Britų leiboristai gali prisidėti prie aviacijos smūgių Sirijoje

Sirijos vyriausybė tokio prašymo nepateikė.

Karo dūmai Sirijoje – vis tirštesni.<br>AP nuotr. iš archyvo
Karo dūmai Sirijoje – vis tirštesni.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

2015-09-30 18:56, atnaujinta 2017-10-12 15:07

Siūlymui dėl Britanijos dalyvavo aviacijos kampanijoje beveik vienbalsiai buvo pritarta kasmetiniame partijos suvažiavime, kurio dalyviai balsavo rankos pakėlimu.

Toks sprendimas gali sutrikdyti naująjį leiboristų lyderį kairių pažiūrų radikalą Jeremy Corbyną, kuris yra vienas iš judėjimo „Stop the War“ steigėjų. Šis judėjimas pasisakė prieš karinius veiksmus Afganistane ir Irake bei Britanijos pajėgų dalyvavimą kariniuose veiksmuose Sirijoje.

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas norėtų, kad parlamentas artimiausiomis savaitėmis balsuotų dėl Britanijos prisijungimo prie aviacijos smūgių kampanijos Sirijoje, tačiau balsavimo rezultatai suvažiavime neįpareigoja leiboristų atstovų parlamente pritarti šiai iniciatyvai.

Suvažiavimui pateiktame pasiūlyme buvo sakoma, kad kariniams veiksmams „gali būti užtikrintas Britanijos žmonių pritarimas“, jeigu tik „Jungtinės Tautos duos aiškų ir nedviprasmišką leidimą tokiai bombardavimo kampanijai“.

Taip pat turėtų būti sudarytas visos Europos planas, kaip padėti dėl tokių aviacijos smūgių išaugusiam pabėgėlių skaičiui, kad smūgiai turėtų būti nutaikyti į „Islamo valstybės“ objektus ir kad diplomatinėms pastangoms turėtų būti suteikta pirmenybė.

Antradienį sakydamas savo pirmą kalbą kaip leiboristų lyderis J.Corbynas suvažiavime sakė: „Paprasto atsakymo į šį sudėtingą ir tragišką konfliktą negali padėti rasti dar kelios bombos“.

Trečiadienio pasiūlymą inicijavo J.Corbyną remianti profesinė sąjunga „Unite“, lyg ir parodydama, kad šis pacifistas gali leistis į kompromisus.

Johnas McDonnellas, šešėlinio kabineto finansų ministras ir vienas svarbiausių J.Corbybo sąjungininkų, antradienį leido suprasti, kad parlamento nariams bus leista balsuoti individualiai pagal savo sąžinę, nesilaikant partijos nuostatos šiuo klausimu.

Prieš trečiadienio debatus interviu BBC radijui J.Corbynas pripažino, kad jo partijoje laikomasi „skirtingų požiūrių“ dėl aviacijos smūgių Sirijoje.

Pernai parlamentas pritarė Britanijos pajėgų dalyvavimui aviacijos kampanijose Irake, tačiau D.Cameronas nesurengė atskiro balsavimo dėl dalyvavimo Sirijoje, kadangi tam trūko opozicijos pritarimo.

Nors balsavimo dėl dalyvavimo su IS kovojančios koalicijos kampanijoje Sirijoje nepaskelbta, jis galėtų įvykti jau artimiausiomis savaitėmis, jeigu tik D.Cameronui pavyks užsitikrinti tam reikiamą paramą.

Jungtinės Tautos nėra davusios leidimo pradėti bombardavimo kampaniją, tačiau JAV vadovaujama koalicija tvirtina, jog jai JT leidimas nereikalingas, kadangi pagalbos kovoje su „Islamo valstybe“ paprašė Irako vyriausybė.

Sirijos vyriausybė tokio prašymo nepateikė.

Maskva trečiadienį surengė pirmuosius aviacijos smūgius karo draskomoje Sirijoje, prieš tai jos prezidentui Vladimirui Putinui gavus parlamento pritarimą Rusijos pajėgų veiksmams užsienyje.

Rusija trečiadienį pirmininkauja neeiliniame JT Saugumo Tarybos susitikime dėl „kovos su terorizmu“, kuriame turėtų išryškėti Maskvos ir Vašingtono nesutarimai Sirijos klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.