Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai

Ketvirtadienį

Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai.<br>AP nuotr.
Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai.<br>AP nuotr.
Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai.<br>AP nuotr.
Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai.<br>AP nuotr.
Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai.<br>AP nuotr.
Bulgarijos-Graikijos sieną blokavo ūkininkai ir vairuotojai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2016, 7:17 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 2:20 PM

Kiek anksčiau per derybas, kuriose dalyvavo Bulgarijos transporto ministras Ivailas Moskovskis, buvo susitarta dėl to, kad siena vilkikams pravažiuoti būtų atidaryta nuo 11 iki 16 val. (Lietuvos laiku, – ELTA.). Tačiau savo pažado ūkininkai netesėjo.

„Kai graikai savo įsipareigojimų neįvykdė, mūsų vežėjai nusprendė uždaryti visus tris kontrolės punktus, besiribojančius su Graikija. Aš asmeniškai palaikau jų veiksmus, juk vairuotojai jau keturias savaites vargsta“, – sakė I. Moskovskis, komentuodamas situaciją. Ministras pabrėžė, kad Bulgarijos keliamos sąlygos dėl sienos atblokavimo Graikijai yra gerai žinomos.

„Mes reikalaujame, kad ūkininkai visiškai atšauktų blokadą, tai yra patrauktų (iš kontrolės punktų teritorijos, – ELTA.) visus automobilius, traktorius ir kombainus. Reikalaujame, kad Graikijos policija užtikrintų koridorių netrukdomam transporto judėjimui. Tačiau „šviesos tunelio gale“ kol kas nematyti, oficiali Graikijos valdžia problemos spręsti nenori. Tikras skandalas. Prie sienos susikaupė per 3 tūkst. Vilkikų“, – piktinosi I. Moskovskis.

Pasak Bulgarijos automobilių transporto asociacijos atstovo Iljos Filipovo, penktadienį Bulgarijos automobiliai ketina blokuoti du paskutinius veikiančius kontrolės punktus prie sienos su Graikija. „Negalime leisti, kad kasmet ūkininkai iš Graikijos, šiuo metu neturį darbo, blokuotų mūsų pasienį. Šią problemą reikia išspręsti visiems laikams“, – pareiškė I. Filipovas.

Per pastarąją parą sieną kirsti buvo leista tik dviem vilkikam – su gyvais viščiukais ir sprogstamomis medžiagomis, taip pat lengvasis automobilis su mažais vaikais. Vilkikų eilė vien Bulgarijos pusėje siekia 50 km ilgį, dar ilgesnė eilė nusidriekė Graikijos pusėje.

Kaip pranešė „Bulgarijos paštas“, korespondencijos ir siuntinių mainai su Graikijos operatore laikinai nutraukti.

Situacija pasienyje kritinė – automobilių vairuotojai ir keleiviai baigia sunaudoti maisto produktus, jiems senka pinigai, medikamentai, trūksta geriamojo vandens, žmonės priversti nakvoti automobiliuose, gyventi antisanitarinėmis sąlygomis.

Bulgarijos „Raudonojo Kryžiaus“ brigados stengiasi aprūpinti visus įstrigusius keliuose žmones geriamuoju vandeniu ir maisto produktais, tačiau visiems pagalbos neužtenka.

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas pareiškė iškelsiąs klausimą dėl sienos uždarymo per Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje.

Nuostoliai, patirti dėl sienos blokados, kol kas nepaskaičiuoti, tačiau 2010 metais, susiklosčius analogiškai situacijai, Bulgarijos vežėjų nuostoliai sudarė 10 mln. eurų.

Graikų ūkininkai traktoriais blokuoja pagrindines automobilių magistrales, kontrolės punktus ir muitines Turkijos, Bulgarijos ir Albanijos pasienyje. Jie reikalauja, kad vyriausybė atsisakytų planų įvykdyti pensijų reformą ir padidinti mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.