Rusijos įsitraukimą į karą Ukrainoje.

Šiuo renginiu jis tikėjosi pradėti naują opozicijos atgimimą. Tačiau dabar B.Nemcovo bendražygiai Maksvoje į gatves išeina pagerbdami paties politiko atminimą.

„Žygis Marjino rajone – pozityvus renginys su vėliavomis ir balionais, kurį suplanavome, netinka šiuo tragišku momentu ir B.Nemcovo asmenybei pagerbti. Buvo peržengta nauja riba, kurios mes nesitikėjome“, – sakė vienas renginio organizatorių aktyvistas Leonidas Volkovas.

Maskvos valdžia davė leidimą 50 tūkst. žmonių eitynėms, kurios prasidėjo 15 val. Maskvos (14 val. Lietuvos) laiku.

Organizatoriai tikisi, kad palei Maskvos upę žygiuos daugiau žmonių.

Organizatoriai socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ praneša, kad eitynės iš planuotos vietos Maskvos priemiestyje persikėlė į sostinės centrą. Numatoma, kad žygis baigsis prie tilto, kur buvo nušautas B.Nemcovas.

Sekmadienio žygis turi parodyti, kaip rusai reaguoja į žinomo politiko, kuris neslėpė pasipriešinimo oficialiai Kremliaus politikai, nužudymą, rašo „International Business Times“.

2011 ir 2012 metais vykusios demonstracijos prieš V.Putino politiką patraukė įvairiausias žmonių grupes – nuo liberalių intelektualų iki darbininkų ir paauglių.

Jeigu tai pavyks ir šį kartą, eitynės turėtų simbolizuoti opozicinio judėjimo atgimimą net ir tada, kai vienas jo lyderių jau negyvas.

Šeštadienį tūkstančiai žmonių nešė gėles ir žvakes ant tilto netoli Kremliaus, kur vėlų penktadienio vakarą buvo nušautas opozicijos lyderis.

Opozicijos aktyvistai dėl politiko mirties kaltina V.Putiną, kuris dažnai sulaukdavo kritikos iš nužudytojo, ir vadina tai politiniu susidorojimu.

V.Putinas žadėjo pats kontroliuoti tyrimą ir surasti B.Nemcovo žudikus, tačiau skubiai žmogžudystę pavadino „provokacija“, specialiai įvykdyta prieš planuojamas eitynes.

Pareigūnai, tiriantys žmogžudystę, jau spėjo pateikti neįtikinamų versijų dėl B.Nemcovo žūties.

Anot jų, manoma, kad žydų kilmės B.Nemcovas galėjo būti nužudytas radikalių islamistų arba opozicijos atstovų, norinčių taip apjuodinti prezidento vardą, praneša „Reuters“.

Tačiau V.Putino oponentai tokius kaltinimus vadina Rusijos lyderio ciniškumo įrodymu, kai nacionalizmas, neapykanta ir antivakarietiška isterija pasitelkiama politikai Ukrainoje paremti ir dėmesiui nuo ekonominės krizės nukreipti.

Parengė Justė Adakauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.