Po kruvino išpuolio Tel Avive veržia saugumo diržus

Izraelyje neslopsta smurtas. Du palestiniečiai surengė Tel Avivo centre įžūlų išpuolį, kuris pražudė keturis žmones. Šaudynės pakurstė griežtą izraeliečių atsaką – jau griebtasi naujų saugumo priemonių.

Palestiniečių ataka Tel Avive pražudė keturis žmones ir dar labiau pakurstė įtampą Izraelyje.<br>AP nuotr.
Palestiniečių ataka Tel Avive pražudė keturis žmones ir dar labiau pakurstė įtampą Izraelyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 10, 2016, 8:01 AM, atnaujinta May 22, 2017, 6:18 AM

Populiarioje Tel Avivo pasilinksminimų vietoje netoli Izraelio armijos štabo du palestiniečiai surengė žudynes.

Trečiadienio vakarą du vyrai paleido ugnį komplekse „Sarona Market“, kuriame įsikūręs turgus ir veikia daug barų bei restoranų.

Per išpuolį buvo nušauti keturi žmonės, dar penki buvo sužeisti.

Šią ataką surengė du pusbroliai iš Hebrono miesto okupuotame Vakarų Krante, o jų veiksmus pasveikino islamistinio judėjimo „Hamas“ nariai.

Vienas užpuolikų buvo sulaikytas, o kitam, kuris per šaudynes buvo sužeistas, atlikta operacija.

Išpuolis lėmė griežtą Izraelio atsaką: vakar nuspręsta į Vakarų Krantą siųsti papildomus būrius karių, o dešimtims tūkstančių palestiniečių nebus leista atvykti į Izraelį ramadano metu.

Apsimetė kavinės klientais

Du pusbroliai palestiniečiai šaudynes surengė judrioje Tel Avivo vietoje, kur įprastai būna daug žmonių. Vienas užpuolikas ugnį paleido komplekso „Sarona Market“ viduje, kitas šaudė į praeivius gatvėje.

Vaizdo kamerų įrašai atskleidė, kad iš pradžių abu kostiumais vilkintys vyrai atėjo į restoraną komplekse „Sarona Market“ ir apsimetė lankytojais.

Vos tik užsisakę maisto jie netrukus išsitraukė automatinius ginklus ir paleido ugnį.

„Kartu su draugais sėdėjome gretimame restorane ir valgėme ledus, kai pasigirdo šūviai, – pasakojo įvykio liudininkas Avrahamas Liberis. – Aš pamačiau šaulį. Jis sėdėjo kėdėje su automatu rankose ir šaudė kur papuola. Jis nieko nekalbėjo, nešaukė.“

Kitas liudininkas, vardu Tomeras, pasakojo, kad vos pasigirdus šūviams komplekse ir gatvėje kilo panika.

„Mes sėdėjome lauke ir pasigirdo šūvių pliūpsnis. Visi ėmė bėgti, – pasakojo izraelietis. – Tai nebuvo įprasta teroro ataka.

Šūviai nenutilo beveik minutę. Kilo didžiulė panika, o atvykę policijos pareigūnai mūsų paprašė bėgti į vidų.“

Kita moteris pasakojo, kad labiausiai baiminosi dėl savo kūdikio: „Griebėme vaiką su vežimėliu ir sprukome žaibo greičiu. Šaukiau visiems aplinkiniams, kad jie kuo greičiau bėgtų.“

Pražudė keturis žmones

„Kai atvykau į įvykio vietą, pamačiau moterį, kuri gulėjo be sąmonės ir nekvėpavo. Mes nedelsdami pradėjome ją gaivinti, – pasakojo savanoriu greitosios pagalbos medikų pajėgose dirbantis Yechielis Milleris. – Teko gelbėti ne vieną žmogų, kuris nukentėjo nuo šautinių žaizdų.“

Vis dėlto neišvengta aukų – kulkos pražudė keturis žmones.

Užpuolikai nušovė savo gimtadienį šventusią 40-metę keturių vaikų motiną Ilaną Nave ir 32-ejų Milą Mishaevą, kuri restorane laukė savo sužadėtinio.

Kulkos pražudė 58-erių sociologijos ir antropologijos profesorių Michaelį Feige ir dviejų vaikų tėvą Ido Ben Ari. Jo žmona buvo sunkiai sužeista, bet liko gyva.

Kruvina ataka truko minutę ar kiek daugiau, šaudydami vyrai neištarė nė žodžio. Netrukus vienas užpuolikas buvo pašautas komplekso apsaugos pareigūno, o kitas areštuotas policijos.

Veržia saugumo diržą

Po šaudynių Tel Avive Izraelis ėmėsi dar griežtesnių saugumo priemonių. Nutarta per musulmonų šventąjį mėnesį ramadaną sustabdyti įvažiavimo leidimus 83 tūkst. palestiniečių.

„Visi ramadano leidimai asmenims iš Judėjos bei Samarijos lankyti šeimų narius Izraelyje yra įšaldomi“, – vakar paskelbė už civilinius reikalus okupuotame Vakarų Krante atsakingos institucijos COGAT atstovai.

Šis sprendimas palies 83 tūkst. palestiniečių, artimųjų aplankyti per ramadaną negalės ir 200 Gazos gyventojų.

Šalies premjeras Benjaminas Netanyahu taip pat pranešė, kad Izraelis papildomai pasiųs šimtus karių į okupuotą Vakarų Krantą.

„Atsižvelgiant į padėties vertinimus, Judėjos ir Samarijos (Vakarų Krante. – Red.) divizija bus sustiprinta dviem papildomais batalionais“, – sakoma Izraelio kariškių pranešime.

Armija atsisakė įvardyti papildomai dislokuojamų karių skaičių, bet batalioną paprastai sudaro keli šimtai karių.

Smurtas Izraelio gatvėse suaktyvėjo nuo praėjusių metų rudens. Pernai spalį kilusi smurto banga jau nusinešė 207 palestiniečių, 28 izraeliečių ir dviejų amerikiečių gyvybę. Taip pat žuvo po vieną Eritrėjos ir Sudano pilietį. („The Guardian“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.