Prie svarbiausio Europos banko būstinės – neregėta sumaištis

Nuožmūs protestai kilo netoli naujosios Europos Centrinio Banko (ECB) būstinės Frankfurte. Mitingo dalyviai padegė automobilius ir į langus laidė akmenis, skelbia „Skynews“.

Per Frankfurte kilusį protestą buvo padegti septyni automobiliai, sužeisti mažiausiai du pareigūnai.<br>AP nuotr.
Per Frankfurte kilusį protestą buvo padegti septyni automobiliai, sužeisti mažiausiai du pareigūnai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2015, 11:24 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:34 PM

Policijos pareigūnė pranešė, kad per kilusį protestą buvo padegti septyni automobiliai, sužeisti mažiausiai du pareigūnai. Prieš grupę protestuotojų buvo panaudotos vandens patrankos ir ašarinės dujos. 

Protestų metu policija suėmė apie 350 protestuotojų, praneša „Associated Press“.  

Naujasis 1,3 mlrd. eurų vertės ECB pastatas apsuptas 185 metrų saugumo zona. Protestuotojai degina viską iš eilės – nuo šiukšlių dėžių iki padangų. 

Protestą organizavo „Blockupy“ grupė, pasivadinusi pagal 2011 metais Niujorke veikusį „Occupy Wall Street“ judėjimą. Organizatorių teigimu, demonstracijoje dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių ir iš kitų Europos šalių.

„Blockupy" teigia atstovaujantys visuomenei, nepatenkintai tarptautinėmis finansų institucijomis ir vadinamąja „troika“ – ECB, Europos Komisija ir Tarptautiniu valiutos fondu. Jos prižiūri ES finansinę pagalbą gavusius Graikiją ir Kiprą. 

„Mes protestuojame prieš Centrinį banką, prieš „troiką“, kuri, nors ir išrinkta demokratiškai, trukdo Graikijos vyriausybei. Taupymo politikai turi ateiti galas. Norime garsaus, bet taikaus protesto“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas iš protesto organizatorių Ulrichas Wilkenas.  

ECB trečiadienį oficialiai pravers savo būstinės duris, dalyvaujant Centrinio banko vadovui Mario Draghi ir 100 kviestinių svečių. Tačiau itin susirūpinta dėl saugumo šalia būstinės, nes daugiau nei 10 tūkst. aktyvistų žada surengti mitingą prieš taupymo programą.

Atsižvelgdamas į šiuo metu siaučiančią Graikijos krizę, ECB nusprendė paminėti pastato atidarymą gana kukliai – be institucijos pareigūnų, papildomai pakviesta tik kiek daugiau nei 20 svečių.

Pranešama, kad ir kitose miesto vietose kilo pavienių incidentų, pavyzdžiui, netoli iškilios „Alte Oper“ koncertų salės. 

Apie pastatą kelių šimtų metrų spinduliu atitverta saugojama zona, taip bandoma apsisaugoti nuo antikapitalistų protestuotojų. Planuojamose eitynėse dalyvaus ne tik aktyvistų grupės, profesinių sąjungų atstovai, bet ir Graikų partijos „Syriza“ nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.