Vokietijoje – svarbus išbandymas A. Merkel

Sekmadienį trijose Vokietijos

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2016, 8:53 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:09 PM

Manoma, kad šalyje tvyrant įtampai dėl A. Merkel „atvirų durų“ politikos rinkimuose gali sektis prieš imigraciją pasisakančiai partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). 2015 m. į Vokietiją atvyko daugiau nei milijonas migrantų ir pabėgėlių.

Šeštadienį paklausta kaip ji ruošiasi rinkimams A. Merkel atsakė esanti „sukryžiavusi pirštus“.

Pasak apklausų, A. Merkel atstovaujama Vokietijos krikščionių demokratų sąjunga (CDU) liks didžiausia partija Saksonijos-Anhalto žemėje šalies rytuose.

Badene-Viurtemberge krikdemai gali pralaimėti žaliesiems, nors po praėjusių rinkimų jie ten buvo didžiausia partija.

Tuo metu Reino krašte-Pfalce krikdemai „vaikšto ant peilio ašmenų“ – praėjusį kartą jie čia liko antri.

Apklausos rodo, kad parama AfD Saksonijoje-Anhalte siekia 19 procentų, dabar ten valdžia dalinasi krikdemų ir socialdemokratų koalicija. Jei per rinkimus AfD seksis taip, kaip rodo apklausos, tuomet, norint užsitikrinti daugumą, koaliciją gali tekti sudaryti iš trijų partijų.

AfD jau atstovaujama 16-oje Vokietijos regioninių parlamentų, rinkimuose ji rėmėsi tokiais šūkiais kaip „Apsaugokime sienas“ ir „Sustabdykime prieglobsčio chaosą“.

Vokietijos vicekancleris Zigmaras Gabrielis šeštadienį teigė, kad AfD pergalė nepakeistų valdžios požiūrio į imigraciją, nes ir toliau būtų vadovaujamasi humaniškumo ir solidarumo principais.

Tačiau Berlyne apie 2 tūkst. demonstrantų nešinų Vokietijos vėliavomis skandavo „A. Merkel privalo pasitraukti“ ir „Mes esame tauta“.

Pralaimėjimas dviejuose iš trijų žemių reikštų smūgį A. Merkel kaip tik tuo metu, kai ji stengiasi pasiekti susitarimą tarp ES ir Turkijos dėl migrantų ir pabėgėlių, bandančių patekti į Vakarų Europą, skaičiaus sumažinimo.

Krikdemams reikia laimėti rinkimus tam, kad artėjant deryboms su Europos valstybėmis dėl migracijos srauto sumažinimo nesusilpnėtų A. Merkel pozicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.