JAV apie Rusijos veiksmus Turkijoje: „Tai ne atsitiktinumas“

NATO vadovas: Rusijos veiksmai – nepriimtini

Turkija pirmadienį pranešė, kad jos naikintuvai F-16 buvo pakelti perimti vieno Rusijos naikintuvo, įskridusio į šalies oro erdvę netoli sienos su Sirija.<br>Reuters nuotr.
Turkija pirmadienį pranešė, kad jos naikintuvai F-16 buvo pakelti perimti vieno Rusijos naikintuvo, įskridusio į šalies oro erdvę netoli sienos su Sirija.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 5, 2015, 10:13 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:56 PM

Ankara pareikalavo, kad „tokių pažeidimų nebepasikartotų“, nes priešingu atveju Rusija „bus atsakinga už bet kokį nepageidaujamą incidentą, kuris gali įvykti“.

Rusijos lėktuvas įskrido į Turkijos oro erdvę šeštadienį 12 val. 8 min. vietos (ir Lietuvos) laiku į pietus nuo Jailadahi regiono pietinėje Chatajaus provincijoje, nurodė Užsienio reikalų ministerija. „Rusijos orlaivis paliko Turkijos oro erdvę ir nuskrido į Sirija, kai buvo perimtas dviejų Turkijos oro pajėgų F-16, patruliavusių tame regione“, – sakoma pranešime.

Turkijos užsienio reikalų ministras Feridunas Sinirlioglu paragino Rusijos diplomatijos vadovą Sergejų Lavrovą perduoti žinią apie Ankaros susirūpinimą, pridūrė URM. Jis taip pat kalbėjosi telefonu su NATO šalių diplomatijos vadovais ir NATO vadovu Jensu Stoltenbergu, pažymėjo ministerija.

Rusija ir Turkija jau seniai nesutaria dėl Sirijos krizės: Maskva yra Sirijos prezidento Basharo al Assado pagrindinė tarptautinė sąjungininkė, o Ankara tvirtina, kad tą konfliktą būtų įmanoma užbaigti tik tuomet, kai Sirijos lyderis paliktų savo postą. Turkijos nuomone, Rusijos vykdoma bombardavimo kampanija Sirijoje yra „nepriimtina“, o prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas perspėjo, kad Maskva daro „didelę klaidą“.

Skamba Turkijos premjero įspėjimai

Turkijos vyriausybės vadovas Ahmetas Davutoglu pirmadienį įspėjo, kad Ankara aktyvuos karinių veiksmų pradžios taisykles visais oro erdvės pažeidimo atvejais.

„Mūsų karinių veiksmų pradžios taisyklės aiškios nepriklausomai nuo to, kas pažeidžia mūsų oro erdvę“, – sakė premjeras televizijai „Haber-Turk“ po to, kai turkų karo lėktuvai buvo pakelti perimti Rusijos naikintuvo, įskridusio į šalies oro erdvę netoli sienos su Sirija.

„Turkijos ginkluotosios pajėgos turi aiškius nurodymus. Net jei tai bus paukštis, jis bus perimtas“, – pridūrė A.Davotoglu.

NATO vadovas: Rusijos veiksmai – nepriimtini

Rusijos karinių oro pajėgų įvykdyti Turkijos oro erdvės pažeidimai yra „nepriimtini“, pirmadienį pareiškė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas, sušaukęs nepaprastąjį Aljanso šalių ministrų susitikimą, kuriame bus aptarta krizė, vykstanti šalia Turkijos, kuri yra strategiškai svarbi šio bloko narė.

„Rusijos veiksmai neprisideda prie saugumo ir stabilumo tame regione“, – J.Stoltenbergas sakė po susitikimo Briuselyje su Turkijos užsienio reikalų ministru Feridunu Sinirlioglu. Anksčiau Ankara paskelbė, kad jos naikintuvai praeitą savaitgalį perėmė vieną Rusijos naikintuvą, įskridusį į Turkijos erdvę prie sienos su Sirija.

JAV gynybos pareigūnas: “Nemanau, kad tai buvo atsitiktinumas“

Rusijos įvykdytas Turkijos oro erdvės pažeidimas prie Sirijos sienos greičiausiai buvo tyčinis, pirmadienį pareiškė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas, išreiškęs susirūpinimą dėl šio incidento. Protestą Rusija NATO narė Turkija išreiškė po to, kai jos „F-16“ naikintuvai perėmė rusų naikintuvą, savaitgalį pažeidusį Turkijos oro erdvę prie Sirijos sienos, ir privertė jį grįžti atgal.

„Aš nemanau, kad tai buvo atsitiktinumas“, – sakė gynybos pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. „Tai tiesiog patvirtina mūsų didelį susirūpinimą dėl jų veiksmų. Jie ir toliau verčia abejoti jų ketinimais ir, žinoma, kelia klausimų dėl elementaraus elgesio ir profesinio elgesio oro erdvėje“, – kalbėjo jis.

Pasak pareigūno, Jungtinės Valstijos surengė „neatidėliotinus pokalbius“ su Turkija ir NATO partnerėmis Briuselyje. JAV gynybos sekretorius Ashtonas Čarteris ir kiti kariuomenės pareigūnai pirmadienį Ispanijoje pradeda penkių dienų vizitą Europoje, į kurio darbotvarkę įtrauktas NATO ministrų susitikimas Briuselyje ketvirtadienį.

Pentagonas ir Rusija praėjusią savaitę tarėsi, kaip išvengti nelaimingų atsitikimų Sirijos oro erdvėje, Maskvai ir JAV vadovaujamai koalicijai vykdant oro atakas karo draskomoje šalyje.

Kadangi šiame pasitarkime buvo kalbama apie tai, kaip išvengti nelaimingų atsitikimų, JAV kariuomenės pareigūnai yra ypač sunerimę dėl incidento Turkijos erdvėje. „Būtent tokio pobūdžio neprofesionalaus elgesio mes tikėjomės išvengti“, – sakė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.