ES užsienio reikalų ministrai susitiks aptarti D. Trumpo pergalės

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai sekmadienį susitinka aptarti, kokią

JAV vyksta protestai dėl D.Trumpo laimėjimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV vyksta protestai dėl D.Trumpo laimėjimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2016, 12:37 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 2:14 AM

Ministrai dalyvaus neformaliuose pietuose ir diskutuos apie tai, kiek D.Trumpo rinkimų pažadų gali virsti realybe. Būsimasis prezidentas žadėjo, kad JAV laikysis labiau izoliacionistinės pozicijos saugumo atžvilgiu, vengs konflikto su Rusija ir, jei reikės, peržiūrės prekybos sutartis.

Europos politikos centro („European Policy Centre“) specialistų grupės vyresnysis mokslinis bendradarbis Giovannis Grevis teigia, kad „bendradarbiavimas tarp Europos ir JAV bus įmanomas, tačiau taps kur kas sudėtingesnis“.

Anot G.Grevio, D.Trumpas žadėjo pirmiausia žiūrėti JAV interesų, o tarptautiniuose santykiuose, regis, vadovausis sandorių principais, kurie veikiausiai bus taikomi ir transatlantiniams ryšiams. Tad europiečius jis vertins tiek, kiek tai atitiks jo prioritetus.

Dėl akivaizdaus D.Trumpo priešiškumo stambioms prekybos sutartims ES politikams gali tekti iš naujo derėtis dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TPIP) sutarties, jeigu projektas apskritai liks gyvybingas.

„Mes tikrai nežinome, kas atsitiks po to, kai buvo išrinktas naujasis prezidentas. Yra rimto pagrindo manyti, kad bus daroma pertrauka dėl TPIP sutarties, nes naujajai administracijai ji gali likti ne pats svarbiausias prioritetas“, – penktadienį sakė Cecilia Malmstrom, Europos Komisijos narė atsakinga už prekybą.

Tačiau gali būti, kad didžiausia problema bus suvokti, kaip D. Trampas elgsis Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu.

ES Rusijai įvedė sankcijas po to, kai ši aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir destabilizavo padėtį Ukrainoje. 2017 m. sausį vėl bus svarstoma dėl atskirų Rusijos piliečių ir organizacijų lėšų įšaldymo.

Šis klausimas bus aptariamas gruodžio 15-16 d. ES vadovų susitikimo metu Briuselyje. Diplomatai sako, kad bet koks D.Trumpo signalas dėl švelnesnės JAV pozicijos Rusijos atžvilgiu gali padrąsinti tokias šalis kaip Vokietija, Italija ir kitos siekti sankcijų nutraukimo.

Pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai dalyvaus formaliame susitikime ir diskutuos apie santykius su ES kandidate Turkija, aptars situaciją Sirijoje ir Libijoje bei gynybinį NATO bendradarbiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.