Sergejus Lavrovas: „Turkija peržengė leistiną ribą“

[[ge:lrytas:lrytas:2791404]]

Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas sukritikavo Turkiją.<br>AP nuotr.
Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas sukritikavo Turkiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 27, 2015, 3:38 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:49 AM

„Mūsų nuomone, Turkijos vadovybė peržengė leistinumo ribą ir rizikuoja nuvesti Turkiją į sunkiausią situaciją, ir ilgalaikių nacionalinių interesų požiūriu ir padėties regione požiūriu“, – sakė S.Lavrovas prasidedant deryboms Maskvoje su Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu.

Maskva vis nerimsta dėl to, kad antradienį prie Turkijos ir Sirijos sienos buvo numuštas Rusijos karo lėktuvas, vykdęs antskrydžius Sirijoje; šį incidentą prezidentas Vladimiras Putina pavadino „išdavyste“ ir „dūriu į nugarą“.

Ankara tvirtina, kad Turkijos oro erdvę pažeidęs lėktuvas nebuvo atpažintas kaip priklausantis Rusijai, bei nurodo, kad pažeidėjo pilotas buvo daug kartų perspėtas pakeisti kursą.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tokį turkų paaiškinimą laiko „neadekvačiu“.

„Aš tikiuosi kad tokio dvilypio požiūrio neadekvatumas akivaizdus visiems“, – pasakė jis penktadienį per spaudos konferenciją Maskvoje.

Atsisako bevizio rėžimo

Rusija taip pat  penktadienį pareiškė nutraukianti bevizį režimą Turkijos piliečiams nuo sausio, – taip Maskva keršija Ankarai už rusų bombonešio numušimą. 

„Rusijos Federacijos vadovybė priėmė sprendimą pristabdyti bevizį režimą, kuris šiuo metu galioja tarp Rusijos ir Turkijos Respublikos, – pasakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją Maskvoje po susitikimo su Sirijos užsienio reikalų ministru Walidu Muallemu. – Šis sprendimas įsigalios nuo 2016-ųjų sausio 1 dienos“. 

S.Lavrovas nurodė, kad „šiais metais daugiau kaip 200 Rusijos piliečių buvo deportuota iš Turkijos, kai turkų pareigūnai demaskavo jų neteisėtą veiklą“. 

„Nepaisant atitinkamo susitarimo, tik septynis kartus iš 200 Rusija buvo iš anksto informuota apie jų deportavimą, – sakė S.Lavrovas. – Daugiausia atvejų minėtieji asmenys buvo deportuojami, apeinant Rusiją, ir išsiunčiami į kitas šalis, taip pat į valstybes, kurių politika Rusijos atžvilgiu yra nedraugiška“. 

Rusija ir Turkija susitarimą dėl bevizio režimo buvo pasirašiusios 2010 metų gegužės 12 dieną Ankaroje; jis įsigaliojo 2011-ųjų balandžio 16 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.