Lėktuvo MH17 katastrofa Kremliaus akimis: rusai turi savo versijų

Tarptautinė tyrėjų komanda iš Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos trečiadienį paskelbė, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineris 2014 metais buvo numuštas iš Rusijos atgabenta raketų sistema „Buk“. Maksva tokias kalbas kategoriškai neigia ir žeria kaltinimus, esą visas šis tyrimas yra politizuotas.

Rusai neigia, kad raketų sistema „Buk“ atgabenta iš jų teritorijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai neigia, kad raketų sistema „Buk“ atgabenta iš jų teritorijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai neigia, kad raketų sistema „Buk“ atgabenta iš jų teritorijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai neigia, kad raketų sistema „Buk“ atgabenta iš jų teritorijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai neigia, kad raketų sistema „Buk“ atgabenta iš jų teritorijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusai neigia, kad raketų sistema „Buk“ atgabenta iš jų teritorijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-09-29 11:44, atnaujinta 2017-05-11 18:54

Neigia savo sąsajas

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova trečiadienį pareiškė, jog yra „labai nusivylusi, kad tyrimas atliktas neteisingai“.

„Nyderlandų prokuratūros išvados patvirtina, kad visas šis tyrimas yra politizuotas. Negalima nurodyti kaltininką ir išsigalvoti norimas išvadas, tačiau tai tapo normalu mūsų kolegoms iš Vakarų“, – sakė M.Zacharova.

Tuo metu koncerno „Almaz-Antej“ atstovas Michailas Malyševskis vertindamas tyrėjų pateiktą informaciją teigė, esą joje trūksta techninių įrodymų, kad Rusija kaip nors gali būti susijusi su lėktuvo numušimu.

„Mūsų atlikti trys eksperimentai parodė, kad raketa buvo paleista iš teritorijos, kurią 2014 metais kontroliavo Ukrainos armija. Be to, negalima atmesti versijos, kad MH17 buvo numuštas per klaidą“, – sakė M.Malyševskis.

Įdomu ir tai, kad M.Malyševskis nurodė, esą lėktuvas MH17 buvo numuštas „Buk“ raketų sistemos senosios modifikacijos – raketos 9M38.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas pareiškė, kad „jokios raketų sistemos niekada nebuvo gabenamos iš Rusijos į Ukrainą“.

„Visi duomenys, kuriuos pateikė tarptautinių tyrėjų komanda, remiasi tik dviem šaltiniais: internetu ir Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis. Todėl jų objektyvumas tikrai kelia abejonių“, – sakė I.Konašenkovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Rusija toliau bendradarbiaus su tyrėjais ir teiks visą reikiamą informaciją.

Tvirtino turintys įrodymų

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas likus valandai iki tyrėjų informacijos paviešinimo pareiškė, kad negali būti nė kalbos apie tai, kad asmenys, kurie bus įvardyti kaip prisidėję prie lėktuvo numušimo, būtų išduoti iš šalies.

Pasak jo, Rusijos radarų duomenys įrodo, kad raketa negalėjo būti paleista iš separatistų kontroliuojamų teritorijų.

„Mūsų turimi duomenys vienareikšmiai ir nekvestionuojami. Nuotraukose jokios raketos nematyti. Jei net ir buvo paleista raketa, tai padaryta kitoje teritorijoje. Tai įrodymai, su kuriais nepasiginčysi“, –  tvirtino D.Peskovas.

Tokią poziciją Rusija suskubo pareikšti dar pirmadienį, kai iki tarptautinių tyrėjų išvadų paviešinimo buvo likusios dvi dienos.

Pasak D.Peskovo, tyrimas dėl „Malaysia Airlines“ lainerio numušimo turi būti pratęstas iki 2018 metų, nes esą kol kas visos išvados yra „išankstinės ir nepatvirtintos“.

Rusai jau anksčiau bandė įtikinti, kad lėktuvą numušė Ukraina. Dar 2014 metais Rusijos ministerija aiškino, kad „Boeing 777“ galėjo numušti Ukrainos naikintuvas. Vėliau ši teorija paslaptingai nutilo.

Tyrėjai laikosi savo versijos

Australijos, Belgijos, Malaizijos ir Ukrainos jungtinė tyrėjų komanda, kuriai vadovauja Nyderlandai, trečiadienį paskelbė, kad lėktuvą numušė prorusiški separatistai, o sistema, iš kurios paleista raketa, vėliau buvo slapčia grąžinta į Rusiją.

Komandai teko peržiūrėti 500 tūkst. dokumentų, atlikti šimtus interviu, perklausyti ir patikrinti 150 tūkst. telefono pokalbių. Iš šių duomenų buvo paruošta daugiau nei 6 tūkst. oficialių ataskaitų.

„Turime pakankamai informacijos, kad diskusija dėl radarų informacijos būtų baigta. Turime įrašus, kuriuose kalba Ukrainos skrydžių kontrolės pareigūnai. Remdamiesi ta medžiaga galime užtikrintai pasakyti, kad joks kitas lėktuvas neskrido šalia MH17. Tai dabar jau pripažino ir Rusija“, – teigė F.Westerbeke.

Tyrėjai taip pat patvirtino, kad jiems pavyko nustatyti, kad MH17 nušovė ant žemės buvusi priešlėktuvinė raketų sistema „Buk“.

Spaudos konferencijos metu taip pat buvo paviešinti prorusiškų separatistų pokalbiai, kuriuose kalbama apie tai, kur reikėtų pastatyti į Donecką atgabentą gynybos sistemą „Buk“.

Tarptautinė tyrėjų komanda nurodė vietą netoli Snižnės, iš kurios prorusiški separatistai paleido raketą. Tuo metu, kai buvo numuštas lėktuvas, ši teritorija buvo kontroliuojama prorusiškų separatistų, o ne ukrainiečių, kaip yra teigusi Rusija.

„Buk“ sistema buvo pastatyta lauke maždaug už 6 kilometrų į pietus nuo Snižnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.