Kodėl Rusija būtent dabar paleido žvalgybininką E.Kohverį?

Kodėl Rusija būtent dabar paleido pernai pagrobtą Estijos žvalgybininką Estoną Kohverį? Ekspertai spėja: Vladimiras Putinas mėgino įsiteikti Vakarų lyderiams, su kuriais vakar bendravo Niujorke.

E.Kohveris jau sugrįžo į Estiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
E.Kohveris jau sugrįžo į Estiją.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė KAZLAUSKAITĖ, „Lietuvos rytas“

2015-09-29 09:55, atnaujinta 2017-10-12 23:49

Estas E.Kohveris, Rusijoje nuteistas už šnipinėjimą, šeštadienį buvo iškeistas į buvusį Estijos saugumo policijos departamento karininką Aleksejų Dreseną, kalėjusį už slaptų duomenų perdavimą Rusijai.

Žvalgybos pareigūnas E.Kohveris buvo pagrobtas Rusijos specialiųjų tarnybų 2014 m. rugsėjo 5 d. darbo metu netoli Luhamos pasienio kontrolės punkto Estijoje.

Apie E.Kohverio bylą daugiau galite paskaityti čia.

Estija ir Vakarai daugiau nei metus spaudė Rusiją paleisti žvalgybininką, tačiau Maskva delsė.

Kaip „Lietuvos rytui“ teigė Estijos dienraščio „Postimees“ Tyrimų skyriaus reporteris Risto Berendsonas, staigų apsikeitimą kaliniais galėjo lemti penktadienį prasidėjusi 70-oji Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos sesija.

„Galime tik spėlioti, kad tai susiję su posėdžiais Niujorke, – svarstė R.Berendsonas. – Juk E.Kohverio klausimas kiekviename susitikime su Europos ar JAV lyderiais Rusijai kėlė problemų.“

V.Putinas jautė nuolatinį Vakarų spaudimą paleisti E.Kohverį ir, jeigu mainai savaitgalį nebūtų įvykę, būtų išgirdęs tuos pačius priekaištus ir per JT Generalinės Asamblėjos sesiją.

Tiesa, savaitgalį įvykę mainai buvo naudingi ir pačiai Rusijai, kuri niekada neketino Estijos žvalgybininko paleisti nieko neišpešusi sau.

„Nereikia pamiršti, kad mainais už E.Kohverį Estija paleido A.Dreseną.

Tai buvo maža pergalė Rusijai, nes ji galėjo parodyti savo žmonėms, kad niekada nepalieka saviškių“, – aiškino R.Berendsonas.

„Tuo metu Estija džiaugėsi ne tik E.Kohverio paleidimu, bet ir tuo, kad atsikratė A.Dreseno. Jis nebebus laikomas šalies kalėjime“, – tvirtino R.Berendsonas.

A.Dresenas 2012 metais Estijoje buvo pripažintas kaltu dėl tėvynės išdavystės ir žinybinės informacijos perdavimo. Jam buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.