B. Obama: „Vergovės randai vis dar matyti“

Amerikiečių prezidentas Barackas Obama emocinga kalba paminėjo vergovės

B. Obama: „Vergovės randai vis dar matyti“.<br>AP nuotr.
B. Obama: „Vergovės randai vis dar matyti“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 8:22 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 7:43 AM

1865-ųjų gruodžio 6 dieną Džordžija tapo 27-ąja valstija, kuri atsisakė vergijos, ir tai leido ratifikuoti sausį priimtą konstitucijos pataisą, draudžiančią prekiauti vergais ir juos laikyti.

„Tačiau to nepakako“, – Kongrese kalbėjo B.Obama, kuris 2008-aisiais tapo pirmuoju afroamerikiečiu, išrinktu į JAV prezidento postą. Išlaisvinti vergai esą negalėjo dalyvauti rinkimuose, negalėjo apsisaugoti nuo smurto ir pažeminimo.

„Sekė dar vienas juodaodžių ir baltaodžių atskirties šimtmetis“, – sakė B.Obama ir pridūrė, kad „praeities nuodėmių randai vis dar matyti“.

Ginčas dėl vergovės panaikinimo XIX amžiaus septintajame dešimtmetyje sukėlė JAV pilietinį karą, kuris baigėsi šiaurinių valstijų pergale ir vergovės panaikinimu. Gruodžio 18-ąją prezidentas Andrew Johnsonas pasirašė atitinkamą konstitucijos pataisą. Aštuoniais mėnesiais ankščiau jo pirmtakas Abrhamas Lincolnas buvo nužudytas vergovės šalininko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.