Sudanas išdavė Italijai migrantų gabenimo „generolą“

Sudanas išdavė Italijai

M.Y.Meredas slapta įrašytuose pokalbiuose tarp jam pavaldžių žmonių kontrabandininkų buvo vadinamas „generolu“ ir kontroliavo didelę teritoriją bei daugybę „karių“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
M.Y.Meredas slapta įrašytuose pokalbiuose tarp jam pavaldžių žmonių kontrabandininkų buvo vadinamas „generolu“ ir kontroliavo didelę teritoriją bei daugybę „karių“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Jun 8, 2016, 3:00 PM, atnaujinta May 22, 2017, 10:42 AM

35 metų Medhanie Yehdego Meredas, nuo pernai ieškomas tarptautiniu lygmeniu dėl prekybos žmonėmis, buvo suimtas Chartume gegužės pabaigoje, o pirmadienio vakarą išskraidintas į Italiją, sakoma italų policijos pranešime.

„Meredas laikomas vienu didžiausių migrantų gabentojų, veikiančių Libijos ir Užsachario Afrikos maršrute“, – nurodė pareigūnai.

M.Y.Meredas, kuris slapta įrašytuose pokalbiuose tarp jam pavaldžių žmonių kontrabandininkų buvo vadinamas „generolu“ ir kontroliavo didelę teritoriją bei daugybę „karių“, yra kaltinamas per metus organizuodavęs iki 8 tūkst. migrantų pergabenimą laivais į Europą.

Jo areštas yra „esminis posūkio taškas kovoje su prekyba žmonėmis“, prokuroras Francesco Lo Voi sakė per spaudos konferenciją.

Tai buvo pirmasis atvejis, kai įtariamas aukšto rango prekeivis žmonėmis buvo suimtas Afrikoje ir perduotas teisti Italijai, kuri buvo užtvindyta šimtų tūkstančių atvykėlių per migrantų krizę, prasidėjusią 2008 metais.

Manoma, kad M.Y.Meredas vadovavo operacijoms Afrikoje, bet taip pat informuodavo žmonių kontrabandininkus Italijoje, kada atplauks migrantų laivai, kad tuos žmones būtų galima perimti ir išspausti daugiau pinigų, jiems mėginant pasiekti konkrečias Europos šalis.

Nuo 2012-ųjų iki savo arešto M.Y.Meredas taip pat atliko svarbų vaidmenį, padėdamas migrantams pabėgti iš Libijos kalėjimų ir sulaikymo centrų, papirkdamas sargybinius, kad tie žmonės būtų paleisti, o vėliau laikydavęs juos nelaisvėje, kad išmuštų pinigų iš namuose likusių giminaičių, nurodė policija.

M.Y.Meredas buvo susektas Sudano žvalgybos tarnybų, padedant Italijos policijos kovos su organizuotu nusikaltimu agentūrai ir Britanijos nacionalinei kovos su nusikalstamumu agentūrai (NCA).

Vienas aukšto rango Sudano policijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP su sąlyga, kad jo vardas nebus viešinamas, kad M.Y.Meredas buvo „apkaltintas gabenęs jaunuolius iš Etiopijos, Eritrėjos, Somalio ir Sudano per Viduržemio jūrą – kertant Sudaną, Libiją arba Egiptą“.

M.Y.Meredo pokalbių įrašai atskleidė, kad jis palaikė ryšius su žmonių kontrabandininkais Šiaurės Europoje, ypač Nyderlanduose ir Skandinavijoje. Jis užėmė „aukštas pareigas nusikalstamame tinkle, veikiančiame keliuose žemynuose“, pabrėžė Italijos policija.

Į jį kreipdavosi žmonės, susirūpinę dėl savo artimųjų, galbūt dingusių per pavojingą kelionę kertant Viduržemio jūrą, bet demonstravo „nepagarbą migrantų gyvybėms, veikdamas ciniškai ir be skrupulų“.

Daugelis išgyvenusių migrantų pasakojo, kaip žmonės Libijos paplūdimiuose būdavo verčiami lipti į palaikius laivus arba pripučiamas valtis, grasinant ginklu. Tai pat sklinda pasakojimai apie žmones, kurie būdavo nušaunami, jeigu atsisakydavo plaukti arba mėgindavo pabėgti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?