Eksperimentas: ar D. Trumpo rinkėjai palaiko A. Hitlerį?

Tinklalapio „YouTube“ kanalo „SoFlo“ komikai atliko šmaikštų ir daug pasakantį socialinį eksperimentą, kuriame siekė išsiaiškinti, ar JAV rinkimuose dalyvaujančio Donaldo Trumpo gerbėjai taip pat palaiko nacių diktatorių Adolfą Hitlerį.

Tinklalapio „YouTube“ kanalas „SoFlo“ atliko socialinį eksperimentą siekiant išsiaiškinti, kar D.Trumpo gerbėjai palaiko A.Hitlerio mintis<br>lrytas.lt fotomontažas
Tinklalapio „YouTube“ kanalas „SoFlo“ atliko socialinį eksperimentą siekiant išsiaiškinti, kar D.Trumpo gerbėjai palaiko A.Hitlerio mintis<br>lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 6:41 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 12:54 PM

„SoFlo“ grupė sukūrė netikrą D.Trumpo skrajutę, kurioje buvo užrašytos A.Hitlerio citatos, ir klausinėjo milijardieriaus gerbėjų, ar jie pritaria išsakytoms mintims.

Los Andželo gyventojai klausėsi įvairių keistai skambančių citatų, kurias „SoFlo“ grupės narys pristatė kaip D.Trumpo pasisakymus. Po to jų buvo teiraujamasi, ar šioms mintims jie pritaria.

Tačiau eksperimento dalyviai nesuprato, kad šie pareiškimai priklausė ne D.Trumpui, o vienam žiauriausių pasaulio istorijoje tironų A.Hitleriui.

Nors pagrindinis socialinio eksperimento tikslas buvo patikrinti, ar amerikiečiai atskiria D.Trumpo mintis nuo A.Hitlerio, šis projektas taip pat iškėlė tris labai svarbius klausimus, kurie rūpi visiems JAV prezidento rinkimus stebintiems pasaulio piliečiams.

Ar dėl smarkių pasisakymų išgarsėjusį verslininką D.Trumpą jo gerbėjai palaiko besąlygiškai ir aklai? Ar A.Hitlerio reputacija automatiškai „suteršia“ bet kokias idėjas, kurioms palaikymą rodė eksperimento apgauti amerikiečiai? Ar D.Trumpui leidžiama sakyti viską, nes jis nėra nacių tironas?

Deja, regis, kad atsakymai į šiuos klausimus yra teigiami. 

>>

„Jūs palaikote D.Trumpą, tiesa?“, – eksperimento vykdytojas pasiteiravo vieno nepriekaištingai apsirengusio vyro.

„O taip, visiškai, pažvelkite į mano kaklaraištį“, – atsakė socialinio eksperimento dalyvis rodydamas į savo kaklaraiščio etiketę, ant kurios puikavosi užrašas „Donald Trump“.

„Bet kas, kas dangų nutapo žaliai, o laukus mėlynai turėtų būti sterilizuotas. Ką manote apie tai?“, – „SoFlo“ grupės narys paklausė gatvėje sutikto vyro.

„Yra daug žmonių, kuriuos, pasak D.Trumpo, reikėtų sterilizuoti. Todėl taip, pritariu“, – pasvarstęs atsakė šis. 

Kitas vyras į tą pačią citatą reagavo kaip tikras tradicinio meno gerbėjas. Jis drąsiai pareiškė, kad „dangus ir turėtų būti mėlynas“.

Nors amerikietis neišreiškė didelės meilės modernaus meno mintims, šis vyras nepuolė aiškinti, kad už žalio dangaus nutapymą menininkus derėtų sterilizuoti.

„Vyriausybėms sekasi, kad žmonės, kuriuos jie valdo – negalvoja“, – apie kitą citatą pareiškė įdomios šukuosenos vyras.

„Pažiūri į Demokratų partiją ir ji tai įrodo. Dėl to ir balsuoju už D.Trumpą“, – teigė, regis, visiškai citatos esmės nesupratęs pašnekovas, mielai pasinaudojęs progą įgelti milijardieriaus priešininkams.

„Ar tai teisinga prielaida: „Kuo daugiau ekonominių sunkumų, tuo labiau imigracija yra laikoma našta“?“, – dar kartą to paties žmogaus paklausė „SoFlo“ atstovas.

„Vos tik mūsų ekonominė sistema pradės gerėti, mums nebereikės jaudintis dėl imigrantų – jie iškeliaus“, – nepagalvojęs atsakė vyras.

>>>

Žodžius „Kas sako, kad aš nesu ypatingai saugojamas Dievo?“ viena mergina, regis, suprato visiškai priešingai nei derėtų.

„Viskas gerai. Jei D.Trumpas yra ateistas, viskas yra gerai“, – atsakė išsiblaškiusi panelė.

Jos paklausus, ką mano apie citatą „Dideli melagiai taip pat yra dideli burtininkai“ ta pati mergina šiek tiek sutriko ir nustebo.

„Manau, kad D.Trumpas greičiausiai meluos, kad padėtų šaliai. Bet tai bus geras melas“, – tikino pašnekovė.

Mintis „Nesupratau, kodėl žmogus neturėtų būti toks pats žiaurus kaip gamta“ D.Trumpo kaklaraiščiu pasipuošusį vyrą sužavėjo ir jis sutiko: „Žmogus yra pats žiauriausias gyvūnas“.

>>>

Galiausiai „SoFlo“ žurnalistas visų kalbintų žmonių dar kartą paprašė patvirtinti, kad jie iš tiesų pritaria visoms išsakytoms citatoms ir jog jie palaiko D.Trumpą.

Visiems atsakius teigiamai, žurnalistas pašnekovams atskleidė tiesą: tai buvo socialinis eksperimentas ir netikroje D.Trumpo skrajutėje iš tiesų buvo surašytos A.Hitlerio citatos.

Apgautų pašnekovų reakcijos, kaip ir galima tikėtis, buvo juokingos ir iš dalies nuspėjamos.

„Jūs sukūrėte šią skrajutę? Jūs tai padarėte? O Dieve, – reagavo mergina, kuri prieš tai tikino, kad vardan šalies gėrio meluoti galima. – Aš tikrai nepalaikau rasizmo.“

„Aš nepalaikau A.Hitlerio“, – teigė įmantrią šukuoseną turintis vyras ir pridėjo, kad palaikytų garsiojo nacių diktatoriaus žodžius tik tuo atveju, jei juos sakytų D.Trumpas.

„A.Hitleris iš tiesų darė gerus dalykus – jis sukūrė automobilį „Volkswagen“, – turbūt keisčiausiai sureagavo užkalbintas benamis manęs, kad dangus turėtų būti mėlynas.

Ką galima sužinoti iš tokio mažo socialinio eksperimento?

Žmonės palaikantys D.Trumpą jį seka aklai ir nesugeba atpažinti A.Hitlerio žodžių. Sužinoję, kad citatos ne D.Trumpo gerbėjai skuba pakeisti nuomonę, panašiai kaip ir pats milijardierius verslininkas užsienio politikos klausimais.

Galiausiai darosi aišku, kad už D.Trumpą balsuojantys JAV piliečiai pasirengę jam leisti sakyti viską, net jei žodžiai automatiškai taptų smerktini, jei sklistų iš diktatorių lūpų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.