Vladimiras Putinas įsakė nutraukti skrydžius į Egiptą

Rusijos Federalinės saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas penktadienį pareiškė, kad visi šalies oro linijų skrydžiai į Egiptą turėtų būti sustabdyti, kol nebus išsiaiškinta lėktuvo katastrofos priežastis, pranešė BBC. Kaip vėliau pranešta, šiam A.Bortnikovo siūlymui pritarė ir prezidentas Vladimiras Putinas.

V.Putnas nemano, kad į Egiptą dabar skraidyti yra saugu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putnas nemano, kad į Egiptą dabar skraidyti yra saugu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Skrydžius į Egiptą nori stabdyti ir Rusija.<br>AFP nuotr.
Skrydžius į Egiptą nori stabdyti ir Rusija.<br>AFP nuotr.
A.Bortnikovas teigia, kad jau metas sustabdyti skrydžius į Egiptą.<br>RIA Novosti nuotr.
A.Bortnikovas teigia, kad jau metas sustabdyti skrydžius į Egiptą.<br>RIA Novosti nuotr.
Įtariama, kad keleivinį lėktuvą sunaikino teroristų paslėpta bomba.<br>AFP nuotr.
Įtariama, kad keleivinį lėktuvą sunaikino teroristų paslėpta bomba.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

2015-11-06 14:51, atnaujinta 2017-10-05 12:36

Tokie saugumo tarnybos vadovo bei šalies prezidento nurodymai pasigirdo sustiprėjus įtarimams, kad 224 keleivius skraidinęs lėktuvas buvo susprogdintas teroristų.

„Kol kas mes nenorėtume pateikti detalesnės informacijos, bet rekomenduojame sustabdyti visus skrydžius iš Egipto. Galvoje turime turistinius maršrutus“, – kalbėjo A.Bortnikovas per susitikimą su Rusijos antiterorizmo komitetu Maskvoje..

 Rusijos prezidentui V.Putinui patvirtinus skrydžių sustabdymo planą, jo spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas suskubo patikinti, kad „lyderio sprendimas nereiškia, jog teroro ataka laikoma pagrindine nelaimės priežastimi“.

Kaip vėliau D.Peskovas pridėjo, „Rusijos lyderis nurodė vyriausybei užtikrinti saugų šalies piliečių grįžimą namo“.

Rusija teigia, kad šiuo metu Egipte ilsisi 45 tūkst. šalies piliečių.

Jungtinė Karalystė skrydžius į Šarm aš Šeichą sustabdė jau trečiadienio vakarą, o šiandien pradėjo evakuoti savo piliečius esančius šiame kurorte.

Į Šarm aš Šeichą nutarė laikinai nebeskraidinti ir užsakomųjų skrydžių kompanija „Small Planet Airlines“, kuri į šį kurortą skraidindavo lietuvius.

Rusijos prezidentas V.Putinas iki šiol ragino „neskubėti daryti išvadų“ dėl lėktuvo katastrofos priežasčių ir ragino laukti tyrimo pabaigos.

Žvalgybos sustiprino įtarimus

Tuo tarpu JAV ir Britanijos žvalgybos toliau tvirtina, kad Rusijos keleivinis lėktuvas, praėjusį savaitgalį sudužęs Egipte, galėjo būti susprogdintas.

Dienraštis „The Times“ nurodė, kad ta informacija buvo surinkta per JAV ir Britanijos bendrą žvalgybos operaciją, per kurią „naudojant palydovus buvo sekami elektroniniai ryšiai“ tarp džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų Sirijoje ir Egipte. Laikraštis savo informacijos šaltinio neįvardijo. 

„Tų žinučių tonas ir turinys įtikino analitikus, kad bombą į lėktuvą įnešė keleivis arba oro uosto antžeminių tarnybų narys“, – rašo „The Times“, kuriam pastaruoju metu buvo suteikta reta galimybė bendradarbiauti su Britanijos žvalgybos agentūra GCHQ. 

Vis dėlto Britanijos premjero Davido Camerono atstovė atsisakė komentuoti tą pranešimą, sakydama, kad „mes nesileisime į žvalgybos reikalų detales“. 

Bombą įdėjo prieš pakylant?

Britai laikinai sustabdė skrydžius iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho, kur šiuo metu atostogauja apie 20 tūkst. Jungtinės Karalystės piliečių, ir į jį, remdamasi naujausia žvalgybos informacija. 

Kaip rašo dienraštis „The Daily Telegraph“, ta „gyvybiškai svarbi informacija“ paaiškėjo, kai Britanijos ir JAV žvalgybos tarnybos „pranešė apie žinomų fanatikų kontaktus tame regione“. 

„Britanijos šnipai perėmė žinučių, kurios rodo, kad ISIL ekstremistais suplanavo didelę teroro ataką tame regione, – pažymėjo laikraštis, irgi neįvardydamas savo šaltinių. – Jų sekimas atskleidė „pašnekesius“ likus kelioms dienoms iki katastrofos apie artimiausiu laiku turinčią įvykti ataką.“ 

Tuo tarpu reportažus saugumo temomis kuriantis nacionalinio transliuotojo BBC korespondentas Frankas Gardneris  nurodė, jog Britanijos saugumo tarnybos įtaria, kad kažkoks asmuo padėjo sprogstamąjį užtaisą Rusijos lėktuvo bagažo skyriuje prieš laineriui pakylant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.