Meksikos valdžia trukdo ieškoti 43 kraupiai dingusių studentų

Tarptautiniai tyrėjai apkaltino Meksikos valstybę trukdant išsiaiškinti 43 studentų, važiavusių į demonstraciją, dingimą. Paslaptingu studentų likimu esą nesirūpino nei valdžios, nei policijos pareigūnai.

Tarptautinių ekspertų išvada privertė studentų tėvus vėl griebtis protestų.<br>AP nuotr.
Tarptautinių ekspertų išvada privertė studentų tėvus vėl griebtis protestų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 26, 2016, 3:15 PM, atnaujinta May 27, 2017, 2:04 PM

Daugiau kaip prieš pusantrų metų Meksikos Gerero valstijoje pradingo 43 pedagogikos studentai, o jų pėdsakai ar palaikai iki šiol nerasti.

Kaip teigė nepriklausomi tyrėjai, tokiam vilkinimui trukdė valdžios veiksmai. Sekmadienį paskelbtoje baigiamojoje tarptautinių ekspertų ataskaitoje taip pat reikalaujama ištirti policijos ir kariškių veiksmus studentų dingimo vakarą 2014 metų rugsėjį.

Tarptautiniai ekspertai studentų artimųjų prašymu dirbo nuo 2015 metų kovo. Tyrėjai iš Kolumbijos, Čilės, Gvatemalos ir Ispanijos 105 puslapių ataskaitoje tvirtina, kad Meksikos valstybė per metus trukusį tyrimą rodė „nedaug susidomėjimo“ naujomis tyrimo galimybėmis.

Be to, jiems nebuvo leista apklausti 17 suimtų įtariamųjų.

Tarptautiniai tyrėjai teigė, kad susidūrė su politine kampanija, siekiančia sukliudyti jų darbui ir jį diskredituoti. Ekspertų grupės vadovui Meksikos prokurorai netgi pateikė kaltinimus dėl valstybinių lėšų švaistymo, tačiau vėliau juos atsiėmė.

Tiesa, pati Meksikos valdžia nuolat tvirtino, kad bendradarbiauja su tyrėjais. Tačiau, skelbiant ataskaitą, kėdės, ant kurių turėjo sėdėti už žmogaus teises atsakingi valstybės pareigūnai, buvo tuščios.

„Kai kuriems sektoriams nerūpi tiesa“, – tvirtino tyrėjai.

Tiriant studentų dingimą kyla didelių abejonių dėl oficialios žinybų versijos.

Pareigūnai sakė, kad studentai dingo po to, kai su nusikalstamomis gaujomis ryšius palaikantys korumpuoti policininkai užpuolė jaunuolių autobusus Igvalos mieste, – esą gavę nurodymus iš mero ir jo žmonos.

Per tą teroro naktį žuvo dar šeši kiti žmonės.

Tada policininkai tuos 43 jaunuolius pristatė narkotikų prekeivių gaujos „Guerreros Unidos“ nariams. Jie tyrėjams vėliau paliudijo, kad dviem sunkvežimiais nuvežė jaunuolius prie sąvartyno, ten nužudė, sudegino jų palaikus, o viską, kas liko, sumetė į upę.

Vis dėlto iki šiol rasti tik apanglėję vieno studento palaikai maiše upėje. O jaunuolių tėvai tvirtina, kad ši byla neištirta, ir iki šiol netiki oficialia versija. („The Guardian“, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.