V. Putinas paskelbė: lėktuvo katastrofa buvo teroro išpuolis

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prabilo apie Sinajaus pusiasalyje sudužusį oro linijų „Kogalymavia“ lėktuvą. Prezidentas paskelbė, kad 224 žmones pražudžiusi katastrofa buvo teroro išpuolis.

V.Putinas jau oficialiais skelbia, kad 224 žmones pražudė teroristinis aktas.<br>Reuters nuotr.
V.Putinas jau oficialiais skelbia, kad 224 žmones pražudė teroristinis aktas.<br>Reuters nuotr.
V.Putinas pažadėjo surasti teroristus ir juos nubausti.<br>AP nuotr.
V.Putinas pažadėjo surasti teroristus ir juos nubausti.<br>AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
Daug aukų buvo Sankt Peterburgo gyventojai.<br>AP nuotr.
Daug aukų buvo Sankt Peterburgo gyventojai.<br>AP nuotr.
Daug aukų buvo Sankt Peterburgo gyventojai.<br>AP nuotr.
Daug aukų buvo Sankt Peterburgo gyventojai.<br>AP nuotr.
„Islamo valstybės“ smogikai.<br>ViDA Press nuotr.
„Islamo valstybės“ smogikai.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

lrytas.lt

Nov 17, 2015, 9:19 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 3:51 AM

„Mes surasime juos kad ir kur jie slepiasi. Mes juos surasime bet kurioje planetos vietoje ir juos nubausime“, – apie teroristus kalbėjo Rusijos prezidentas V.Putinas.

Apie teroro išpuolį kalbėjo ir Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) vadovas Aleksandras Bortnikovas, kuris tvirtino, kad Rusijos lėktuvo katastrofa įvyko dėl lėktuve padėtos bombos.

Anot saugumo pajėgų vado, Rusijos lėktuvas A321 sudužo Sinajaus pusiasalyje dėl teroro akto, įvykdyto savadarbiu sprogstamuoju įtaisu, kurio galingumas buvo ekvivalentiškas 1 kilogramui trotilo.  

A.Bortnikovas susitiko su V.Putinu ir pranešė naujausius tyrėjų atradimus ir Rusijos vadovui patvirtino: „Mes galime nedvejodami sakyti, kad tai buvo teroro aktas“.

Pirmadienį vėlai vakare Kremliuje buvo surengtas skubus susitikimas. Jame dalyvavo Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, Federalinės saugumo tarnybos direktorius A. Bortnikovas, ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Užsienio žvalgybos tarnybos direktorius Michailas Fradkovas. 

„Mūsų specialistų nuomone, skrendant laineryje sprogo savadarbis sprogstamasis įtaisas. Dėl to lėktuvas subyrėjo ore. Tuo galima paaiškinti, kodėl fiuzeliažo dalys išsibarstė dideliu atstumu“, – sakė FST vadovas. 

Jis paaiškino, kad buvo tiriami spalio 31 d. Egipte sudužusio lainerio keleivių asmeniniai daiktai, bagažas ir lėktuvo dalys. 

Pranešimai apie bombą lėktuve ir teroristinį aktą buvo paskelbti po to, kai tyrėjai aptiko sprogmens pėdsakus ant orlaivio nuolaužų.

„Specialistai naudojo įvairius cheminės analizės metodus, (tirdami) iš lainerio sudužimo vietos paimtas daleles, kurios, kaip manoma, galėjo būti susijusios su sprogmenimis. Tarp pagrindinių naudotų metodų buvo spektrinė analizė, kuri leido tiksliausiai identifikuoti tas daleles“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“. 

Paaiškėjus, kad daugybę Rusijos piliečių pražudė teroristinė ataka, apie atpildą daug kalbėjo šalies prezidentas V.Putinas.

„Mūsų žmonių žmogžudystė Sinajaus pusiasalyje yra vienas kruviniausių nusikaltimų vertinant aukų skaičių, – antradienį kalbėjo V.Putinas. – Mes nenusišluostysime ašarų nuo savo sielų ir širdžių. Tai liks su mumis amžinai. Tačiau tai nesulaikys mūsų nuo bausmės išdavikams“.

Rusijos prezidentas antradienį taip pat kalbėjo, kad oro atakos Sirijoje turi būti tęsiamos ir sustiprintos, kad :šie nusikaltėliai suprastų, jog atpildas yra neišvengiamas“.

Rusija taip pat išreiškė pasitikėjimą „savo draugais bandant surasti kaltuosius“. O Rusijos užsienioreikalų ministras Sergejus Lavrovas teigėm kad Ruija „atsigręžia į visus savo partnerius prašydama pagalbos“.

FSB antradienį taip pat pasiūlė 50 mln. JAV dolerių (46,6 mln. eurų) premiją už informaciją, kuri padėtų nustatyti teroristus, susprogdinusius vienos Rusijos oro bendrovės lainerį virš Egipto Sinajaus pusiasalio. 

„Federalinė saugumo tarnyba prašo Rusijos ir tarptautinės bendruomenės bendradarbiavimo, siekiant nustatyti teroristus. Už pateiktus duomenis, kurie padėtų sulaikyti nusikaltėlius, bus išmokėta 50 mln. JAV dolerių premija“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo FSB atstovus. 

Iki šiol Rusija oficialiai kalbėjo, kad keleivinio lėktuvo sudužimo priežastis kol kas nežinoma. Net atšaukusi visus skrydžius į Egiptą valstybė tvirtino, kad tai – tik saugumo priemonė.

 2015 metų spalio 31 dieną  Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ keleivinis lėktuvas „Airbus A321 nukrito Egiptui priklausančiame Sinajaus pusiasalyje. Juo skrido 224 žmonės, katastrofos neišgyveno nei vienas keleivis.

Visi įtarimai krinta ant grupuotės „Wilayat Sinai“, veikiančios Sinajaus pusiasalyje ir glaudžiai susijusios su „Islamo valstybės“ džihadistais. Būtent ši grupė prisiėmė atsakomybę už tariamą išpuolį.

„Islamo valstybės“ kovotojai sugebėjo numušti rusų lėktuvą virš Sinajaus provincijos, kuriuo keliavo daugiau nei 220 rusų kryžiuočių, – tokį pranešimą po katastrofos išplatino „Wilayat Sinai“. – Jie visi buvo nužudyti. Ačiū Alachui.“

Teroristų taikiniu tapęs lėktuvas skrido iš turistų pamėgto Egipto kurorto Šarm aš šeicho į Sankt Peterburgą. Dauguma skrydžio keleivių buvo Rusijos piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.