Britų naikintuvai bombardavo IV naftos gavybos vietas

Pradėjo antskrydžius po balsavimo

Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Jungtinė Karalystė pradėjo aviacijos smūgius Sirijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf., ELTA

Dec 3, 2015, 6:49 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:31 PM

Anot Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono, būtent iš prekybos nafta IV gauna lėšų, reikalingų atakoms prieš Vakarus rengti.

Keturi „Tornado“ naikintuvai į Siriją išskrido iš Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų (RAF) karinės bazės Kipre. Praėjus kelioms valandoms jie saugiai grįžo į karinę bazę. Naikintuvų pilotai į Rytų Sirijoje esančius IV naftos gręžinius paleido šešias lazeriu valdomas bombas.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Michaelis Fallonas informavo, kad tokių taikinių Sirijoje dar yra daug. Šalies pajėgos juos ketina atakuoti per kelias ateinančias dienas ar savaites.

Jo teigimu, Jungtinės Karalystės išsiųs dar aštuonis naikintuvus į Kiprą, kur jie prisijungs prie kitų karinę operaciją vykdančių lėktuvų. Apie aukas informacijos pateikta nebuvo.

Po balsavimo dėl atakų prieš IV Sirijoje šalies premjeras D.Cameronas sakė, kad ministrai „priėmė teisingą sprendimą, padėsiantį užtikrinti šalies saugumą“, tačiau neigiamai balsavusieji mano, jog buvo padaryta klaida.

RAF jau kurį laikė vykdo karines operacijas prieš IV kovotojus Irake.

Pradėjo antskrydžius po balsavimo

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį pradėjo pirmuosius aviacijos smūgius prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ Sirijoje, praėjus kelioms valandoms po šiai kampanijai pritarusio parlamento balsavimo, pranešė Gynybos ministerija.

Karališkųjų oro pajėgų (RAF) naikintuvai „Tornado“ grįžo iš „pirmosios puolamosios operacijos virš Sirijos, įvykdę antskrydžius“, – sakė vienas ministerijos atstovas.

Už tai šalies parlamentas nubalsavo trečiadienį.

Premjeras D.Cameronas užsitikrino tvirtą palaikymą, kai jo pasiūlymas buvo priimtas 397 balsais prieš 223 (174 balsų dauguma) po 10 valandų trukusių įtemptų ir neretai piktų debatų.

„Tikiu, kad (Bendruomenių) Rūmai priėmė teisingą sprendimą užtikrinti Jungtinės Karalystės saugumą – kariniai veiksmai Sirijoje tėra viena platesnės strategijos dalis“, – D.Cameronas parašė „Twitter“ žinutėje.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino šį sprendimą, vadindamas Jungtinę Karalystę viena iš „labiausiai branginamų partnerių“ kovoje su IV.

Anksčiau D.Cameronas pradėjo debatus, ragindamas įstatymų leidėjus atsakyti į sąjungininkų, tokių kaip Prancūzija ir JAV, kvietimą prisidėti prie tos kampanijos, ir pridūrė, kad IV „viduramžiškų monstrų“ bombardavimas būtų „teisingas dalykas“.

„Klausimas toks: ar dirbsime su sąjungininkais, kad mažintume ir pašalintume šią grėsmę, ar sėdėsime rankas sudėję ir lauksime, kada jie atakuos mus?“ – sakė jis.

Tačiau daugelis įstatymų leidėjų, sėdėjusių ant suolų sausakimšoje Bendruomenių Rūmų salėje, pasisakė prieš aviacijos smūgius, o apie 2000 tūkst. karo priešininkų jau antrą vakarą iš eilės rengė protestus prie parlamento.

„Mums reikia liautis bombarduoti nekaltas šalis, – sakė demonstrantė Theresa Gormley. – Tūkstančiai nekaltų žmonių bus nužudyti Davido Camerono ir jo draugų.“

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas, nusistatęs prieš karo veiksmus, sakė, kad D.Cameronos pasiūlymai „tiesiog nesiklijuoja“.

„Už šių debatų dunkso Irako, Afganistano ir Libijos pamėklė“, – pridūrė J.Corbynas, turėdamas omenyje nepopuliarias Jungtinės Karalystės intervencijas į konfliktus užsienyje per pastaruosius 15 metų.

Kremlius siunčia sveikinimus

Kremlius ketvirtadienį pareiškė sveikinantis Britanijos sprendimą pradėti aviacijos smūgius prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ Sirijoje, bet pažymėjo, kad jiems stinga teisinio pagrindo, ir paragino suformuoti platesnę koaliciją.

„Mes toliau sveikiname bet kokius veiksmus, nukreiptus į kovą su terorizmu, kovą su „Islamo valstybe“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

„Aišku, manome, kad tuo atveju, jeigu šie veiksmai būtų suderint ir visi dalyvautų vieningoje koalicijoje, (tų smūgių) veiksmingumas galėtų būti reikšmingai padidintas“, – pridūrė jis. Britanija prisidėjo prie JAV vadovaujamos bombardavimo kampanijos Sirijoje ketvirtadienį.

Gynybos ministerija nurodė, kad Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai „Tornado“ smogė vienai IS kontroliuojamai naftos gavybos vietai praėjus kelioms valandoms po to, kai parlamentas aiškia balsų dauguma pritarė pasiūlymui rengti tokius reidus.

Kai buvo paklaustas, ar Britanijos aviacijos smūgiai Sirijoje turi teisinį pagrindą, D.Peskovas atsakė: „Čia niekas nesikeičia. Čia netgi nesvarbu, ką mes galvojame. Tai tiesiog juridinis konstatavimas. Tarptautinės teisės požiūriu, vienintelė šalis, kuri (Sirijoje) veikia teisėtai, yra Rusijos Federacija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.