„Charlie Hebdo“ nebesulaukia pagalbos

Po siaubingo išpuolio satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje po pasaulį nuvilnijo solidarumo banga. Bet ji nuslūgo, o leidinio darbuotojai teigia vieni kovojantys už teisę „juoktis iš visko“.

Naujo numerio viršelyje – Dievo, nešino kalašnikovu, karikatūra.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Naujo numerio viršelyje – Dievo, nešino kalašnikovu, karikatūra.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 6:25 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:05 PM

Kai 2015-ųjų sausio 7 dieną žudikai – iki dantų ginkluoti broliai Saidas ir Cherifas Kouachi – nušovė 8 savaitraščio darbuotojus, du policininkus ir dar du vyrus, „Charlie Hebdo“ kone akimirksniu virto vienu garsiausių leidinių pasaulyje.

Po socialinius tinklus praskriejo žymė #JeSuisCharlie („Aš esu Charlie“), o milijonai žmonių ėjo į gatves ir reiškė paramą šiam žodžio laisvės simboliui. 7,5 mln. pirmojo leidinio numerio po žudynių egzempliorių buvo iššluoti per kelias valandas.

Milijoną numerių planuojama parduoti ir šiandien, o „Charlie Hebdo“ viršelyje spausdinama karikatūra, kurioje vaizduojamas barzdotas Dievas, užsikabinęs ant peties kalašnikovą, ir užrašas: „Praėjo vieni metai. Žudikas vis dar laisvėje“.

Taip gyvi po išpuolio likę savaitraščio darbuotojai nori parodyti, kad dėl fanatiškumo kaltina religijas – absoliučiai visas.

Vadovavimą „Charlie Hebdo“ iš nušauto Stephane’o Charbonnier perėmęs dailininkas Laurent’as Sourisseau, kuris per išpuolį buvo sunkiai sužeistas, piktame vedamajame irgi gynė sekuliarizmą.

Risso slapyvardžiu žinomas karikatūrininkas pasmerkė „fanatikus, tapusius žiauriais dėl Korano“, taip pat – kitų religijų ekstremistus, kurie tikėjosi, kad bus sužlugdytas leidinys, „drįstantis juoktis iš religingųjų“.

„Charlie Hebdo“ nežlugo. Anaiptol – po išpuolio prenumeratorių pagausėjo 200 tūkstančių. O vakar prie buvusio redakcijos biuro Prancūzijos prezidentas François Hollande’as atidengė memorialinę lentą.

Bet į kitas, ypač saugias patalpas, kurių adresas griežtai slepiamas, persikėlusio leidinio darbuotojai vis tiek jaučiasi žodžio laisvės deglą vėl nešantys vieni.

„Jaučiamės siaubingai vieniši, – pareiškė savaitraščio finansų direktorius Ericas Portheault, per pernykštę ataką sugebėjęs pasislėpti po savo darbo stalu. – Tikėjomės, kad ir kiti griebsis satyros. Bet niekas nenori prisijungti prie mūsų kovos, nes visa tai pavojinga. Juk galima žūti.“

Pagrindiniai pasaulio leidiniai, priešingai nei „Charlie Hebdo“, iš tiesų ir toliau atsisako spausdinti musulmonų pranašo Mahometo karikatūras bijodami audringų protestų ir pasikėsinimų.

Tiesa, blogai ne viskas. Kariauti už žodžio laisvę leidinys dabar bent turi pinigų.

Be to, „Charlie Hebdo“ jau skaito ne tiktai saujelė prancūzų, bet visas pasaulis. („ABC News“, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.