Neatsargūs Prancūzijos prezidento žodžiai palaidojo svajones

Iki Prancūzijos prezidento rinkimų likus keliems mėnesiams dabartinis šalies vadovas François Hollande’as toliau šaudo sau į kojas. Paskutines galimybes vėl vadovauti šaliai dar sumažino įžeidus interviu.

Atsainiai iškeikęs savus ir svetimus F.Hollande’as sulaukė pasipiktinimo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Atsainiai iškeikęs savus ir svetimus F.Hollande’as sulaukė pasipiktinimo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 21, 2016, 6:42 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:48 AM

Retas politikas drįstų viešai prakeikti šalies teismus, imigrantus, futbolininkus, kolegas ir net savo buvusią merginą.

Tačiau F.Hollande’as tai padarė kalbėdamas su laikraščio „Le Monde“ žurnalistais, kurie šiuos pašnekesius dabar paviešino knygoje „Prezidentas neturėtų to sakyti“ („Un president ne devrait pas dire ca“).

Pasak Prancūzijos prezidento, teisėsaugos sistema pilna bailių, šalyje pernelyg daug imigrantų, islamo religija turi problemų, futbolininkai kvaili, o intelektualams nerūpi Prancūzijos idėja.

Šalies vadovas kirto ir kitoms politinėms jėgoms. Buvusį prezidentą ir dabartinį Respublikonų partijos kandidatą Nicolas Sarkozy jis pavadino žiauria Charles’io de Gaulle’io kopija ir baterijų „Duracell“ reklamose pasirodančiu triušiu.

Žaliųjų partiją F.Hollande’as įvardijo rakštimi subinėje, o kairiuosius – idiotų gauja.

Kliuvo ir buvusiai prezidento mylimajai Valerie Trierweiler – pavadino išdavike, nes ji po sunkių skyrybų išpasakojo Prancūzijai, kad F.Hollande’as sunkiai gyvenančius tautiečius privačiuose pokalbiuose pravardžiavo bedančiais.

Prezidento bendražygiai socialistai taip pat liko nustebinti jo atvirumo. Nors iki šiol partija tikėjosi, jog F.Hollande’as dar gali būti perrinktas, dabar dėl jo kampanijos jau kyla daugiau abejonių.

Prancūzijos apžvalgininkai knygą pavadino politine savižudybe.

„Kaip įmanoma sugriauti savo rinkimų štabą, nuliūdinti draugus, pradžiuginti priešus ir dar labiau susilpninti savo pozicijas? F.Hollande’as rado būdą“, – šaipėsi „Le Monde“.

60 pragaištingų pokalbių su prezidentu žurnalistas Gerard’as Davet ir Fabrice’as Lhomme’as užrašė per pastaruosius penkerius metus.

F.Hollande’as su jais nuolat susitikdavo Eliziejaus rūmuose, bet žurnalistai jam aiškiai nurodė, kad interviu vėliau sudės į knygą, dėl kurios turinio šalies vadovas negalės prieštarauti.

Knyga jau šluojama iš Paryžiaus knygynų lentynų, o jos žala ryškėja. Per naujausią visuomenės nuomonės apklausą keturi penktadaliai prancūzų teigė, kad F.Hollande’o sprendimas duoti interviu buvo klaida.

O net 86 procentai apklaustųjų tikino nenorintys jo poste matyti dar penkerius metus.

Socialistų partija iki šiol beveik neabejojo, kad sausio mėnesį kandidatu rinkimuose skirs F.Hollande’ą, nors jo populiarumas nusileido respublikonų politikams.

Tačiau dabar galima laukti visko. Vienas parlamento narys socialistas tikino, kad visa partija jaučiasi išduota: „Įsivaizduokite, kad laidojate savo močiutę, kuri dar gyva. Dabar jaučiamės maždaug taip.“ (BBC, „Le Monde“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.