Po auklės įvykdyto nusikaltimo Rusija jau ieško atpirkimo ožių

Vakarykštė tragedija prie Maskvos metro sukrėtė žmones visame pasaulyje. Gatvėje pasirodė moteris, kuri rankoje laikė nupjautą ketverių metų mergaitės galvą. Kaip vėliau paaiškėjo, ji buvo šio vaiko auklė. Po tokio kraupaus įvykio Kremliaus žiniasklaida pratrūko, o politikai ėmė badyti vieni į kitus pirštais, rašo „Radio Free Europe“.

Moteris nešiojosi nupjautą vaiko galvą gatvėje.<br>„Twitter“ nuotr.
Moteris nešiojosi nupjautą vaiko galvą gatvėje.<br>„Twitter“ nuotr.
Opozicija kaltina policiją prastu darbu.<br>„Reuters“ nuotr.
Opozicija kaltina policiją prastu darbu.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2016, 1:38 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 11:34 PM

Praėjus vos kelioms valandoms po incidento vyriausybė pranešė, kad ims reguliuoti auklių darbą. Opozicija kaltino teisėsaugos pareigūnus dėl lėto darbo – esą šie ėmėsi ryžtingų veiksmų praėjus net 40 min.

O nacionalistai iškart ėmė piktintis, kad „Rusija pernelyg liberali, pernelyg draugiška migrantams“ – mat vaiką nužudžiusi auklė buvo iš Uzbekistano.

Nužudė vaiką, kurį prižiūrėjo

Kraują stingdantys vaizdai iš Maskvos vakar apskriejo visą pasaulį. Incidentą savo akimis regėję maskviečiai teigė iš pradžių manę, kad moteris savo rankose laikė lėlės galvą.

Save teroriste vadinusi moteris, įtariama, nužudė ketverių metų neįgalią mergaitę, kurią prižiūrėjo.

Kaip teigė teisėsauga, įtariamoji per sulaikymą šaukė: „Alllahu Akbar!“ Tačiau pareigūnai nelaiko to teroristiniu aktu, o moteriai bus atliekama psichiatrinė patikra.

Tačiau Kremliaus pareigūnai bemat užsidegė imtis priemonių prieš aukles ir griežtinti jų darbo reguliavimą. Rusijos parlamentarė Jelena Mizulina ragino įvesti griežtesnę patikrą ir kontrolę auklių agentūroms. Taip pat sugriežtinti auklių licencijų išdavimo sąlygas. Kremliaus Vaikų teisių gynimo komisijos narys Pavelas Astachovas pareiškė, kad visos auklės turėtų pereiti psichinės sveikatos patikrinimą ir gauti pažymas. O Maskvos tarybos narė Ina Svytenko mano, kad reikėtų žengti dar toliau ir reikalauti, kad auklės turėtų pereiti sveikatos patikrinimą ir atlikti testus dėl narkotikų vartojimo prieš pradėdamos dirbti su vaikas. Tuo metu opozicionierius Dmitrijus Gudkovas ragino politikus neskubėti ir teigė: „Tokios tragedijos, kokia įvyko šiandien, be jokių abejonių yra siaubingos. Tačiau nebūtina sugalvoti naujų įstatymų praėjus minutei po to, kai tai įvyko.“ Kritika policijos pareigūnams

Tokia staigiai pasigirdusi valdžios pareigūnų retorika smarkiai kontrastavo su policijos atsaku į patį įvykį – bent jau taip teigia opozicija.

Vieni tvirtino, kad moteris su nupjauta vaiko galva prie metro stoties vaikščiojo beveik 8 minutes, kol buvo sulaikyta. Kiti teigė, kad policija ėmėsi veiksmų tik po valandos.

„Jei visi iš tiesų pabėgo, kai ši moteris taip vaikščiojo, tai kas bus tada, kai įvyks tikra teroristinė ataka“, – socialiniuose tinkluose klausė D.Gudkovas. Iš policijos neryžtingumo šaipėsi ir vienas ryškiausių šalies opozicionierių Aleksejus Navalnas.

„Rusijos specialiųjų pajėgų protokolas: stovi prie metro su Vladimirą Putiną kritikuojančiu plakatų – po penkių minučių areštuoja. Stovi prie metro su nupjauta vaiko galva ir rėki „Allahu Akbar“ – suima po valandos“, – šaipėsi opozicionierius. Atkreipė dėmesį į tautybę

Rusijos nacionalistams, kaip buvo tikėtasi, užkliuvo moters tautybė. Tačiau uzbekų diasporos atstovas Chabibas Abdulajevas prašė rusų nesutelkti viso dėmesio į moters tautybę, o galvoje turėti tai, kad ji buvo išprotėjusi.

Nepaisant to, Rusijos nacionalistai pirmadienį tiesiog siuto. Jų atstovas Jegoras Prosvininas teigė, esą žiniasklaida nori nurašyti šį veiksmą „vienai išprotėjusiai moteriai“, bet jis netiki, kad taip yra. Internete vyras taip pat paskelbė įrašą, kuriame girdėti, kaip moteris sako: „Aš esu teroristė. Aš mirsiu, bet jūs visi būsit nubausti“. Tuo tarpu buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis tokius nacionalistų pareiškimus smerkė ir ragino vengti islamofobiškų reakcijų ir protestuoti prieš prastą saugumo tarnybų darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.