Talino meras E. Savisaaras sulaikytas dėl įtarimų korupcija

Įtaria kyšį ėmus ne kartą

Saugumo policija pateikė E.Savisaarui įtarimą kyšio paėmimu.<br>V.Balkūno nuotr.
Saugumo policija pateikė E.Savisaarui įtarimą kyšio paėmimu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 11:46 AM

Generalinė prokuratūra pranešė, kad E.Savisaaras yra sulaikytas ir jo atžvilgiu atliekami tyrimo veiksmai. Sulaikytojo statusas reiškia, kad asmuo netenka laisvės 48 valandoms.

Antradienį tapo žinoma, kad saugumo policija įtaria sostinės merą daugkartiniu kyšininkavimu.

Tos pačios dienos rytą saugumo policija pateikė E.Savisaarui įtarimą kyšio paėmimu.

Įtaria kyšį ėmus ne kartą

Įtariama, kad 2014 ir 2015 metais E.Savisaaras ne kartą priėmė kyšį tiek materialinių vertybių, tiek lengvatų pavidalu, ir savo, ir trečiųjų asmenų naudai, o bendra kyšių suma siekia kelis šimtus tūkstančių eurų.

Antradienį buvo pateikti įtarimai ir virtinei kitų asmenų, kurie įtariami bendrininkavimu gaunant kyšius, jų davimu bei tarpininkavimu. Visi įtariamieji yra Estijos piliečiai.

Pirminiais duomenimis, buvo sulaikytas statybų įmonės „Rand & Tuulberg“ vienas iš savininkų Aivaras Tuulbergas.

Nuo antradienio ryto policijos pareigūnai vykdo tyrimo veiksmus keliose vietose ir grupės žmonių atžvilgiu. Tyrimui vadovauja generalinė prokuratūra.

Kaltinimai – ir kitiems politikams

Remiantis neoficialia informacija, estų verslininkai Vello Kunmanas ir Hillaras Tederas,taip pat buvęs aukštas politikas Villu Reiljanas irgi yra įtariamieji korupcijos byloje, kurioje antradienį buvo sulaikytas Talino meras Edgaras Savisaaras. 

H.Tederas yra „Porto Franco“ savininkas, V.Kunmanui priklauso bendrovė „Silikaat Grup?“, o V.Reiljanas yra šio verslininko patarėjas. 

Dar keli kiti asmenys įtariami bendrininkavimu gaunant kyšius, jų davimu bei tarpininkavimu. Visi įtariamieji yra Estijos piliečiai. 

Kaip įtariamasis buvo sulaikytas statybų įmonės „Rand & Tuulberg“ vienas iš savininkų Aivaras Tuulbergas. 

Partija laiko politiniu manevru

Estijos opozicinė Centro partija laiko politiškai motyvuotais jos lyderiui, Talino merui Edgarui Savisaarui pareikštus įtarimus dėl korupcijos.

Tai sakoma naujienų agentūrai BNS perduotame partijos pranešime spaudai.

Centro partijos nuomone, didžiausios opozicinės politinės jėgos lyderio sulaikymas yra politiškai motyvuotas žingsnis.

„Šio atvejo prisiejimas prie pastarųjų įvykių rodo, kad mėginama nuslopinti didžiulio masto korupcinį skandalą įmonėje „Talino uostas“, su kuriuo susijusios valdančiosios partijos“, – pažymima partijos pareiškime.

Šiuo metu Centro partija neturi papildomos informacijos, partijos vadovybė svarsto susidariusią padėtį ir renka faktus. Centristų atstovas spaudai patikino, kad paaiškėjus naujai informacijai, ji iš karto bus paviešinta.

Nors jo reputaciją ne kartą temdė įvairūs skandalai, E.Savisaaras iki šiol atsilaikė. Dabartiniai kaltinimai korupcija – itin rimti ir gali lemti Talino mero karjeros pabaigą.

64 metų E.Savissaras, kuris buvo pirmasis Estijos premjeras po nepriklausomybės atkūrimo, o prorusiškai Centro partijai vadovauja nuo jos įkūrimo 1991-aisiais, išskyrus trumpą laikotarpį 1995-1996 metais.

Kovo 18 dieną po sugrįžimo iš komandiruotės Bankoke buvo paguldytas į Tartu universiteto ligoninę dėl sunkios streptokokų infekcijos.  Kovo 23 dieną gydytojai, siekdami sustabdyti infekcijos plitimą, politikui amputavo dešinę koją aukščiau kelio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.