Ataskaita: dingusių Meksikos studentų palaikai nebuvo sudeginti

Antrojoje ataskaitoje apie Meksikos pietinėje Gerero valstijoje dingusius 43 studentus teigiama, kad nėra įrodymų palaikančių oficialią įvykių versiją, skelbia BBC.

Naujas ataskaita nepadėjo rasti dingusių 43 studentų palaikų, bet paneigia pirminio tyrimo išvadas<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Naujas ataskaita nepadėjo rasti dingusių 43 studentų palaikų, bet paneigia pirminio tyrimo išvadas<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2016, 2:47 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 2:13 PM

Argentinos teismo ekspertai nerado jokios dingusių studentų DNR už Kokulos miesto esančiame sąvartyne.

Vyriausybė teigė, kad studentus korumpuota policija perdavė gaujai „Guerreros Unidos“, kuri juos nužudė sąvartyne, o kūnus sudegino.

Tačiau po metus trukusio tyrimo, Argentinos antropologinės teismo ekspertizės komanda padarė išvadą, kad nėra jokių biologinių ar fizinių įrodymų patvirtinančių 2014 metais dingusių studentų nužudymą ir sudeginimą sąvartyne.

Vis dėlto ekspertų komanda patvirtino, kad už Kokulos miesto kanjone randamame sąvartyne yra buvę kurta daug laužų, tačiau nė vienas iš jų nebuvo pakankamai didelis sudeginti 43 kūnus.

Taip pat buvo rasta 19 žmonių kaulų fragmentai, nors jie nepriklauso dingusiems studentams.

Pasak vyriausybės, 2014 m. rugsėjo 26 dieną studentus Igvalos mieste suėmė korumpuota policija.

Tuometinis teisingumo ministras Jesus Murillo Karamas tvirtino, kad jo tyrimas atskleidė, jog policija atidavė studentus narkotikų prekeivių gaujos nariams. Po to gauja studentus nužudė sąvartyne ir pastatė didelį laužą sudeginti jų kūnus.

Manoma, kad išblėsus laužui gauja sudėjo pelenus ir palaikus į maišus ir įmėtė juos į netoliese esantį upelį.

Vyriausybė skelbė, kad maišuose pavyko atpažinti dviejų studentų palaikus, priklausančius Alexanderiui Mora ir Jhosivani Guerrero. Tačiau tik A.Mora pilnai atpažintas naudojant DNR mėginius.

Argentinos ekspertų komanda negali būti įsitikinusi dėl palaikų kilmės, nes nematė kaip randami gaujos į upelį išmesti maišai.

Komanda pabrėžia, kad kaulai tariamai priklausantys A.Mora buvo išanalizuoti Austrijos laboratorijos ir buvo pastebėta, jog jie „keisto dydžio palyginus su kitais tame pačiame maiše esančiais kaulų fragmentais.“

Palaikai taip pat buvo tik minimaliai paveikti ugnies, o aplink sąvartyną esančioje augalijoje nesimatė jokių žymių, kad neseniai būtų kurtas laužas.

Rugsėjį Tarpamerikinės žmogaus teisių komisijos ekspertai pareiškė, jog pirminis vyriausybės tyrimas yra iš esmės klaidingas.

Reaguodamas į naują ataskaitą, Meksikos teisingumo ministro biuras nusprendė, kad 43 studentų byla neuždaroma, o valdžia baigia ruošti komandą iš naujo ištirti teiginius apie laužą ir ieškoti kitų paaiškinimų, kas galėjo nutikti dingusiesiems. Tikėdamiesi rasti įkalčių galinčių padėti rasti savo vaikus, studentų tėvai jau seniai bando gauti priėjimą prie netoli dingimo vietos esančių kareivinių.

Vyriausybė atsisakė leisti toje vietovėje esančius kareivius apklausti, išskyrus pačios vyriausybės ieškovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.