Popiežiaus „supermisionieriai“ atleis net sunkiausias nuodėmes

Popiežius Pranciškus atrinko daugiau nei tūkstantį „ypatingųjų nuodėmklausių“, kurie išsiųsti po visą pasaulį. Jų pareiga – atleisti nuodėmes, kurios tokios blogos, kad paprastai gali būti atleidžiamos tik Vatikane, skelbia „The Daily Mail.“

Popiežiaus Pranciškaus „ypatingieji nuodėmklausiai“ keliaus po pasaulį atleisti pačias žiauriausias nuodėmes Vatikano jubiliejinių metų progą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Popiežiaus Pranciškaus „ypatingieji nuodėmklausiai“ keliaus po pasaulį atleisti pačias žiauriausias nuodėmes Vatikano jubiliejinių metų progą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 8:28 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:27 PM

Stengiantis atgal į Katalikų Bažnyčia sugrąžinti ją palikusius žmones, vadinamieji „taikos misionieriai“ išpažins visas žiauriausias nuodėmes. Pora tokių nuodėmių yra bandymas nužudyti popiežių ir šventos duonos, bei vyno išspjovimas bažnyčioje.

Nuo pat XII a. žiauriomis nuodėmėmis kaltinamųjų bylos būdavo sprendžiamos slaptame tribunole mažame Vatikano mieste-valstybėje. Po to kaltinamieji būdavo siunčiami pas patį popiežių, kuris parinkdavo atitinkamą kaltės išpirkimą.

Vatikano jubiliejiniai metai

Šiemet paskelbti Vatikano Gailestingumo jubiliejaus metai, per kuriuos yra atliekami šventimai, prašoma atleidimo ir atleidžiama už nuodėmes.

Net 1,142 kunigams ir vienuoliams iš viso pasaulio buvo suteikta galia atleisti savo parapijos nuodėmingiems. Taip pat jie gali atleisti ir kitiems kunigams, nes viena iš ypatingųjų nuodėmių yra kalbėjimas apie išpažinties metu sužinotus dalykus.

Misionieriai pasklis po visą pasaulį: vienas nuodėmklausys keliauja į Kanados Arkties sritį išklausyti eskimų išpažinčių. Kitas po Australiją keliaus namelyje ant ratų. Dar kiti ruošiasi kelionei į Burundį, Kiniją ir Libaną.

Tinklalapiui „Cruxnow“ rašantis ir Vatikaną stebintis Johnas L. Allenas teigia, jog popiežiaus viltis yra, jog misionieriai kartu su savimi atneš ir žinias apie svarbias socialines problemas, nuo klimato kaitos iki pabėgėlių priėmimo.

„Iš Gailestingumo popiežiaus perspektyvos, šie jubiliejiniai metai nėra vien tik apie šventes ir įvykius, kurie skatina didesnį pamaldumą, kiek jo benorėtume. Jo drąsus planas yra pradėti revoliuciją – dvasinę, bet tuo pačiu ir su svarbiomis socialinėmis ir politinėmis pasekmėmis“, – leidosii į smulkmenas J.L.Allenas.

Proga sugrįžti į Bažnyčią

62 metų kunigas iš JAV Josephas Hlubikas susitiko su kitais misionieriais dar iki diskusijų su popiežiumi ir sako besiviliantis, jog palikę Bažnyčią žmonės „matys tai kaip progą sugrįžti.“

„Tegul žmonės, kurie manė esą neverti Dievo malonės žvelgia į mus kaip lengvai prieinamus ir supratingus“, – šnekėjo J.Hlubikas ranka nuo vėjo prisilaikydamas plačią juodą kepurę.

39 metų Pietų Afrikos kunigas Mana Thembalethu patvirtino, kad bus atleista ir darantiems, bei pasidariusioms abortus. Tačiau kunigas perspėjo: „Mes nesakome, kad su abortais viskas yra gerai, ar kad visi turi tai daryti. Abortai ir toliau išlieka nuodėme.“

49 metų Paryžiaus kunigas Xavieras Lefebvre nekreipia dėmesio į „ypatingųjų nuodėmklausių“ etiketę. Jis mano taip pat kaip ir popiežius Pranciškus, kad visi išklausantys išpažintis turėtų būti ypatingi, nes kitaip netinkamai atlieka savo pareigą.

Nauja pradžia visiems

53 metų Maltos pranciškonas Marcello Ghirlando simboliškai vertina nuosprendį suteikti „ypatingiesiems nuodėmklausiams“ ankščiau tik popiežiui skirtas galias. Pasak jo, Bažnyčia pasiruošusi naujai pradžiai.

„Mano manymu popiežius nori įtikinti visus, kad Dievas visados tau atleis, jei į ji pasisuksime su švaria ir atgailaujančia širdimi“, – pasakojo jis su šypsena, taip pat pridėdamas, jog jis asmeniškai mėgavosi iššūkiu sugrąžinti žmonės atgal į Bažnyčią.

Popiežius Pranciškus yra pastoviai perspėjęs kunigus neatbaidyti galimų tikinčiųjų elgiantis nuobodžiai, neprieinamai, ar per daug įkyriai. Antradienį popiežius pareiškė misionieriams, kad jiems derėtų su nuodėmingaisiais elgtis „motiniškai.“

„Prisiminkite, kad jūs sutiksite ne nuodėmę, o atgailaujantį nuodėmingąjį, kuris nori pasikeisti, bet negali“, – šnekėjo popiežius. Jis taip pat tikino, kad „nuodėminguosius reikia apkloti gailestingumo antklode, kad jie nebesigėdytų ir galėtų iš naujo pažinti džiaugsmą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.