Tunise plinta kruvinos protesto akcijos

Protestai, įsiplieskę dėl jaunų

Tunise plinta kruvinos protesto akcijos.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Tunise plinta kruvinos protesto akcijos.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2016, 9:48 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 12:13 PM

Demonstracijos prasidėjo šiaurės Kaserinio regione po to, kai elektros srove buvo nutrenktas dėl darbo vietos protestuojantis vyras.

Ferianos mieste per protestą žuvo policininkas, kai įpykusi minia apvertė jo automobilį.

Tunise nedarbas išaugo po 2011 m. įvykusios revoliucijos, kai buvo nušalintas šalies prezidentas Zine El Abidine Ben Ali.

Tunise daugiau nei trečdalis jaunų žmonių yra bedarbiai.

„Mes laukėme penkerius metus, kad situacija pagerėtų, tačiau niekas nepasikeitė“, – sakė vienas protesto dalyvių.

Tuniso prezidentas Beji Caid es-Sebsi trečiadienį pranešė, kad Kaserinio mieste bus įsteigta daugiau nei 6 000 naujų darbo vietų. Vyriausybė taip pat pažadėjo pradėti tyrimą dėl įtarimų korupcija.

Komendanto valanda   Tunise nuo penktadienio vakaro visoje šalyje įsigalioja komendanto valanda po kelias dienas nerimusių socialinių protestų ir susirėmimų gatvėse.

„Atsižvelgiant į šias atakas prieš visuomeninę ir privačią nuosavybę, taip pat kadangi šie veiksmai kelia pavojų piliečiams, nuspręsta paskelbti komendanto valandą visoje Tuniso teritorijoje nuo 20 val. iki 5 val.“, – nurodoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

„Nepaklūstantiems šiam sprendimui gresia baudžiamasis persekiojimas, išskyrus greitosios medicinos pagalbos tarnybas ir dirbančius naktį“, – pažymima pranešime.

Valdžia ragina žmones laikytis rimties po 16 asmenų suėmimo už vandalizmą viename Tuniso sostinės priemiesčių; šis incidentas yra naujausias per beveik savaitę neramumų.

Protestai kontroliuojami Tuniso ministras pirmininkas Habibas Essidas penktadienį pareiškė, kad šioje šiaurinėje Afrikos šalyje pastarosiomis dienomis kilę neramūs protestai jau kontroliuojami.

„Padėtis rami ... ir jau kontroliuojama“, – sakė H.Essidas Paryžiuje po susitikimo su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

Anksčiau penktadienį Tunise buvo paskelbta per naktį galiosianti komendanto valanda; taip siekiama sutramdyti bene rimčiausią socialinių neramumų protrūkį po 2011 metų revoliucijos.

Protestai dėl nedarbo ir skurdo kilo šeštadienį, kai per demonstraciją Kaserine, vidurio Tunise, vienas protestavęs jaunas bedarbis įlipęs į elektros stulpą buvo mirtinai nutrenktas elektros.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentūra pranešė, kad Tunisui pažadėta per penkerius metus skirti viena milijardą eurų, ir tai būtų ekonominės pagalbos šiai šaliai dalis.

„Šio plano pagrindinė paskirtis – padėti skurstantiems rajonas ir jaunimui, ypač kovojant su nedarbu“,– nurodė prezidento kanceliarija po F.Hollande'o susitikimo su Tuniso premjeru H.Essidu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.