JAV valstijoje vaikams bus leidžiama naudotis ginklais

Antradienį Ajovos valstijos atstovų rūmai pristatė įstatymo projektą, pagal kurį, bet kurio amžiaus vaikams bus leidžiama laikyti ginklą, skelbia „The Guardian“.

Naujasis įstatymas mažamečiams leis laikyti ginklą.<br>123rf nuotr.
Naujasis įstatymas mažamečiams leis laikyti ginklą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2016, 1:45 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:31 AM

Už įstatymo projektą balsavo 62, prieš – 36 atstovai. Įstatymo projekte skelbiama, jog vaikams kuriems yra mažiau nei 14 metų bus leidžiama laikyti „pistoletą, revolverį ir šaudmenis“ su suaugusiųjų priežiūra. Toks įstatymo projektas bus perduotas valstybės Senatui.

„Mums susidaro įspūdis, kad dauguma ir tikriausiai visos valstijos leis mažamečiams laikyti šaunamuosius ginklus prižiūrint suaugusiesiems, – teigė teisės departamento kovojančio už griežtesnius ginklų įstatymus personalo atstovė Allison Anderman. – Ginklo laikymo prižiūrint tėvams apribojimai įvairiose valstijose skiriasi “.

Ajovos valstijos atstovė Kirsten Running-Marquardt nepritaria šiam įstatymo projektui. 

„Šis įstatymas leidžia vienerių, dvejų, trejų, ketverių metų vaikams naudotis šaunamaisiais ginklais“,- teigė K.Running-Marquardt ir pridėjo, kad „mums nereikia vaikų milicijos“.

Šiuo metu Ajovos valstijoje vaikai legaliai gali naudotis ilgaisiais šaunamaisiais ginklais ir lygiavamzdžiais šautuvais, tačiau ne pistoletais. Šiuo įstatymo projektu yra siekiama tai pakeisti. Pagal jį vaikams bus leidžiama naudotis pistoletais, jeigu tėvams yra ne mažiau nei 21-eri metai ir „visą laiką yra palaikomas vaizdinis ir žodinis kontaktas su prižiūrimu asmeniu“.

Vis dėlto vaikams nebus leidžiama patiems pirkti šaunamųjų ginklų.

Kitas Ajovos valstijos atstovas Jake'as Highfillas dienraščiui „The Washington Post“ teigė, kad naujasis įstatymas „vėl grąžina valdžią tėvams“.

„Tai leidžia vaikams jau nuo pat mažų dienų gerbti ir suprasti tai, kad ginklo valdymas yra vienas iš pačių svarbiausių jų daromų veiksmų“, – pabrėžė J.Highfillas.

Vis dėlto taip nemano tie, kurie nepritaria šiam įstatymo projektui. Valstijos atstovė Mary Mascher komentavo, kad jie „negali įteisinti gero vaikų auklėjimo (...) bet mes galime apsaugoti savo vaikus“. Ji paminėjo saugos diržų, automobilių sėdynių ir rūkymo įstatymus.

„Dauguma tėvų neleidžia savo dvimečiams vaikams laikyti rankose revolverio. O mes išleidžiame įstatymus tėvams, kuriems trūksta auklėjimo įgūdžių reikalingų apsaugoti savo pačių vaikus“, – teigė M.Mascher.

Ji taip pat paminėjo 2014 metų įvykį. Tuomet devynmetė mergaitė iš Arizonos valstijos netyčia pašovė ir nužudė savo šaudymo mokytoją su automatu. Dienraštyje „Huffington Post“ buvo skelbiama, kad mergaitė pasakojo, kad „ji jautė, kad šautuvas buvo per daug sunkus ir jau skaudėjo pečius“.

Dvidešimt septynios valstijos ir apskritys siekė apsaugoti vaikus priimdamos saugaus sandėliavimo ir vaikų apsaugojimo nuo ginklų įstatymus. Pagal šiuos įstatymus „leidimas vaikui naudotis šaunamuoju ginklu jo neprižiūrint yra nusikaltimas“.

Teisės departamento kovojančio už griežtesnius ginklų įstatymus duomenimis, tik 15 valstijų priėmė „griežtą“ vaikų naudojimosi ginklais įstatymą. Pagal jį, palikti ginklą niekur neužrakintą, kur jį gali pasiekti vaikas yra nusikaltimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.