Čečėnai dėl R. Kadyrovo puolė į ašaras

Dar sunku pasakyti, ar Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas blefavo, kai paskelbė, kad balandį greičiausiai paliks postą. Bet krašto žmonės jau sujudo – tūkstančiai jų maldauja lyderio pasilikti.

Dėl galimo R.Kadyrovo pasitraukimo iš posto jaudinasi ir Čečėnijos vaikai.
Dėl galimo R.Kadyrovo pasitraukimo iš posto jaudinasi ir Čečėnijos vaikai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 6:10 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:53 PM

Socialinius tinklus užplūdo šimtai trumpų vaizdo įrašų ir nuotraukų, kur čečėnai ir žmonės, gyvenantys kituose Rusijos regionuose, prašo R.Kadyrovo nesitraukti iš pareigų balandį, kai baigsis jo kadencija.

Prieš kamerą pozuoja policijos pareigūnai, suvargusios senolės ir mokiniai. Jie kartoja šios kampanijos šūkiu tapusius žodžius „Ramzanai, neišeik“ („Ramzan, ne uchodi“).

Ne tik Čečėnija, bet ir visa Rusija nustebo, kai R.Kadyrovas neseniai pareiškė norintis pasitraukti iš posto.

„Šalies vadovybei reikia susirasti kitą žmogų, kad mano vardas nebūtų naudojamas prieš mano liaudį, – interviu televizijai NTV kalbėjo R.Kadyrovas. – Sakau, kad mano laikas praėjo. Savo komandoje turime labai daug įpėdinių. Yra labai gerai specialistų. Aš jau pasiekiau viršūnę.“

O tada ir prasidėjo. Tūkstančiai čečėnų reiškia paramą savo lyderiui, o nemažoje dalyje nuotraukų matomi verkiantys vaikai. Vien tinkle „Instagram“, kurį mėgsta ir pats R.Kadyrovas, paskelbta 7 tūkst. nuotraukų bei vaizdo įrašų su žyme „Ramzanai, neišeik“.

Be to, dar sekmadienį mistiška organizacija „Čečėnijos respublikos piliečių forumas“ išplatino pranešimą, kuriame skelbė, kad „visuomenė nemato alternatyvos R.Kadyrovui, tad negali būti jokios kalbos apie įpėdinius“.

Tiesa, pranešimas buvo paskelbtas oficialiame Čečėnijos valdžios tinklalapyje, o tai gali reikšti, jog visą triukšmą kelia pats R.Kadyrovas – kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareikštų jam paramą ir paliktų eiti pareigų.

Balandžio pradžioje, kai baigsis R.Kadyrovo kadencija, V.Putinas turi paskirti laikinąjį Čečėnijos prezidentą, kuris dirbtų iki rugsėjo 18-osios parlamento rinkimų.

Gali būti, jog R.Kadyrovas siekia įrodyti Kremliui, kad yra nepakeičiamas.

„Aiškios pamainos jam tikrai nėra. Tačiau tarptautinėje erdvėje R.Kadyrovas dėl visų ryšių su Boriso Nemcovo nužudymu žinomas kaip blogiukas, todėl galbūt V.Putino režimas nori nuo jo atsiriboti ir jį patraukti“, – svarstė Strateginių ir tarptautinių studijų centro analitikė Olga Oliker.

Kita vertus, R.Kadyrovas yra vienas ištikimiausių V.Putino patikėtinių.

Antrojo Čečėnijos karo pradžioje 1999-aisiais Kadyrovų klanas perėjo į vyriausybės pajėgų pusę ir prisidėjo prie pergalės prieš separatistus.

„Tad kas jį pakeis? Kas toliau? Ar piramidė sugrius? Ar Maskvoje kas nors žino, kas vyksta Čečėnijoje?“ – klausė O.Oliker. („The Guardian“, „Radio Free Europe“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.