Aviakatastrofos tyrimas parodė Izraelio žvalgybos raumenis

Apie bombą keleiviniame lėktuve pirmi viešai prabilo JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnai. Tačiau, kaip dabar aiškėja, Sinajaus pusiasalio džihadistų komunikacijas pirmiausiai perėmė Izraelio žvalgyba. Tuo metu Rusija, kuri visuomet giriasi savo slaptosiomis tarnybomis, tylėjo.

Gynybos ministras M.Ye'alonas dar kartą patvirtino, kad didžiausia tikimybė, jog 224 žmones pražudė bomba, bet nekomentavo Izraelio vaidmens perimant teroristų komunikacijas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Gynybos ministras M.Ye'alonas dar kartą patvirtino, kad didžiausia tikimybė, jog 224 žmones pražudė bomba, bet nekomentavo Izraelio vaidmens perimant teroristų komunikacijas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:14 AM

Kaip sekmadienį pranešė JAV žiniasklaida, su organizacija „Islamo valstybė“ susijusių kovotojų pokalbius perėmė ir su Amerikos bei Jungtinės Karalystės slaptosiomis tarnybomis pasidalino Izraelio žvalgyba.

Apie Izraelio žvalgybos sugebėjimus iki šiol žinota ne tiek daug. O dabartinė situacija parodė, kad šios valstybės slaptosios tarnybos sugeba perimti pokalbius ir kitą komunikaciją už savo valstybės ribų.

Jeruzalės perimtos komunikacijos sustiprino įtarimus, kad oro linijų „Kogalymavia“ orlaivyje buvo paslėptas sprogstamasis įtaisas.

Nors pranešimų apie perimtus pokalbius Izraelis nekomentuoja, Londonas ir Vašingtonas tvirtina, kad pirmoji informacija apie lėktuve galimai buvusią bombą juos pasiekė būtent iš Jeruzalės.

Nepatvirtina, bet neneigia

Pirmadienį Izraelio aukšto rango pareigūnas – gynybos ministras Moshe Ye’alonas – pirmą kartą pakomentavo katastrofą Sinajaus pusiasalyje.

Nors jis dar kartą patvirtino, kad didžiausia tikimybė, jog 224 žmones pražudė bomba, ministras nekomentavo Izraelio vaidmens perimant teroristų komunikacijas.

„Yra didžiulė tikimybė, kad tai buvo teroro ataka, – apie lėktuvo sudužimą sakė M.Ye’alonas. – Mes nesame įtraukti į tyrimą, tačiau iš to, ką girdėjome ir suprantame, man būtų labai keista, jei orlaivyje nebūtų buvusios paslėptos bombos“.

Kaip manoma, Izraelio žvalgyba ilgą laiką stebėjo „Islamo valstybės“ atšaką Sinajaus pusiasalyje. Šie džihadistai buvo surengę ne vieną raketų ataką Izraelio pietiniame regione esančioje Negevo dykumoje.

Dabar Izraelis baiminasi, kad orlaivio numušimas bus ne vienintelis išpuolis, kurį surengs šiame regione veikiantys „Islamo valstybės“ šalininkai.

Esą jei tikrai paaiškės, kad bombą įtaisė Sinajaus džihadistai, jie lengvai gaus finansinę paramą, galbūt net ginklų, iš Libijos ir Jemeno bei stiprins savo įtaką.

Jau dabar pasirodė pranešimų, kad grupė siekia gauti priešlėktuvinių raketinių sistemų ir prieštankinių sistemų.

Tikisi pagalbos Egiptui

Izraelis laiko Egiptą svarbiu saugumo partneriu ir ilgai prašė JAV paremti Kairą kovoje su neramumais Sinajaus pusiasalyje.

Štai todėl kurį laiką jokių išvadų ir įtarimų daryti neskubėjo.

Penktadienį gynybos ministro M.Ya’alono patarėjas Amosas Giladas perspėjo, kad išankstiniai valstybių spėliojimai dėl orlaivio nelaimės gali sužlugdyti Egipto turizmo sektorių, kuris šaliai gyvybiškai svarbus.

„Man labiau patiktų, kad pirmiausiai įvyktų tyrimas, o tuomet būtų vieningas atsakymas, – svarstė A.Giladas. – Egiptiečiai kaunasi su pavojingu terorizmu, vadinamu „Islamo valstybe“. Pasaulis turi juos paremti“.

Tačiau kalbos apie bombą lėktuve ir atšaukti skrydžiai į Šarm aš Šeichą neišvengiamai turės pasekmių Egipto turizmui.

Bombos versija – įtikinama

Jau ir Egipto pareigūnai, kurie anksčiau atkakliai neigė, kad lėktuve galėjo būti bomba, pirmadienį jau pakeitė savo nuomonę.

Tyrėjai pranešė, kad remiantis surinktais įrodymais ir garsais, kuriuos įrašė juodosios dėžės, įtarimai apie sprogmenis – itin stiprūs.

„Juodosiose dėžėse užfiksuoti garsai rodo, kad tai galėjo būti bomba, – teigė vienas su tyrimu susijęs Egipto pareigūnas. – Mes esame 90 proc. įsitikinę, kad orlaivyje buvo sprogmuo“.

Apie teroristinio išpuolio galimybę pirmadienį viešai prabilo ir Rusija. Nors Maskva atšaukė visus skrydžius į Egiptą, iki šiol Kremlius tvirtino, kad „tai nereiškia, jog lėktuve buvo bomba“.

Tačiau vakar šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas jau kalbėjo kiek kitaip.

„Teroristinės atakos galimybė yra svarstoma tarp lėktuvo sudužimo priežasčių“, – vakar pripažino D.Medvedevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.