JAV du Gvantanamo kalinius perkėlė į Ganą

JAV du kalinius iš

JAV du Gvantanamo kalinius perkėlė į Ganą.<br>AP nuotr.
JAV du Gvantanamo kalinius perkėlė į Ganą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-07 07:50, atnaujinta 2017-06-11 18:14

Šiuo „humanitariniu gestu“ Gana remia JAV pastangas uždaryti amerikiečių karinėje bazėje Kuboje esantį kalėjimą. Jame dabar likę 105 kaliniai.

Abu į Ganą nugabenti kaliniai yra vyrai iš Jemeno. Anot žiniasklaidos, jau 2010 sausį buvo numatyta Mahmudą Umarą Mohammedą Bin Atefą ir Chalidą Mohamedą Salihą al-Dhubį paleisti iš kalėjimo. Tačiau dėl biurokratinių kliūčių ir pilietinio karo Jemene vyrų grąžinimas į tėvynę įstrigo. Dabar juos priėmė Gana. Pentagono duomenimis, vyrai pavojaus nebekelia, tačiau vis tiek turi būti toliau stebimi.

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių tuometinis JAV prezidentas George'as W.Bushas amerikiečių bazėje Kuboje nurodė įrengti kalėjimą terorizmu įtariamiems asmenims. Žmogaus teisių grupuotės kritikavo, kad kaliniai čia ilgus metus laikomi be teismo proceso ir dažnai lieka Gvantaname ir po to, kai įvardijami kaip nepavojingi.

G.W.Bushas įpėdinis B. Obama, 2009-aisiais pradėdamas savo kadenciją, pažadėjo uždaryti kalėjimą, tačiau iki šiol jam to padaryti nepavyko dėl Kongreso pasipriešinimo. Tačiau B. Obama ir toliau siekia uždaryti Gvantanamą iki savo kadencijos pabaigos 2017 metų pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.