Praėjus metams po skerdynių, Paryžius stengiasi susigrąžinti turistus

Išpuolis Nicoje dar sustiprino baimę

Prancūzija mini išpuolių Paryžiuje metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzija mini išpuolių Paryžiuje metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2016, 10:40 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 2:25 AM

Prognozuojama, kad vien Paryžiaus regione įplaukos iš turizmo šiemet sumažės 1,5 mlrd. eurų.

„Mes neatsigavome, – agentūrai AFP pareiškė Paryžiaus regiono turizmo valdybos vadovas Fredericas Valletoux. – Poveikis ilgai trunkantis ir absoliučiai beprecedentis... Daugelis smulkiojo verslo atstovų parklupdyti.“

Prancūzijos socialistų vyriausybė šią savaitę pristatė 42 mln. eurų vertės planą, pagal kurį bus didinamas saugumas turistų lankomose vietose. Kiek anksčiau ji skyrė 10 mln. eurų turizmo skatinimo veiklai.

„Privalome aiškiai tai pasakyti, – pareiškė premjeras Manuelis Vallsas. – Turizmas Prancūzijoje išgyvena sudėtingą laikotarpį.“

Įgyvendinant naująsias priemones, bus sustiprina apsauga labiausiai turistus viliojančiose vietose, tokiose kaip Luvras, lankomiausias pasaulio muziejus, kurio lankytojų skaičius per pastaruosius metus sumažėjo penktadaliu.

Sausio–spalio mėnesiais, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, Prancūzijoje apsilankiusių turistų srautas sumažėjo 8,1 procento.

Vyriausybė yra užsibrėžusi tikslą iki 2020 metų pritraukiamų užsienio turistų metinį srautą padidinti nuo pernykščių 85 mln. iki 100 milijonų.

Išpuolis Nicoje dar sustiprino baimę

Pareigūnai tikėjosi, kad po Europos futbolo čempionato, kuris įvyko Prancūzijoje liepos mėnesį, tendencija laikytis atokiau nuo Prancūzijos pasikeis.

Tačiau praėjus vos kelioms dienoms po varžybų pabaigos turizmo sektoriui buvo suduotas naujas didžiulis smūgis, kai Rivjeros Nicos kurorte per Bastilijos dienos paėmimo šventę į minią įvažiavęs sunkvežimis pražudė dar 86 žmones.

„Žmonės bijo, nes tai nėra tik vienkartinis įvykis, tai yra (išpuolių Prancūzijoje) serija“, – sako serbas Vladimiras Mitrasinovičius, Londone gyvenantis technologijų įmonės darbuotojas, į Paryžių atvykęs susitikti su buvusiais darbo kolegomis.

Labai kenčia restoranai ir Paryžiuje, ir Rivjeroje, sako viešbučių pramonės asociacijos UMIH vadovas Roland'as Heguy.

Vasaros mėnesiai, kuriais turizmo sezonas paprastai pasiekia patį įkarštį, „šiam sektoriui buvo labai prasti“, – pažymi jis.

Teroristų išpuoliai turėjo didžiulę įtaką, tačiau atgrasantį poveikį turizmui per pastaruosius metus padarė ir kiti įvykiai, įskaitant masinius gatvių protestus dėl darbo įstatymų reformos, kurie neretai virsdavo smurtiniais.

Iš kitų atbaidančių veiksnių galima paminėti vagysčių iš Azijos turistų seriją Paryžiaus regione.

„Azijos turistai – visi turistai – privalo žinoti, kad Prancūzijoje yra saugūs“, – pareiškė M. Vallso biuras.

Sausio–spalio mėnesiais turistų iš Japonijos sumažėjo 39 proc., o turistų iš Kinijos – 23 procentais.

Dabar pirkėjai, žengiantys į garsiąją Paryžiaus universalinę parduotuvę „Printemps“, tikrinami rankiniais metalo detektoriais.

Yan Liu, viena iš dešimčių parduotuvės pardavėjų kinų, kuriems pavesta rūpintis pirkėjais iš Kinijos, pasakoja, kad rankinius metalo detektorius pradėta naudoti prieš metus, o kaip tik tada, pernai lapkritį, Prancūzijos sostinėje buvo surengti išpuoliai.

„Gaila, bet tikrai neatrodo, kad (apsipirkimo turizmas) atsigautų“, – sako 37 metų Y. Liu, „Printemps“ dirbanti jau ketverius metus.

„Paryžius yra Paryžius“

Azijos turistus nuo kelionės į Prancūzijos sostinę, be kita ko, sulaiko vagysčių, per kurias taikytasi į kinus, protrūkis, sako ji.

„Tačiau jausmą, kad Prancūzija nėra saugi, visų pirma sukėlė išpuoliai“, – teigia Y.Liu.

O Pigalio rajone – netoliese įsikūręs kabaretas „Moulin Rouge“ – sutiktas turistas iš Danijos Jensas Peteris Frahmas–Hansenas sako, kad džihadistų išpuoliai jo neatbaidė.

„Nereikėtų bijoti tokių žmonių, nes būtent to jie ir nori“, – sako 64 metų buvęs vadovaujantis „Kodak“ darbuotojas.

Jo draugas V.Mitrasinovičius, išgyvenęs Londono sprogdinimus 2005 metų liepos 7 dieną, taip pat nestokojo optimizmo, kai kalbėjo apie grėsmę.

„Dauguma mūsų mano, kad tai (išpuoliai) nesibaigs, taigi mes nekeisime savo planų“, – pareiškė jis.

Pasak J.P.Frahmo–Hanseno, buvusių darbo kolegų grupė, baimindamasi dėl saugumo, nusprendė nerengti susitikimo tokiose vietose kaip Turkija ar Tunisas.

„Būtume galėję nuvykti bet kur kitur, bet pasirinkome Paryžių, – sako jis. – Saulė visur vienodai šviečia, bet Paryžius yra Paryžius. Jis unikalus ir turi jį pamatyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.