Lenkijos valdžios pasiuntinė išlaikė egzaminą

Jaroslawas Kaczynskis rinkimus Palenkės vaivadijoje vadino išbandymu visai Teisės ir teisingumo (TTP) partijai. Balsavimo rezultatai parodė: Lenkijos šiaurės rytuose ir toliau pasitikima naująja valdžia.

A.M.Anders nenuvylė J.Kaczynskio ir laimėjo rinkimus Palenkės vaivadijoje.
A.M.Anders nenuvylė J.Kaczynskio ir laimėjo rinkimus Palenkės vaivadijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 8, 2016, 6:57 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:59 AM

TTP vadovybei rinkimai, per kuriuos buvo grumiamasi dėl atsilaisvinusios vietos Senate, buvo labai svarbūs. Partija tikėjosi, kad tiek Lenkijai, tiek tarptautinei bendruomenei jų baigtis parodys, kad rinkėjų pasitikėjimas Beatos Szydlo vyriausybe nesvyruoja.

Taip ir atsitiko. Vietą Senate laimėjo valdančiosios partijos narė Anna Maria Anders, Antrojo pasaulinio karo didvyrio Wladyslawo Anderso duktė.

A.M.Anders surinko 47 proc. balsų, o antrojoje vietoje liko Lenkijos liaudies partijos atstovas Mieczyslawas Baginskis, kurio kandidatūrą rėmė ir Piliečių platformos partija bei Šiuolaikinė partija. Už jį balsavo 41 proc. rinkėjų.

TTP į valdžią atėjo žadėdama dosnesnes išmokas skurstantiesiems ir daugiavaikėms šeimoms, taip pat kalbėdama apie naujus mokesčius užsienio verslo milžinams.

Tačiau kol kas tik patvirtintos didesnės pašalpos vaikus auginančioms šeimoms. Pinigų šioms išmokoms rasta įvedus naują mokestį bankams.

Kur kas didesnio atgarsio sulaukė Konstitucinio tribunolo ir visuomeninės žiniasklaidos įstatymų pataisos, apribojusios opozicijos teises.

Dabar J.Kaczynskis gali tvirtinti, kad pastaraisiais mėnesiais vykdytos esą demokratijai pavojingos pertvarkos TTP populiarumui nepakenkė.

Tiesa, rinkėjų aktyvumas Palenkės vaivadijoje siekė tiktai 17 proc., o valdantieji anksčiau tvirtino, kad tikisi kur kas tvirtesnės A.M.Anders, kuri iki šiol dirbo premjerės B.Szydlo patarėja, pergalės.

Be to, A.M.Anders praėjusią savaitę sulaukė kaltinimų, esą ji pasinaudojo šlovinga tėvo praeitimi, kad padidintų savo populiarumą prieš pat balsavimą.

Suvalkuose buvo surengta W.Anderso gyvenimą apžvelgianti paroda, o jos atidaryme pasirodė ir jo duktė, kurią lydėjo vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas.

Tokį politikavimą pasmerkė visuomeninės organizacijos Demokratijos gynimo komiteto aktyvistai. Jie per renginį pradėjo skanduoti: „Muziejams – taip, politiniams mitingams – ne!“ („Polskie Radio“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.