Lenkijos arkivyskupas uždraudė skyrybas dėl neištikimybės

Lenkiją šokiravo Lodzės arkivyskupo Mareko Jedraszewskio draudimas parapijiečiams skirtis dėl santuokinės neištikimybės.

Lenkijos arkivyskupas uždraudė skyrybas dėl neištikimybės.<br>R. Butrimo nuotr.
Lenkijos arkivyskupas uždraudė skyrybas dėl neištikimybės.<br>R. Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Apr 30, 2016, 7:02 PM, atnaujinta May 27, 2017, 1:50 AM

66 metų arkivyskupas pareiškė, kad per santuokos sakramento priesaiką partneriai prisiekia amžiną ištikimybę, neužsimindami, kad skirsis sužinoję apie santuokinę neištikimybę. Dvasininkas pareiškė, kad Bažnyčia laikosi tos nuomonės, jog privaloma ištverti santuokoje, kad ir kaip būtų skaudu ir sunku pateisinti tokį sutuoktinio elgesį.

O jei katalikai vis dėlto nusprendžia skirtis, jie neturėtų ryžtis naujai santuokai, mat tik tokiu atveju skyrybos jų buvusiam sutuoktiniui netaps gyvenimo katastrofa. Savo kalboje dvasininkas pasmerkė ir dirbtinį apvaisinimą, tačiau didžiausią skandalą sukėlė savo žodžiais, kad neištikimybė gali santuoką net sustiprinti.

Arkivyskupas tokį teiginį iliustravo citata iš Evangelijos apie tai, kad Jėzus atleido išdavystę šv. Petrui, o šis veiksmas sustiprino pastarojo tikėjimą. M.Jedraszewskis pareiškė, kad toks pavyzdys liudija, jog neištikimybė gali sutvirtinti santuoką ir tikintieji dėl sutuoktinio neištikimybės jokiu būdu neturi skirtis.

Arkivyskupo pasisakymas sukėlė internautų kritikos audrą. Kai kurie lenkai priminė, kad pagal tokį samprotavimą galima padaryti išvadą, jog vagystė gali skatinti sąžiningumą. Kiti komentatoriai teigė, kad kunigas galimai „išsiskyrė“ su loginiu mąstymu arba nori šalį grąžinti į viduramžius, kur moterys privalėdavo kęsti vyro neištikimybę, smurtą ir neturėdavo teisės skirtis.

Kiti internautai taip pat pažymėjo, kad santuokos sakramento priesaikoje nėra žodžių apie įsipareigojimą gyventi su neištikimu partneriu. Daugiausia komentatorių rašė apie tai, kad duodami kunigystės įžadus klierikai įsipareigoja gyventi skaistybėje, neturte, tačiau dažnai, užuot rodę meilę artimui, jie demonstruoja aistrą pinigams bei tikinčiųjų žmonoms, dukroms ir net sūnums.

Kilus šiam skandalui žiniasklaida pareiškė, kad vietos Bažnyčia ėmė skelbti vis radikalesnius reikalavimus tėvynainiams po to, kai prieš pusmetį Lenkijos vyriausybės vairą perėmė katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP).

Būdama nuolanki Bažnyčiai ir atsidėkodama už jos paramą per Seimo rinkimus TTP skubiai panaikino valstybinį dirbtinio apvaisinimo finansavimą ir uždraudė vaistinėse be recepto pardavinėti kontraceptines tabletes. Po to Bažnyčios raginimu Seimui buvo pateiktas įstatymo projektas dėl visiško abortų uždraudimo o valdantieji prakalbo apie tikybos įtraukimą į privalomų abitūros egzaminų sąrašą.

Lenkijos sveikatos apsaugos viceministras Jaroslawas Pinkas apsijuokė prieš visą mokslo pasaulį, pareiškęs, kad dirbtinį apvaisinimą galima pakeisti draudimu vyrams nešioti aptemptas glaudes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.