Makedonijos policija susirėmė su ginkluota grupuote

Gerai apsiginklavusi Makedonijos

Makedonijoje baiminamasi politinio nestabilumo.<br>AP nuotr.
Makedonijoje baiminamasi politinio nestabilumo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 9, 2015, 2:21 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:28 AM

Pastarasis įvykis tik sustiprino nuogąstavimus dėl nestabilumo, po mėnesius trukusios politinės krizės šioje buvusios Jugoslavijos respublikoje.

„Reuters“ fotografas pranešė, kad specialios paskirties policijos daliniai su šarvuotais automobiliais atitvėrė Kumanovo priemiestį, 40 km į šiaurę nuo sostinės Skopjės. Pasak vietos žiniasklaidos, ankstų šeštadienio rytą buvo girdimi automatų šūviai.

Į dangų buvo pakilo sraigtasparniai. Šiame regione 2001 m. kovėsi Makedonijos vyriausybės pajėgos ir etniniai albanų sukilėliai ir tik Vakarų diplomatijos pastangos padėjo išvengti pilietinio karo grėsmės.

Šaltinis vienoje ligoninėje pranešė „Reuters“, kad mažiausiai trys policijos pareigūnai buvo sunkiai sužeisti.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai teigė, kad policija pradėjo operaciją „pagal anksčiau gautą informaciją apie ginkluotą grupuotę“.

Šie įvykiai veikiausiai pagilins Vakarų susirūpinimą dėl stabilumo Makedonijoje, kurios opozicija kaltina valdžią neteisėtu pokalbių pasiklausymu ir piktnaudžiavimu.

Opozicija pradėjo nedidelius bet kasdienius protestus ir reikalauja konservatorių premjero Nikolos Grujevskio atsistatydinimo bei grasina surengti tūkstantinį protestą gegužės 17 d.

Stebėtojai baiminasi, kad abiejų pusių politiniai lyderiai gali siekti įtakos skatindami tautinę įtampą.

Apie 30 proc. iš 2 mln. Makedonijos gyventojų yra etniniai Albanai, po 2001 m. konflikto Vakarai padėjo pasiekti taiką, o albanai gavo daugiau teisių ir platesnį politinį atstovavimą.

Tačiau dauguma Makedonijos žmonių, nepriklausomai nuo tautybės, yra nusivylę lėtu ekonomikos augimu ir lėta integracija į Vakarus. Šalis negali įstoti į Europos Sąjunga ir NATO, nes yra įsivėlusi į ilgai trunkantį ginčą su Graikija dėl Makedonijos pavadinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.