Juodkalnija išvijo apokalipsę garbinančio religinio kulto narius

Juodkalnija iš šalies išvarė 58 užsieniečius, kurie buvo įtariami sąsajomis su pasaulio pabaigą šlovinančiu Japonijos religiniu kultu, kuris prieš daugiau nei dešimtmetį Tokijo metro surengė mirtiną išpuolį naudojant nervus paralyžiuojančias dujas, rašo „The Independent“.

Juodkalnija iš šalies teritorijos išvarė 58 žmonės turinčius sąsajas su apokaliptiniu, teroristiniu ir religiniu kultu „Aum Shinrikyo“, kuris 1995 metais įvykdė mirtinus išpuolis Tokijo metro.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Juodkalnija iš šalies teritorijos išvarė 58 žmonės turinčius sąsajas su apokaliptiniu, teroristiniu ir religiniu kultu „Aum Shinrikyo“, kuris 1995 metais įvykdė mirtinus išpuolis Tokijo metro.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 7:02 AM, atnaujinta May 30, 2017, 2:42 AM

Policija nepaskelbė, kokiai konkrečiai religinei grupuotei priklausė iš Juodkalnijos išmesti užsieniečiai. Tačiau pasak vietinės žiniasklaidos ir šaltinio policijoje žmonės priklausė grupei „Aum Shinrikyo“.

Apokaliptinis kultas „Aum Shinrikyo“ 1995 metų kovą Tokijo metro paleido nervus paralyžiuojančias dujas ir nužudė 12 žmonių bei sužeidė tūkstančius keliautojų.

Mišri kompanija

Pasak naujienų agentūros AFP, policijos ataskaitoje buvo skelbiama, kad „buvo gauta informacija iš draugiškų saugumo institucijų, kurios aptiko grupė užsieniečių priklausančių uždarai religinei grupuotei, apsistojusiai Juodkalnijoje“.

Juodkalnijos valdžia penktadienį trumpam buvo sulaikiusi šią grupę viešbutyje Danilovgrado miestelyje ir sužinojus, kad šie žmonės neturėjo galiojančių lankytojams privalomų dokumentų, jie buvo paprašyti išvykti iš šalies.

Šalies vidaus reikalų ministras pranešime paskelbė, kad iš 58 užsieniečių 43 buvo kilę iš Rusijos, keturi iš Japonijos, septyni iš Baltarusijos, trys ir Ukrainos ir vienas iš Uzbekistano.

Po to, kai juos aptiko, grupės nariai davė pareiškimus policijai, o jų nešiojami kompiuteriai ir mobilieji telefonai buvo paimti, kad juos ištirtų. Nė vienas žmogus nebuvo suimtas.

Cheminiai teroristai

Pasak „Užsienio santykių tarybos“ („Council on Foreign Relations“) specialistų kolektyvo religinė sekta dar žinoma, kaip „Aum“ arba „Aleph“ yra kultas, kuris apjungia Budizmo ir Hinduizmo dogmas bei „apsėstai domisi pasaulio pabaiga“.

Kertinis šios grupuotės tikėjimas yra pagarba kulto įkūrėjui Shoko Asahara, kuris teigė buvęs pirmasis žmogus po Budos „pasiekęs nušvitimą“, – aiškino specialistų kolektyvas.

Grupės įkūrėjas kartu su trylika pasekėjų buvo nuteistas myriop dėl išpuolių Japonijoje. Šiuo metu šie nusikaltėliai vis dar laukia egzekucijų.

Jungtinių Valstijų ataskaita taip pat pranešė, kad visi pakartotiniai Japonijos vyriausybės tyrimai atskleidė, jog kultas taip pat buvo atsakingas dėl kitų „paslaptingų cheminių nelaimių“ Japonijoje dar metai iki Tokijo atakų.

Grupė buvo atsakinga už sarino dujų paskleidimą Matsumoto mieste ir nužudė septynis, o dar 500 gyventojų paguldė į ligoninę.

„Nors religinis kultas nevykdė teroristinių išpuolių nuo 1995 metų, vis dar išlieka baimė, kad grupės nariai ir toliau laikosi tų pačių žiaurių įkūrėjo Shoko Asahara mokymų, dėl kurių jie įvykdė sarino dujų išpuolį“, – buvo rašyta JAV ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.