Kraupūs pensininkės maniakės nusikaltimai: žudė ir viską aprašė

Sankt Peterburgo (Rusija) teisėsaugininkai tiria baudžiamąją bylą – žvėriškas žmogžudystes. Įtariamoji – inteligentiška pensininkė, anksčiau dirbusi sovietinėje užsienio turistų aptarnavimo sistemoje. Atlikus kratą moters namuose rastas dienoraštis trimis kalbomis, kuriame ji detaliai aprašė savo juodus darbelius, rašo „NEWSru.com“.

Į žurnalistų klausimus apie žudikės motyvus tyrėjai aiškaus atsakymo neturėjo.<br>123rf nuotr.
Į žurnalistų klausimus apie žudikės motyvus tyrėjai aiškaus atsakymo neturėjo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-30 22:20, atnaujinta 2017-10-22 15:14

Pasirodė, kad įtariamas maniakas – tai 68 metų Tamara Samsonova. Apie jos sulaikymą informuoja Rusijos Federacijos tyrimų komiteto Peterburgo vyriausiosios tyrimų valdybos oficiali svetainė. Kol kas peterburgietei inkriminuojama tik viena žmogžudystė, įvykdyta šių metų liepos 23-iosios naktį vieno namo bute Dimitrovo gatvėje.

Pagal tyrėjų versiją, asmeninių nedraugiškų santykių pagrindu T.Samsonova „nunuodijo nežinoma medžiaga 79 metų pažįstamą moterį, o po to, naudodamasi pjūklu ir peiliu, supjaustė į gabalus nukentėjusiosios kūną“. Vėliau piktadarė išmetė nukentėjusiosios palaikų dalis artimiausiame mikrorajone.

Sekmadienio, liepos 26-osios, vakarą praeiviai prie tvenkinio Dimitrovo gatvėje, netoli 10-ojo namo 4-ojo korpuso, rado kūną be galvos ir rankų, suvyniotą į sintetinę vonios užuolaidą.

Policininkai, šukuodami apylinkes, prie 6-ojo namo aptiko polietileno paketą su dar viena žmogaus kūno dalimi, tačiau be galvos, plaštakų ir pėdų.

Nužudytosios tapatybę pavyko nustatyti tik apklausus Dimitrovo gatvės 10-ojo namo gyventojus, kurie atkreipė dėmesį, jog dingo 79 metų kaimynė Valentina Ulanova. Gyventojai taip pat prisiminė, kad prieš keletą dienų iš jos buto buvo nešami kažkokie ryšuliai.

Kai operatyviniai darbuotojai pasibeldė į V.Ulanovos butą, duris jiems atidarė T.Samsonova. Ji pareiškė, kad prižiūri senutę, su kuria anksčiau susipažino socialinio aprūpinimo skyriuje. Įėję į vidų policininkai vonios kambaryje pamatė kraujo dėmių ir pjūklelį, taip pat tvirtinimo detalę nuo neseniai nuplėštos vonios užuolaidos. Priremta įkalčių T.Samsonova prisipažino įvykdžiusi žmogžudystę. Ji pareiškė, kad auka ją siaubingai įžeidė.

Įtariamoji mėgino didžiąją dalį kaltės suversti kaimynei – 67 metų pensininkei, buvusiai medikei. T.Samsonova tvirtino, kad būtent ji suleido aukai mirtiną vaistų dozę. Tačiau name įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų įrašai parodė, kad susidorojimo metu V.Ulanovos bute buvo tik T.Samsonova. Ji nužudytosios kūno dalis vėliau nešė į lauką.

Buvusi viešbučio patarnautoja aprašė žmogžudystes dienoraštyje

Tyrimo pradžioje T.Samsonova pareiškė, kad yra aktorė, Vaganovo mokyklos, rengiančios balerinas, absolventė. Bet vėliau prisipažino tik pažinojusi aukštuomenės atstovus, nes dirbo viešbučio patarnautoja sovietiniame elito viešbutyje „Jevropejskaja“. Šis viešbutis priklausė valstybinei akcinei bendrovei „Inturist“, kurios darbuotojai palaikė glaudžius ryšius su Vidaus reikalų ministerija ir KGB, nes čekistai akylai sekdavo užsieniečius.

„Ji arba kur kas kvailesnė, negu atrodo, arba kur kas protingesnė, – pasakojo tyrėjai savo įspūdžius iš pirmųjų T.Samsonovos apklausų. – Kalba daug, bet ne į temą.“

Tirdami bylą operatyviniai darbuotojai nusprendė patikrinti, ar pensininkė nesusijusi su kitomis žmogžudystėmis. Peržiūrėję archyvinę medžiagą jie išsiaiškino, kad 2003 metais toje pačioje vietoje Dimitrovo gatvėje, kur rastos pensininkės V.Ulanovos kūno dalys, buvo aptiktas į gabalus supjaustytas vyro lavonas. Kaip paaiškėjo, nužudytas 44 metų vyras buvo atvykęs iš Norilsko ir nuomojosi kambarį T.Samsonovos dviejų kambarių bute.

Įtariamosios būste buvo atlikta kruopšti krata. Virtuvėje po grindjuoste tyrėjai aptiko sudžiūvusio kraujo pėdsakų, o ant senos spintos – apdriskusią ezoterinio-astrologinio turinio knygutę išplėštais lapais. Kaip buvo užfiksuota įvykio vietos apžiūros protokole prieš 12 metų, šie išplėšti lapai buvo vytule, kuriame rastas žmogaus kūnas be galvos.

Sekliams į rankas taip pat pateko T.Samsonovos dienoraštis. Paaiškėjo, kad buvusi viešbučio patarnautoja yra poliglotė ir įrašus dienoraštyje darė paeiliui trimis kalbomis: rusų, anglų ir vokiečių. Dienoraštyje ji smulkiai aprašė, kaip žudė žmones. Tokių įrašų buvo apie dešimt.

Pavyzdžiui, dienoraščio autorė aprašė 2003 metais nužudyto vyro tatuiruotę.

Joje buvo pavaizduotas dantis iššiepęs žvėris ir du sukryžiuoti kinžalai (specialūs durklai. – Red.).

Tame pačiame dienoraštyje pasakojama, kaip su gyvybe atsisveikino T.Samsonovos sutuoktinis. Apie savo vyro dingimą be žinios pensininkė pranešė 2005 metais. Jo niekas taip ir nerado nei gyvo, nei mirusio.

Kaip agentūrai „Interfaks“ pranešė šaltinis Sankt Peterburgo teisėsaugos institucijose, sulaikyta įtariamoji parašė prisipažinimo pareiškimą, kuriame papasakojo ir apie kitas žmogžudystes. Pavyzdžiui, ji pranešė, kad 2000 metų lapkričio mėnesį savo bute nužudė dar vieną nuomininką,  jo kūną vonios kambaryje peiliu supjaustė į gabalus ir, sudėjusi į paketus, išmėtė Frunzės rajono teritorijoje.

Į žurnalistų klausimus apie žudikės motyvus tyrėjai aiškaus atsakymo neturėjo. Kol kas nagrinėjamos visos galimos versijos: nuo kanibalizmo (aukų plaučiai buvo išpjauti) iki ritualinių žmogžudysčių.

Beje, T.Samsonovos bute rasta apie 500 knygų užsienio kalbomis. Pati įtariamoji tyrėjams sakė anksčiau dirbusi ir vertėja, teikusi paslaugas užsieniečiams. Pastaruoju metu gyveno „kuklios pensininkės“ gyvenimą.

„Kada T.Samsonova dirbo „Inturist“ – nežinoma. Ji to nepasakojo, – sakė šaltinis Sankt Peterburgo Frunzės rajono Socialinės rūpybos skyriuje. – Dabar ji pensininkė, kas mėnesį gaudavo viso labo 6200 rublių (apie 100 eurų. – Red.).“

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.