Teroro Paryžiuje organizatorius susijęs ir su kitais išpuoliais

Prancūzijos pareigūnai sakė, kad įtariamas pragaištingų išpuolių Paryžiuje organizatorius yra Abdelhamidas Abaaoudas, Belgijos pilietis, kuris jau anksčiau buvo įtariamas teroristinių išpuolių Europoje planavimu, rašo „The Telegraph“.

Manoma, kad A.Abaaoudas išpuolius Paryžiuje organizavo iš Sirijos.<br>AP nuotr.
Manoma, kad A.Abaaoudas išpuolius Paryžiuje organizavo iš Sirijos.<br>AP nuotr.
Manoma, kad A.Abaaoudas išpuolius Paryžiuje organizavo iš Sirijos.<br>„Twitter“ nuotr.
Manoma, kad A.Abaaoudas išpuolius Paryžiuje organizavo iš Sirijos.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-11-16 14:29, atnaujinta 2017-10-04 05:34

Manoma, kad 29 metų A.Abaaoudas siaubingų atakų virtinę Prancūzijos sostinėje planavo būdamas Sirijoje, kur, kaip manoma, jos „Islamo valstybės“ gretose kovoja Irake ir Levante.

Jis buvo Rytų Belgijoje esančiame Vervjė mieste įsikūrusios teroristų grupelės narys. Ją sausį išardė Belgijos policija. To susirėmimo metu žuvo du džihadistai.

A.Abaaoudas ir dar 32 džihadistai buvo nuteisti jiems nedalyvaujant.

Policijos manymu, šis vyras prisidėjo prie rugpjūčio 21 dieną įvykdyto išpuolio traukinyje, kuris važiavo iš Amsterdamo į Paryžių, planavimo. To incidento metu užpuoliką sutramdė keturi keleiviai, tarp jų britų verslininkas Chrisas Normanas.

Taip pat manoma, kad A.Abaaoudas yra susijęs su išpuoliu Paryžiaus regione stovinčioje bažnyčioje.

„Panašu, kad šis vyras slypi už kelių Europoje surengtų atakų“, – teigė tyrimui artimas šaltinis.

A.Abaaoudas, kaip ir dar keli išpuolių virtinės Paryžiuje įtariamieji, taip pat gyveno Briuselio Molenbeko rajone. Teroristo tėvas Omaras Albaaoudas ten dirba pardavėju. Pranešama, kad 2014 metais vyras išsivežė savo trylikametį brolį Younesą į Siriją.

Anksčiau šiais metais O.Albaaoudas interviu Belgijos laikraščiui „Het Laatste Nieuws“ metu išsižadėjo savo vyresniojo sūnaus.

„Abdelhamidas užtraukė mūsų šeimai gėdą. Mūsų visų gyvenimai yra vienodai sugirauti. Kodėl jis panoro žudyti nekaltus belgus? Mūsų šeima šiai šaliai skolinga viską“, – tuo metu sakė A.Abaaoudo tėvas.

Ankščiau teroristo šeima buvo paskelbusi jį mirusiu, tačiau dabar policija mano, kad tai buvo melagingas skelbimas.

A.Abaaoudas „Islamo valstybės“ žurnale anglų kalba „Dabiq“ teigė, kad vėl prisijungė prie grupės Sirijoje. Teroristinės grupuotės propagandiniuose vaizdo įrašuose ir žurnale vyras giriasi, kaip jam pavyko išvengti policijos.

Manoma, kad 2014 metų birželį ir liepą jis buvo Rakoje, tuomet Tabkoje, Deir ez Zore ir galiausiai Kobanyje.

Belgijos laikraštis skelbė, kad A.Abaaoudo vardas net keliose policijos bylose yra minimas greta Ibrahimo Abdeslamo, kuris buvo vienas iš penktadienį Paryžiuje susisprogdinusių savižudžių.

Prancūzijos laikraščio „Liberation“ korespondentas taip pat tvirtino, kad A.Abaaoudo palaike ryšius su traukinio užpuoliku Ayoubu el-Khazzani.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.