Amerikiečiui teisybės teko laukti 30 metų

Juodaodis Anthony Ray Hintonas mirties bausme buvo nuteistas prieš tris dešimtmečius. Tačiau dabar jis jau laisvėje – bylą persvarstęs teismas Alabamoje panaikino visus šiam vyrui pateiktus kaltinimus.

A.R.Hintonas net tris dešimtmečius laukė, kol bus įrodytas jo nekaltumas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.R.Hintonas net tris dešimtmečius laukė, kol bus įrodytas jo nekaltumas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2015, 8:22 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 10:37 AM

A.R.Hintonas, kuriam dabar jau 58-eri, 1985 metais buvo nuteistas dėl dviejų restorano vadybininkų nužudymo Alabamos mieste Birmingame. Bet pernai jam atsirado galimybė išeiti į laisvę, nes buvo nuspręsta persvarstyti bylą.

Tuomet ir paaiškėjo, kad nusikaltimo vietoje rastos kulkos niekaip nesusijusios su šaunamuoju ginklu, aptiktu A.R.Hintono namuose. Prokurorai nebeturėjo kitos išeities ir nutraukė bylą.

Net 30 metų už grotų praleidusio juodaodžio advokatas Bryanas Stevensonas įsitikinęs, kad jo klientas buvo nuteistas, nes negalėjo sau leisti profesionalesnės teisinės pagalbos.

Kai buvo suimtas, A.R.Hintonas su savimi teturėjo tūkstantį JAV dolerių. Už tokią sumą iš esmės neįmanoma pasamdyti tinkamo advokato, kuris rastų ekspertą, gebantį paaiškinti, kodėl prokurorų teiginiai yra netikslūs.

„Buvo vienintelis ekspertas, sutikęs dirbti už tokius pinigus. Bet jam taip nesisekė atsakyti į kaltintojų klausimus, kad prisiekusieji net juokėsi“, – prisimena B.Stevensonas.

Palikęs Džefersono apygardos kalėjimą Birmingame, A.R.Hintonas pirmiausia apkabino dėl jo laisvės ilgai kovojusius artimuosius ir ištarė: „Ačiū tau, Jėzau.“

„Manau, kad jie siekė bet kokia kaina mane nužudyti už tai, ko nepadariau. O jiems tereikėjo ištirti ginklą“, – kiek vėliau žurnalistams teigė amerikietis.

Per 30 metų, kuriuos A.R.Hintonas praleido ankštoje vienutėje, pasaulis smarkiai pasikeitė. Užaugo jo vaikai, mirė motina, kalinys pražilo. Daugeliui kitų mirtininkų, kuriuos A.R.Hintonas pažinojo, buvo įvykdytos egzekucijos.

„Tada nebuvo interneto. Nebuvo elektroninio pašto. Antai šį rytą daviau jam išmanųjį telefoną „iPhone“. Anthony buvo visiškai suglumęs.

Ši byla puikiai parodo, kokia teisingumo sistema veikia šioje šalyje.

Su turtingais kaltaisiais elgiamasi geriau nei su skurstančiais nekaltaisiais“, – aiškino advokatas B.Stevensonas, prabilęs ir apie rasistinius stereotipus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.