Pirštų atspaudai parodė, kad per reidą nukautas A. Abaaoudas

Per Paryžiuje naktį iš antradienio į trečiadienį vykusį reidą prancūzų pareigūnai nukovė pagrindinį atakų Paryžiuje organizatorių – Abdelhamidą Abaaoudą. Tai parodė tyrėjų surinkti ir sulyginti pirštų atspaudai.

DNR testas parodė, kad Paryžiuje per reidą nukautas A. Abaaoudas.<br>AP nuotr.
DNR testas parodė, kad Paryžiuje per reidą nukautas A. Abaaoudas.<br>AP nuotr.
Vyras gyrėsi, kad ne kartą keliavo iš Belgijos į Siriją.<br>Reuters nuotr.
Vyras gyrėsi, kad ne kartą keliavo iš Belgijos į Siriją.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 19, 2015, 1:37 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 8:18 PM

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas ketvirtadienį džiaugėsi pranešimu, kad įtariamas Paryžiaus teroro atakų sumanytojas Abdelhamidas Abaaoudas žuvo per trečiadienį Prancūzijos sostinės šiauriniame priemiestyje surengtą policijos reidą.

„Mes žinome, kad Abaaoudas, šių išpuolių sumanytojas arba vienas iš sumanytojų, nes turime būti atsargūs ir suvokti grėsmes, yra tarp žuvusiųjų“, – pareiškė M.Vallsas.

Sietas su keturiais teroro išpuoliais

„Islamo valstybės“ džihadistas Abdelhamidas Abaaoudas buvo susijęs su keturiais iš šešių šiemet pareigūnų sužlugdytų teroristų išpuolių Paryžiuje, ketvirtadienį pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as.

„Prancūzijos tarnybos nuo 2015 metų pavasario užkirto kelią šešiems išpuoliams. A. Abaaoudas buvo prisidėjęs prie keturių iš jų“, – sakė B.Cazeneuve'as žurnalistams netrukus po prokuratūros patvirtinimo, kad penktadienio teroro išpuolių Paryžiuje sumanytojas A.Abaaoudas žuvo per trečiadienį Prancūzijos sostinės šiauriniame priemiestyje surengtą policijos reidą.

Policijos reidas truko 8 valandas

Trečiadienį Paryžiaus Sen Deni priemiestis beveik aštuonioms valandoms virto karo zona. Aplinkinių namų gyventojus pažadino šūviai ir sprogimai. Per operaciją žuvo policijos šuo, buvo sužeisti penki pareigūnai.

Tiek laiko trukusios antiteroristinės operacijos metu buvo sulaikyti septyni naujų išpuolių planavimu įtariami žmonės, o du teroristai žuvo.

Kaip ketvirtadienį paaiškėjo, vienas žuvusiųjų – pagrindinis  teroro atakų Paryžiuje organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas. Jis žuvo sprogus granatai ir į jo kūną pataikius snaiperio kulkoms.

„Abdelhamidas Abaaoudas ką tik buvo oficialiai atpažintas kaip nukautas per reidą Sen Deni priemiestyje“, sakoma oficialiame Prancūzijos prokuratūros pranešime.

Per reidą taip pat žuvo viena moteris, kuri susisprogdino užsibarikadavusi bute. Manoma, kad moteris buvo A.Abaaoudo pusseserė.

Susisprogdinusios moters palaikai buvo smarkiai sudarkyti, o žuvusio A.Abaaoudo kūnas buvo smarkiai suvarpytas kulkų, todėl jį buvo sunku atpažinti. 

Reidas surengtas už 2 kilometrų į šiaurę nuo stadiono „Stade de France“, kuris buvo vienas praėjusio penktadienio išpuolių taikinių.

Vis dar ieško bendrininkų

Tyrėjai vis dar ieško Salaho Abdeslamo, kuris rengė atakas kartu su A.Abaaoudu. Manoma, kad teroristas pabėgo į Belgiją išpuolių naktį.

Manoma, kad 27 metų A.Abaaoudas su bendrininkais jau organizavo kelis kitus išpuolius, bet laimė, juos pavyko sustabdyti.

Užaugo radikalaus islamo židinyje

Migrantų iš Maroko sūnus A.Abaaoudas užaugo Belgijos sostinės Briuselio Molenbeko rajone, kuris garsėja kaip radikalaus islamo židinys.

Anksčiau jis buvo niekuo neišsiskiriantis berniukas, mokėsi prestižinėje Briuselio Saint Pierre D'Uccle mokykloje.

Tačiau vėliau A.Abaaoudas virto vienu nuožmiausių Belgijos džihadistų. Jis tapo tokiu šventajam karui atsidavusiu fanatiku, kad sugebėjo įkalbėti ir 13-metį brolį įsitraukti į veiklą Sirijoje.

„Visą gyvenimą mačiau, kaip liejasi musulmonų kraujas, – viename 2014-ųjų vaizdo įraše kalbėjo džihadistas. – Aš meldžiuosi, kad Alachas sulaužytų nugaras tiems, kurie priešinasi jam, jo kariams ir garbintojams. Aš meldžiuosi, kad jis juos sunaikintų.“

 Belgijos pareigūnai įtaria, kad vyras taip pat kūrė ir finansavo teroristų grupę Vervjė mieste.

Ji šį sausį buvo išardyta ginkluotos policijos, o du A.Abaaoudo bendražygiai nukauti.

Po šių įvykių anglų kalba leidžiamame „Islamo valstybės“ žurnale „Dabiq“ buvo išspausdintas pokalbis su šiuo džihadistu. Jis gyrėsi, kad slapta buvo grįžęs į Belgiją vadovauti teroristų grupei, bet prasidėjus policijos reidams spėjo pasprukti į Siriją.

„Mane netgi sustabdė pareigūnas, žiūrėjo į mane ir lygino su išplatinta nuotrauka. O tada paleido, nes nepamatė panašumo“, – gyrėsi A.Abaaoudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.